Yvonne van Vlerken wint IM Barcelona en finisht 10x binnen 9 uur (wereldrecord)

Podium IM Barcelona
Podium IM Barcelona

Yvonne van Vlerken had dit jaar niet DE focus op IM HAWAII, zo meldde ze eerder dit seizoen. Haar focus lag op haar “eigen” IM Maastricht dit seizoen, een wedstrijd waar ze glansrijk en met overmacht won.

Echter het bloed kruipt waar het niet gaan kan en onze Flying Blond Dutchie verkoos toch nog een Ironmanrace aan haar toch al lange programma toe te voegen; de Ironman Barcelona.

Met een derde zwemtijd beëindigde Yvonne het eerste deel van de race in de omgeving van Barcelona. Het was de Finse Kaisa Lehtonen die als eerste uit het water kwam, gevolgd door de Britse Vanessa Raw. Van Vlerken volgde op 6 minuten, een hele normale situatie voor de Nederlandse koningin van de lange afstand triathlon. Normaal gesproken kan van Vlerken dan tijdens het fietsen heel veel tijd goed maken in korte tijd, echter vandaag verliep de race anders. Raw was al snel gezien voor de moeite, echter het gat met de Finse Lehtonen bleef heel lang steken op een aantal minuten.

08543887-79b2-4069-90ec-1cf9ca8397b8_300

 

Lehtonen, Europees Kampioene LD 2015 en tweede WK LD 2014, kon heel lang minuten voorsprong behouden. Pas in de laatste 30 kilometer wist Yvonne een behoorlijke bres in de voorsprong van de Finse te slaan en bij het begin van de marathon bedroeg de voorsprong nog slechts 1.15.

Lehtonen
Kaisa Lehtonen

Van Vlerken begon voorspoedig aan de marathon en wist de achterstand tot op 50 seconden in de eerste kilometers terug te brengen, echter de Finse , sinds 1997 actief als triatlete, bleek bijzonder taai. Het werd een secondespel in de aanvangskilometers van de marathon.

Bokhin, Yvonne van Vlerken en Lehtonen
Blokhin, Yvonne van Vlerken en Lehtonen

Het moment van de dag was toen van Vlerken aan kon haken bij de leider in de wedstrijd bij de mannen Anton Blokhin. Kilometers lang volgde de blonde Nederlandse in het spoor van Blokhin om op die manier de Finse te achterhalen. Echter ook de Finse bleek taai als pokkehout, zij haakte aan het duo van Vlerken en Blokhin en als trio werden de kilometers vervolgens weggewerkt. Een ladiesrace werd hierdoor nog nooit zo goed in beeld gebracht. Pas bij km.punt 30 ontstond er een klein verschil in het voordeel van van Vlerken, welke langzaam uitgebouwd werd naar 1.35.  Van Vlerken kreeg het moeilijk, hetgeen o.a. bleek uit een wandelstukje bij een verzorgingspost. Klasse en ervaring verloochend zich echter niet en Yvonne van Vlerken kon aan het eind van de rit dan ook gehuldigd worden als winnares van de Ironman Barcelona, haar 9e zege op een Ironman met een benadering van haar persoonlijk record.

Winst IM Barcelona
Winst IM Barcelona

 

Yvonne van Vlerken is nu de enige vrouw op deze aardkloot die 10x een hele triathlon onder de negen uur heeft afgelegd (wat mij betreft een vermelding in het Guiness Book of Records waardig), waardoor haar absolute wereldklasse  bevestigd wordt. Slechts Chrissie Wellington (9x) kan in haar schaduw staan.

 

Volledige uitslag dames: http://www.ironman.com/triathlon/coverage/athlete-tracker.aspx?race=barcelona&y=2015#axzz3nZnOjZdZ

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.