Noodweer in Nice – Wim’s Tri Journaal 1

Dagelijkse Blog van Triathlon-Almanak Wim van den Broek

Wim’s Tri Journaal (1)

Het was een interessante noviteit in de sport: het EK voor clubteams. Veel landen hebben eigen teamcompetities of divisiewedstrijden.
Nederland bleef lange tijd achter, maar sinds 2012 halen we die schade meer dan in met Ere-, 1e, 2e en 3e Divisie.
De topteams van Squadra Kalas (met Bryan de Kraker, Youri Vaes, Marc Geerts en Vincent Böhm) en
Hellas (met Sione Jongstra, Rina Zijgers, Jony Heerink en Jasmijn van der Burg) zouden in twee mixed teams ons land vertegenwoordigen. Zij kwalificeerden zich door de zege op de Team-Relay in Amsterdam-West.
Maar de beroemde Promenade des Anglais was dit keer niet gevuld met triatleten maar omgevallen bomen, meegesleurde auto’s en een overstroomd wegdek.
De Franse zuidkust werd getroffen door een ongekend noodweer met zeker 16 slachtoffers. Geen EK Clubs dus, geen spectaculaire afsluiting van een enerverend seizoen.

Noodweer in Nice
Noodweer in Nice (foto Sione Jongstra)

Driehonderd kilometer zuidelijker had de Ironman Barcelona nergens last van. Het werd dé race van Yvonne van Vlerken, maar toch ook zeker van Dirk Wijnalda. Vonzy heeft nu ook dat unieke record van 10 keer onder de negen uur in handen. Wellington zal op snelheid moeilijk zijn te verslaan, ‘onze Yvonne’ gaat veel langer mee en zette met een fabelachtige 8.46.44 uur neer. Haar tweede besttijd ooit. Na een felbevochten race bovendien de winst:
haar zevende Ironman-titel (3 x Panama, 2 x Cozumel, 1 x Maastricht). Wat ons betreft: een goede keuze om Hawaii een jaartje over te slaan.

Ochtendgloren in Barcelona (foto Paul Kaye)
Ochtendgloren in Barcelona (foto Paul Kaye)

En dan Dirk. Onverwoestbaar als altijd. Negen minuten na de toppers uit de Middellandse Zee. Het deert de Hellas-man geenszins. Mouwen opstropen en richting marathon fietsen. Om daar ouderwets op toe te slaan met een 2.48-er! Tweede marathontijd van de dag.
Een mindere dag voor Stefan van de Pal, die 69e arriveert net boven de negen uur. Een ultrasnelle Ironman, zoals vaker in Barca.

Rachel Klamer tijdens persconferentie
Rachel Klamer tijdens persconferentie

Groots is opnieuw Rachel Klamer, die haar derde World Cup-podium bereikt in het Mexicaanse Cozumel. Ze finisht achter de Japanse Aida als tweede en pakt opnieuw nuttige ITU-punten. Klamer schuift tegenwoordig ook bij de persconferenties aan. Terecht. Rio, here we come!

Een ‘groene’ triathlon is de Natureman in het Franse Verdon. Een halve afstand buiten alle grote circuits om, maar met 1000 deelnemers toch populair: de Groningse Nicole Clerx is onze beste landgenote op een 19e plaats.

In het Koreaanse Gurye was voor de tweede keer een 70.3 Ironman. Moniek van Helden won haar leeftijdsgroep en werd zesde in totaal. De in Dubai woonachtige Annemiek Schleurholts mocht ook het podium op: derde.

In de loopwedstrijden keren de triatleten ook weer terug: de altijd waaierige Kustmarathon Zeeland bijvoorbeeld met de winst voor Miriam van Reijen, een vierde plaats voor Huub van Noorden en een zesde voor Remy Vasseur.

En de triatleten, die u dit weekeinde niet in actie zag, zitten al lang en breed op Kona, Hawaii. Aloha!

Hawaii (foto Pleuni Hooijman)
Hawaii (foto Pleuni Hooijman)

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.