Waar het positivisme overheerst – Wim’s Tri Journaal 2

(foto Hendrik Walda)
(foto Hendrik Walda)

 

MAANDAG – Op veel sportredacties een rustige dag. Voor veel atleten ook trouwens. Ik zie een foto voorbij komen van biertjes drinkende triatleten langs de Spaanse kust, ik zie Rachel ondersteboven de zeebodem van het Cozumel-rif aanraken. Dat wordt geen snelle zwemtijd vandaag.

Rachel Klamer in Cozumel
Rachel Klamer in Cozumel

Toch ligt er de uitdaging van een dagelijkse Tri-journaal, door collega Ruud Wim’s blog genoemd. Ik ken de definitie van bloggen niet goed, maar mijn idee is om er vooral zoveel mogelijk nieuwtjes in te proppen. Maar dan toch net met een iets persoonlijker tintje dan de ‘nuchtere’, ‘objectieve’ soms ‘te neutrale’, ja zelfs ‘afstandelijke’ persberichten in de weekeinden.

Berichten, die lang niet altijd even goed vallen bij de topatleten. “Komt dat uit bericht uit dezelfde koker als van die enthousiaste speaker, die ons allen zo bejubelend binnenpraat?” Ja, het zijn twee verschillende werelden en ik sta regelmatig in een spagaat. Maar ik beloof bij deze plechtig: in de blogs overheerst positivisme over onze mooie tak van sport.

Er valt immers zoveel moois over te schrijven. Dat hebben niet alleen de makers van deze website trikipedia.nl goed begrepen, ook bij de NTB slaan ze nieuwe wegen in. Zo is vandaag de site www.triathlon-sport.nl in de lucht gegaan, de digitale versie van het bondsblad Triathlon Sport. Het is een samenwerking van de NTB met Yours Truly, lezen we. Uitslagen en wedstrijdverslagen zijn vooral daarop te vinden, het magazine is – zo hebben we al eerder gemerkt – minder wedstrijdgericht, minder actueel ook. Lifestyle en sfeer zijn trefwoorden voor het Bondsblad. Iedereen die eraan mee werkt: veel succes! Elke triatleet weet: concurrentie houdt een mens scherp.

www.triathlon-sport.nl
www.triathlon-sport.nl

Nog even terug naar Barcelona. Tegen sluitingstijd hadden toch weer 41 Nederlanders de fameuze ‘You are an Ironman’ –woorden meegekregen. Eentje minder dan vorig jaar en naast de geweldige successen van Yvonne en Dirk kwamen er dit jaar geen directe ‘qualifiers’ voor Hawaii 2016 bij. Dat was vorig jaar even anders toen Richard de Groot, Chris Brands, Pleuni Hooijman en Maria Oorsprong-Alta een felbegeerd slot in de wacht sleepten en dus komende zaterdag de warmte van de Lavavelden opzoeken. Oranjekleuren duiken tegenwoordig overal ter wereld op. Zo werd Janet van Woudenberg nog winnares bij de vrouwen 65+ op de 70.3 Ironman Silverman. En de Bredase avonturierster Moniek van Helden, die de hele wereld al over gefietst is, werd in ene zesde in het Koreaanse Gurye. Europa is al lang te klein voor onze globetrottende triatleten, zo blijkt eens te meer.

Moniek van Helden op reis
Moniek van Helden op reis

Gelukkig zijn onze duatleten nog een beetje in de buurt. De Tritanium duathlon van Groningen was de achtste in reeks Dare2Tri (of moet het zijn Dare2Du?) wedstrijden. Alexander Picard en Marina van Dijk stelden beiden hun kandidatuur voor de nationale titel, over een maand te vergeven, eveneens in het hoge noorden. Als ik dan Armand van der Smissen weer op drie zie staan, neig ik mijn archieven in te duiken om te zien hoe vaak de Tilburger al op een duathlonpodium heeft gestaan. Helaas vergt deze speurtocht iets meer tijd. Bij de jeugd waren Jamie Verhagen en Colet de Ruiter overigens de besten.

Huwelijk Gwen Jorgensen
Huwelijk Gwen Jorgensen

Tot slot gelezen op Twitter. Gwen Jorgensen is op haar eerste huwelijksdag nog steeds erg ‘in love’ met haar Pat. Mede namens al haar tegenstanders vraag ik haar: Zou het geen tijd worden voor gezinsuitbreiding Gwen?

Morgen weer een nieuwe Tridag.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.