Evert Scheltinga; terugblik seizoen 2015

12033078_10201142791610065_7018633877102690018_n

“Iedere dag hoofdpijn, ik weet niet beter”

Tijdens de onlangs gehouden persconferentie van Team4Talent even tijd genomen om met Evert Scheltinga terug te kijken naar een op zijn minst “roerig seizoen”.

Op de vraag hoe Evert terugkijkt op het seizoen, antwoord hij glimlachend: “Het was een pechseizoen, maar ik heb heel veel geleerd en ik weet nu in ieder geval de oorzaak van mijn maagproblemen “.

Foto Team4Talent
Foto Team4Talent

Sinds zijn ongeval 5 jaar geleden, waar hij met traumahelicopter werd afgevoerd en hij zijn benen een periode niet kon bewegen, heeft Scheltinga iedere dag hoofdpijn. “Ik weet niet beter, het hoort bij me; als ik extreem moe ben of niet fit, wordt het alleen maar erger”. Dit seizoen hebben zich de maagproblemen openbaart. “Ik voelde me voor wedstrijden prima, maar steeds opnieuw kreeg ik last van mijn maag tijdens wedstrijden, waardoor regelmatig de strijd moest staken”. Door gesprekken met, testen door en advies van Bianca van Dijk bleek ook dat wat Evert als “normale stoelgang” gezien werd verre van normaal was. Tenslotte bleek het euvel fructose-intolerantie, hetgeen Evert noopt tot het volgen van een fructose-vrij dieet.

Foto Team4Talent
Foto Team4Talent

Na het succesvolle seizoen 2014 reisde de pechduivel dit seizoen met Evert mee over de continenten: Twee wedstrijden in Amerika problemen met maag, lek op het NK in Weert, een derde bal, bidon verliezen tijdens EK Wiesbaden, 3 dagen ziek voor NK middenafstand in Klazienaveen, lekke band tijdens Challenge Almere met 10 minuten voorsprong maar geen reservemateriaal bij zich en tenslotte tijdens de IM 70.3 op Lanzarote het verlies van de complete bidonhouder en wederom maagproblemen.

Toch zijn er ook bijzondere momenten voor Scheltinga in het seizoen 2015. Onverwachts kreeg hij de mogelijkheid toch te starten op het door hem gestelde hoofddoel in 2015; het WK 70.3 leverde een 13e plaats op. Hieruit put de man uit Huissen inspiratie voor het volgende seizoen.

Finish WK
Finish WK (foto Ingo Kutsche)

“Ondanks het feit dat ik door allerlei omstandigheden veel trainingen gemist heb, kan ik met het zwemmen┬á met de wereldtop mee, met fietsen zit ik dicht tegen de wereldtop aan, met het lopen is er deze winter werk aan de winkel. Doel zal worden op de 70.3-afstand 1.16/1.17 te realiseren”.

Met de steun van Team4Talent richt Evert zich zeer optimistisch op het seizoen 2016, waar opnieuw de “halve afstand” het hoofddoel zal zijn.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.