It’s Kona-time – Wim’s Tri Journaal 3

Wim's Tri Journaal new

DINSDAG – Er valt niet meer aan te ontkomen: it’s Kona-time. Europeanen voor wie de verre reis niet is weggelegd, zorgen dat ze in de aanloop naar zaterdag voldoende nachtrust hebben gehad. Vroeg in de Nederlandse avond liggen de 1717 gelukkigen in wat ook wel het tri-aquarium genoemd wordt. Tel daar dik acht uur bij op en het is half drie zondagnacht. Het moment waarop ‘Boom Boom Bas’ de Alii Drive op haar grondvesten doet trillen. Bas Diederen heeft slechts 17 landgenoten om zich heen verzameld. Maar hé, Peter Sagan had alleen zijn broer bij op het WK wielrennen.

Boom Boom Bas
Boom Boom Bas

Toch had ik dit jaar op meer Nederlandse Hawaii-gangers gerekend. Het ‘Maastricht-effect’ is voor deze editie nog niet zichtbaar. Een andere conclusie kan ook zijn dat het startveld begin augustus in Limburg op alle fronten buitengewoon sterk was en dat de Nederlandse age-groupers het thuisvoordeel niet hebben weten te benutten.

Meer dan 21 Nederlanders hebben trouwens nooit in hetzelfde jaar aan het WK Ironman mee gedaan. Nee, dan de Belgen. De Rode Duivels hadden een flinke Boeiing nodig om de 54 deelnemers en fietsen naar de andere kant van de aardbol te transporteren. En dan zijn er nog 60 andere nationaliteiten. Hijgend om ‘top-stories’ maken Amerikaanse media gewag van de start van Lord of the Rings-acteur Sean Astin, de terugkeer van TV-kok Gordon Ramsay en de deelname van het eerste Amerikaanse parlementslid Kyrsten Sinema. Deze blonde politicus kwam bij haar aantreden als ‘member of the Congress’ in opspraak door openlijk voor haar biseksualiteit uit te komen.

Dat wij met Carlo van Lienden een gouden Televizier-winnaar aan de start hebben, daar hebben die Yankees dan weer geen weet van. En morgen in mijn krantje BNDeStem een prachtig verhaal over de Bredase Maria Oorsprong-Alta. Heeft de redactie van de New York Times weer gemist.

Maria Oorsprong-Alta vlak voor vertrek
Maria Oorsprong-Alta vlak voor vertrek

De USA staat sinds 2002 droog (Tim DeBoom). Amerika hoopt nu op een stunt van Ben Hoffman of Andy Potts, maar de meeste bookmakers gaan toch voor het duel Frodeno-Kienle. Wordt Frodo de eerste triatleet met zowel een Olympische titel als de Ironman-wereldtitel? It’s up to Bas om dat te verhinderen, denk ik dan maar.

Achttien landgenoten dus, de happy few. Voor Jan Mijwaart was het op het allerlaatste moment ‘Baai Baai Hawaii’. Jan liep en hernia op en kon zijn ultieme wedstrijd op zijn buik (rug) schrijven. In allerlei voorbeschouwingen zullen de Dutchies ongetwijfeld de revue passeren. Mij intrigeert dan weer die ene naam Hans Siemelink. Wonend in Amerika en zich daar gekwalificeerd. Somehow. Wil ik meer van weten, dus Facebook ingeschakeld. Wordt ongetwijfeld komende dagen vervolgd.

Hans Siemelink
Hans Siemelink

Wat gebeurde er nog meer vandaag? Definitief geen Powerman Holland volgend jaar. Toch raar, dat in ons land de evenementen als paddenstoelen uit de grond gestampt worden een topduathlon in de buurt van Powerman-godfather John Raadschelders niet langer levensvatbaar is. Het EK was al verlegd naar Denemarken. Maar John zou John niet zijn als hij komende winter niet naarstig op zoek gaat naar een nieuwe locatie voor Powerman Holland. Ik gok op Amsterdam.

Ironman maakte vandaag nog snel bekend dat Ohio een 70.3 erbij krijgt.

Richard Murray
Richard Murray

O ja, en we waren helemaal vergeten dat Richard Murray (woonachtig in het pittoreske Beuningen) de World Cup-race in Cozumel voor zijn rekening nam. Kunnen we in navolging van Tracy Hargreaves, Tanya en Wendy de Boer, Jan van Berkel en Lisa Mensink ook niet eens een spierinkje uitgooien bij de familie Murray-Klamer? De taal is hij al machtig, dus het Wilhelmus meezingen op de Copacabana van Rio hoeft geen enkel probleem te zijn. Toch Richard?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.