Alle Nederlandse Hawaii deelnemers 2015 – Wim’s Tri Journaal 5

DONDERDAG – Hoe zou het met de crisisopvang van gevluchte Hawaiianen geregeld zijn? U lacht, maar het schijnt echt zo te zijn dat in de eerste oktoberweken honderden Big Islanders het vliegtuig pakken naar Honolulu of het Amerikaanse vasteland. Vreemd hoor, ik zou een moord doen om deze week in Kona te vertoeven, maar niet elke inboorling is gecharmeerde van de jaarlijkse Hoogmis van de triathlonsport.

Maar u en ik wel, want anders waren we hier niet bijeen en las u niet dagelijks het Tri Journaal. Hoogmis pik ik trouwens even uit het vocabulaire van collega Hans Cleemput, de mazzelkont die nu vooraan in de exotische kerkbankjes zit.

Hans Cleemput
Hans Cleemput

Nog veertig uur en dan mogen ze los. Ik lees blogs van nerveuze toptriatleten. Van mannen en vrouwen van ijzer bij wie ineens de twijfel toeslaat, overweldigd als ze zijn door die welhaast heilige sferen. Het Mekka van de sport, de Tour de France, het Wimbledon voor elke triatleet. En zij zijn erbij. De weg erheen alleen al. Da’s niet even de schaatsen uit het vet halen en naar Thialf of de fiets prepareren voor een tijdritje door de Domstad. Nee, het is bloed, zweet en tranen. Kwalificeren. Lukt het op Lanzarote niet, dan in Frankfurt nog maar eens proberen. Of Zwitserland, kan het nog in Wales? Maastricht was ook geen kattenpis. Tip van een slimme tri-volger: schrijf in voor de Ironman Louisville. Die is zondag, daags na Kona’s Hoogmis. Weet je zeker dat de sterke concurrentie nog niet hersteld is c.q. niet mee doet.

Na die lange route vol hindernissen en ook nog eens een vliegreisje van een uurtje of 26, staan ze dan toch eindelijk daar. Ons gouden achttiental. We noemden er de voorbije dagen al diversen, maar laten we het Oranje team in twee dagen eens voorstellen. Vandaag de eerste negen.

NL in Hawaii

Bas Diederen Wie gunt het hem niet? Frodeno noemde hem in de Duitse pers ook al ‘Boom Boom Bas’. De Limburger was ‘rookie of the year’ in 2011 met een 26e plaats (beste agegrouper). Het dramatische jaar 2013 heeft Bas ook gevormd tot een geweldig mens, familieman en formidabel atleet. Gekwalificeerd via IM Barcelona 2014 (5e), Zuid-Afrika (6e), Frankfurt (4e) en Maastricht (1e).

 1200x675

Stefan van Thiel Uit Zeeland, maar dan in Brabant. Nederlands kampioen Olympische afstand in 2010 toen hij Bas klopte. Maar ja, dat was in Holten en die wedstrijd lag Bas niet. Bijna had Stefans vader Marcel zich ook nog gekwalificeerd. Kan best voor een stuntje zorgen als je bedenkt dat hij in zijn tweede Ironman al achtste werd. Hawaii wordt pas zijn derde IM overigens. Gekwalificeerd in Barcelona (2e M25-29)

Chris Brands Oude krijger uit het Gooi. Meest ervaren van het span. Vroeger stijldanser, dit jaar gelukkig de dans ontsprongen bij de kogelregen tijdens de 70.3 IM van Puerto Rico zodat hij zich nu kan opmaken voor zijn derde Lava-tour. Eerder was hij 156e in 2006 en 110e in 2009. Kwalificeerde zich net als Stefan reeds een jaar geleden in Barcelona waar hij het M45 klassement won.

Carlo van Lienden Ongetwijfeld zal Humberto Tan maandag in RTL Late Night bekend maken hoe Carlo een echte Ironman is geworden. Hij is sinds jaar en dag de rechterhand van de populaire talkshow-host als eindredacteur. Heb ‘m nooit gevraagd of hij nog familie is van triathlonpionier en eerste tri-speaker Herman van Lienden, die hem 31 (!) jaar geleden voor ging op Kona. Carlo is pas aan zijn tweede hele triathlon toe. Hij kwalificeerde zich al in september vorig jaar door 6e M35 te worden op de IM Mallorca.

 12063536_10208232588195967_4670417769976918789_n

Richard de Groot Aan ervaring geen gebrek bij deze aimabele Stolwijker. Nog altijd doet het me deugd als pa Henk – al jaren ernstig ziek – mee komt naar de wedstrijden. Reken maar dat hij thuis geen seconde van de race zal missen. Richard heeft wat goed te maken op dit WK, want in 2004 haalde hij jammer genoeg Alii Drive niet. Richard The Giant kwalificeerde zich ook al in Barcelona, waar hij 4e M40 werd.

Stefan Overmars Als er 1 krachtpatser thuishoort op de Ironman is het Stef Overmars wel. Niet veel ex-worstelaars en –gewichtheffers zullen later zijn overgestapt op zwemmen, fietsen en hardlopen. Zijn bovenarmen verraden zijn sportverleden. Stefan kwalificeerde zich rijkelijk laat (eind augustus) tijdens de Ironman van Kalmar, Zweden. Hij won daar de race bij de M25.

Peter-Johan Dillo Topper in de jaren negentig, alles op een lager pitje gezet in de beginjaren van deze eeuw. En toen realiseerde Peter-Johan Dillo zich dat zijn sportcarriere niet compleet was zonder het meest ultieme duursportevenement hier op aard. De laatste jaren was de kleine blonde Schagenaar op veel wedstrijdjes al weer voorin te vinden. Rond 2000 gedebuteerd op de Ironman van Lanzarote, via Embrun en Nice in latere jaren uiteindelijk deze zomer op het EK in Frankfurt goed voor 2e M45. En dus roept Mike Reilly zaterdag: ‘Peter-Johan YOU ARE AN IRONMAN!

CQyEd1rUAAE1m2B

Martijn Keijsers Druk baasje, die vlaggendrager bij de Nations Parade. Martijn is grondlegger van de Lotto Eredivisie, draagt zijn steentje bij in het team Trimates en maakt ook nog eens persberichten voor de NTB. Te veel om op te noemen. Als je dan vervolgens binnen een maand een loeizware Frysman plus de Ironman Maastricht afwerkt en kort daarna ook nog eens je jawoord geeft aan je geliefde: dan heb je heel wat in je mars. Zijn 4e plaats M35 gaf hem de slot en een verlengde wittebroodsweek op Hawaii. O nee, zijn eega kon niet mee.

Dennis Vandermeer In ons land vrijwel onbekend, maar Dennis Vandermeer (woonachtig in Santa Cruz, USA) is onder de Nederlanders wel de meest ervaren Kona-ganger. Al in 2003 werd hij 501e, een jaar later kwam hij als 310e aan, in 2007 werd het een 458e plaats, in 2008 stond hij in de uitslagenlijsten als 969e en in 2010 tenslotte arriveerde Dennis als 825e. Kwalificeerde hij zich toen vooral in Amerikaanse en Aziatische Ironmans nu was zijn vijfde plaats in onze eigen IM Maastricht bij de M50 toereikend voor zijn zesde (!) start. Hij evenaart daarmee Yvonne van Vlerken.

Nog een reden voor Yvonne om volgend jaar terug te keren dus.

Morgen het tweede negental met alle dames.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.