De tweede negen voor Hawaii – Wim’s Tri Journaal 6

VRIJDAG – Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert. Natuurlijk zijn morgen alle ogen gericht op de bakermat van de sport, Ironman World Championship 2015. Zelfs president Obama is in de ban van de Ironman, want hij introduceerde gisteren het officiële Iron Man pak. Of had dat nu alles met oorlogje voeren te maken in plaats van zich van zijn sportieve kant te laten zien?

Terug naar dat kleine uit het eerste zinnetje. Want laten we niet vergeten dat Linda van Vliet ook geschiedenis kan schrijven op het allereerste Europees kampioenschap crossduathlon in het Spaanse Castro Urdiales. De Nijmeegse moet het opnemen tegen 1 Britse en 15 (!) Spaanse concurrentes. Spanje is dus al verzekerd van een medaille, maar ik dicht Linda grote kansen toe.

De Ironman Hall of Fame, het Walhalla voor toptriatleten van weleer heeft er twee Canadese heldinnen bij: Lori Bowden en Kona’s Canadian Darling Heather Fuhr. Terechte keus hoor. Heather won een keer en werd ook tweede. En Lori – in de jaren met partner Peter Reid – maakte ook een indrukwekkend rijtje: 2e-2e-1e-2e-2e-3e-1e.

Hoe kwam ik trouwens bij 1717 startgerechtigden? Man van de cijfertjes? Het zijn er in werkelijkheid 2367 hoor. Uit 60 landen dus. Mijn favorieten? Hu Chungxu (startnr. 2168) en Pengcheng Li (startnr. 2348). Had u niet gedacht hè. Maar ik vind dat de almachtige Wang Jianlin toch wel een landgenoot op het podium verdient. Hij legt toch niet voor niets 650 miljoen dollar neer voor twee letters: een I en een M. Die van sinterklaas zijn goedkoper.

Maar eerst even verder met de tweede helft Nederlanders in Kona:

Ivar Brinkman
Ivar Brinkman

Ivar Brinkman De zoveelste Dolfijner, die het tot in Kona schopt. Ivar is ook wel het type ‘de aanhouder wint’, want hij ondernam al pogingen Uiteindelijk lukte het hem in Alcudia Mallorca ruim een jaar geleden waar hij 5e M50 werd. Eerder in Florida, Zuid-Afrika en enkele keren Nice schoot de Amsterdammer net te kort. 

Joost van Rens Vorig jaar samen met broer Bas (mr. Mylaps) op basis van een wild-card, nu op eigen kracht. Joost van Rens finishte op Ironman Hawaii als 631e, maar ach een klassering doet er weinig toe. Als er maar gefinisht wordt. Het was in Maastricht dat hij zijn 6e plaats bij de M40 wederom kon verzilveren in een slot.

Gerrit-Jan Soetman Deze Tukker greep een paar jaar terug in Nice nog naast het felbegeerde startbewijs, maar in eigen huis – Maastricht dus – was zijn sterke optreden goed voor de tweede plaats bij de M55. Het in de divisies altijd sterke TC Twente heeft er na Freddy Rosink (volgend jaar zijn Ironman-website nieuw leven inblazend) en Guido Gosselink straks een nieuwe Ironman bij.

12049470_1618641628387318_1936107531957289194_n

Marcel Suurmond Over doorzettingsvermogen beschikt deze Vlissinger zeker. Twee pogingen in Nice, twee keer Lake Placid, een keer Barcelona: ze brachten Marcel in de immers snelle leeftijdsgroep M35 geen spatje dichterbij Kona. Tot die ultieme Karnten Ironman in Klagenfurt eind juni dit jaar. Negende van Europa in een ijzersterk veld met op zo’n EK ook veel slots. Marcel is erbij, de eerste Zeeuw sinds 1993. Prijsvraagje. Welke twee Zeeuwen waren er in dat jaar bij?

Hans Siemelink Ik zei het al eerder deze week: we weten weinig tot niets van Hans Siemelink. Internet komt dan wel van pas. Woonachtig in Houston, Texas. Hij deed al menig Ironman: Cozumel, Lake Tahoe, Florida. Maar waar Hans zich nu precies gekwalificeerd heeft, wordt me niet duidelijk. Ik vermoed dat hij nu eens als USA dan weer als NED mee doet. En dat filtert mijn Dutch-scanner dan weer niet. Anyway: Houston calling, good luck Hans.

Hans Siemelink
Hans Siemelink

We gaan naar het kwartet dames.

Pleuni Hooijman De Amsterdamse begon enthousiast haar ervaringen op te tekenen voor trikipedia.nl, maar naarmate je langer op Kona bent neemt het evenement toch bezit van de goedlachse sportvrouw. We nemen het de voormalig wedstrijdroeister geenszins kwalijk, bovendien is ze met haar moeder op Hawaii. En hoe vaak maak je dat mee. Pleuni was een van de vijf triatleten, die zich een jaar terug in Barcelona kwalificeerde. Ze werd 18e in een dikke sub-10 uur en 1e F25. Met ook nog eens een top 10-klassering op de 70.3 van Aix en Provence kan de atlete van het Trivio Long Distance team voor een verrassing zorgen.

12109943_10208249345974901_4826999577405922060_o

Maria Oorsprong-Alta West-Brabant (mijn regio, zoals u weet) had sinds Bianca van de Kieboom in 2005 ook geen Hawaii-ganger meer. In de vorm van luchtmachtofficier Maria Oorsprong-Alta uit Breda nu weer wel. Als Maria Alta was ze een niet onaardig presterende juniore. Daarna volgde baan en moederschap en sinds twee jaar is ze weer serieus met triathlon bezig. Dat ze zich bij haar debuut in Barcelona als 3e F35 kwalificeerde was een aangename verrassing. Maria blogt ook op Kona. De ene dag slaat de twijfel toe, tijdens de briefing viel ze even in slaap. Kortom: never a dull moment with Maria.

Maria Alta
Maria Alta

Roos Tji Over Roos hadden we het tijdens de Nations Parade al wat uitvoerig. De 46-jarige Utrechtse is misschien wel de kleinste deelnemer van het hele veld, maar daarover ontbreken tot dusverre alle gegevens. Net als Maria is ze moeder van twee kinderen. Roos deed al meerdere malen aan de Holland Triathlon Almere mee, schroefde de afstanden wat jaartjes terug en kwalificeerde zich pardoes in Maastricht, waar ze twintigste totaal werd en 1e F45. Wedden dat Daphne Schipper haar clubgenote morgen gaat volgen?

12109943_10208249345974901_4826999577405922060_o

Remke den Bremer Terug op Hawaii, maar nu wél om te finishen. De RTC-atlete Remke den Bremer haalde in 2013 de streep niet. Een nieuwe kwalificatieronde begon in Barcelona en was meteen goed voor de zege bij de F50 en dus een hernieuwd retourtje Den Haag-Kona. De juridisch adviseur combineert triathlon trouwens met zeilen op een skûtsje, zoals die vroeger rondom het zwemparcours van Almere lagen.

12140572_772794859516721_6048694528810818135_n

Zo, nu kent u ze allemaal. Maar laten we onze Jan Mijwaart niet vergeten. Die hoort volgend jaar uitgenodigd te worden door de organisatie. Zoals Holten deze week ook bekend maakte dat alle deelnemers, die dit jaar in de afgeblazen editie van de Overijsselse klassieker, hun startbewijs voor 2016 al binnen hebben. Opnieuw bewijst Holten een voorbeeld voor vele organisaties te zijn. Klasse jongens! Alleen morgen hebben we het over die andere H-plaats.

Jan Mijwaart
Jan Mijwaart

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.