Sander Daams; “het verzorgende deel” van T4T

Sander Daams en Bas Diederen voor IM Maastricht
Sander Daams en Bas Diederen voor de stand van Chiropractie Daams in Maastricht

Door het jaar heen zie ik Bas doorgaans wekelijks, hij traint 2 maal per week samen met Martijn bij mij in de praktijk, lopen en kracht. Daarnaast zie ik hem gemiddeld een keer per week voor een behandeling. We behandelen dan wat nodig is, bv. los masseren van spieren of het beoordelen en behandelen van eventuele blessures. Mijn belangrijkste doel in deze periode is om te zorgen dat de mannen blessure vrij blijven tijdens hun zware trainingsprogramma en zodoende geen trainingen hoeven te missen. In de aanloop naar de wedstrijden zie ik Bas vaker en ben ik voornamelijk bezig met het losmaken van rug, armen en benen.

Hierbij gebruik ik vooral Active Release Techniques naast manipulaties. De laatste dagen voor de wedstrijd (zoals nu in Hawaii) behandel ik Bas iedere dag (ma t/m vrij). Het doel hiervan is om hem zeker na zo een lange reis, fit aan de start te krijgen. Mijn doel is het om te zorgen dat Bas zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele klachten tijdens de race.

Bas Diederen en Martijn Dekker aan het trainen bij Sander Daams
Bas Diederen en Martijn Dekker aan het trainen bij Sander Daams

Als ik als enige mee ben tijdens de wedstrijd, zoals  in Cozumel en Zuid-Afrika,  dan geef ik tijden door tijdens het fietsen en lopen en daarnaast probeer ik ook foto’s te maken voor het thuisfront. Verder is het  mijn hoofdtaak om te zorgen voor de verzorging tijdens de wedstrijd. Met name tijdens de marathon. De laatste jaren hoort hierbij naast de voeding ook het aangeven van ijs tijdens warme wedstrijden zoals in Frankfurt afgelopen jaar.

Voor de wedstrijd spreek ik met de atleten af, wat ze wanneer verwachten, maar zoals ieder plan, kan ook een voedingsplan wijzigen tijdens de wedstrijd. Zodoende ben ik altijd voorbereid om extra gels of drank aan te kunnen geven.

IM Regensburg 2011
IM Regensburg 2011

 Ik geniet zeer zeker tijdens de wedstrijd. Het super om zo bij een team betrokken te zijn. Op de wedstrijd dagen komt het allemaal bij elkaar en dan is het super als alles op z’n plek valt. Ik baal natuurlijk enorm als een wedstrijd niet optimaal verloopt, maar ja voor een optimaal resultaat moet nu eenmaal echt alles kloppen en dat lukt niet altijd. Zoals ik nu te werk ga, fotografeer ik tijdens het zwemmen en fietsen en ga ik tijdens de laatste fietsronde de voeding in orde brengen en begeef ik me naar de verzorgingspost, zodat ik daar een goede plek heb en de atleten me van ver af al zien staan.

1186299_517678998319538_317605048_n
UT Triathlon Enschede 2013

Als ik met het team onderweg ben, dan draait voor mij alles om de atleten en hun wedstrijd. Dus alles wat ik doe is erop gericht om hen zo’n goed mogelijk te faciliteren. Voor mij is een wedstrijd eigenlijk al geslaagd als de atleten aan de start kunnen staan zonder zorgen over eventuele blessures. Dat betekent dat ik mijn werk goed heb gedaan tijdens het voortraject.

Echt geslaagd is de wedstrijd als de atleten hun beoogde resultaat hebben behaald. Het hoeft dus niet altijd om de winst te gaan, zo was ik super blij met de tweede plek van Mark in Maastricht. Uiteraard was de winst van Bas in Maastricht tot nu toe het hoogtepunt van het seizoen voor mij.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.