Ironman Hawaii: Carlo Van Lienden beste Nederlander

Carlo Van Lienden

Het WK Ironman van 2015 zal de geschiedenisboeken ingaan als een slopende, bijzonder hete editie. De warme temperaturen eisten een hoop slachtoffers bij de pro’s. Marino Vanhoenacker en Bart Aernouts stapten noodgedwongen uit, Sebastian Kienle kwam ver van het podium terecht en ook Bas Diederen viel ten prooi aan de omstandigheden. En dus was het aan Chris Brands en Carlo Van Lienden om de Nederlandse eer hoog te houden.

De dag was nochtans goed begonnen voor Boom Boom Bas, met een sterk zwemnummer waarin hij samen met de andere favorieten in de grote achtervolgende groep aan wal kwam. Maar eens op de fiets lukte het Diederen niet om een hoog wattage te trappen. Het ging van kwaad naar erger en Bas zakte ver terug. Waar niemand nog verwachtte dat hij de marathon zou gaan lopen, maakte de Team4Talent-atleet wel de mentale klik en met een gefocuste blik in de ogen begon hij alsnog aan de 42 km lopen, wellicht als eerbetoon aan zijn pa of uit respect voor de vele age groupers die nooit willen opgeven. Halverwege was het vat echter definitief leeg en stapte Bas uit de wedstrijd.

En dus konden we verder genieten van de age group wedstrijd. Daarin zette Chris Brands een sterke fietsproef neer en hij gaf ook een zeer sterke indruk in het begin van de marathon. Gaandeweg moest de Ouwe Krijger het tempo echter laten zakken waarna Carlo Van Lienden de Nederlandse koppositie overnam. Carlo werd 50ste overall in 9u15’56, goed voor een 6de plaats bij de M35. Chris Brands kwam in 9u49 over de streep als 12de bij de M45.

Niemand minder dan Rob Barel stak Bas Diederen meteen een hart onder de riem via twitter:

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Vrouwen

Maria Oorsprong Alta kids

Bij de vrouwen was Pleuni Hooijman de snelste in 10u50’30. Zij werd 14de bij de F25. Even later kwam Maria Oorsprong-Alta als 23ste bij de F35 over de streep. Zij moest diep gaan. “Nooit gedacht dat het zo zwaar zou zijn,” vertelde ze ons na de finish. “Het was verschrikkelijk warm. Op tv zag ik vroeger de beelden van atleten die constant water aanpakten en het over hun hoofd kieperden om koel te blijven. Vandaag heb ik dat zelf mogen ervaren. Dit was een mooie eerste keer. Ik wist niet waar me aan te verwachten, maar dit was wel erg zwaar,” aldus een uitgeputte Maria, die in de lobby nagenoot met de kids.

Even verderop troffen we een ontgoochelde Remke den Bremer. “Het zat er al snel op vandaag. Het fietsen ging nog redelijk, maar na 6 km lopen, voelde ik al dat het niet meer ging. Ik heb nog even getwijfeld om het verder uit te wandelen, maar dat had in deze hitte absoluut geen zin. Ik baal wel, want twee jaar geleden kreeg ik na de eerste helft van de marathon een flinke tik en moest ik ook opgeven. Of ik nog een derde keer ga terugkomen in de hoop een keer te finishen? Vraag me dat morgen nog eens, nu heb ik er alleszins even geen zin in,” aldus Remke.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.