Nederland wel Europees (in triatlon) – Wim’s Tri Journaal 9

Rotterdam triatlon

DINSDAG – Naast een WK, een Ironman, een Challenge, een ICAN, een Ocean Lava en wat al dies meer zij, ook nog eens drie ETU Cup-wedstrijden in Nederland. Het kan in 2016 niet op met topwedstrijden op vaderlandse bodem. De ETU maakte vorige week in Nice, waar vanwege het noodweer toch niks anders te doen was dan vergaderen, bekend dat behalve de vaste ETU-cup wedstrijd in Holten ook de wedstrijd in Weert en de nieuwe organisatie in Rotterdam een ETU-Cup race mogen organiseren. De Maasstad is bovendien decor van het allereerste separate WK paratriathlon. Wat een verwennerij dus en wat zouden we het volgend jaar nog over de grenzen gaan zoeken?

Ook zondag was er nog een wedstrijd(je) in de lage landen. De 4e Interclubcompetitie betrof de run-bike-run van TV Dordrecht. Leuk initiatief van de Triathlonclubs Rijnmond, Spijkenisse, Krimpen en dus Dordrecht. Overigens is die laatste – u hoort het een bekende speaker wel eens roepen – de oudste triathlonvereniging van Europa. Opgericht in 1984!

Teun van der Meulen

De Interclubcompetitie speelde zich af over een zwemloop, aquathlon, triathlon en run-bike-run meen ik. De laatste was dus in Maassluis en werd gewonnen door Teun van der Meulen (Rijnmond) en Melissa Post (TVS). De eindoverwinning in de ICC 2015 ging naar TV Rijnmond. Volgend jaar komt er weer een ICC. Bovendien kan dan misschien de Triathlonverening Westland ook mee doen. Nu nog in oprichting, maar mede-initiatiefnemer Niels Persoon (goeie triatleet trouwens) is vast van plan de witte vlek in ’s lands grootste kassengebied op te vullen.

Het mag dan een beetje turbulent zijn in Turkije, de triathlon van Alanya gaat altijd door. Ooit ontstaan door Nederlands-Turkse contacten, verder gestalte gegeven door Tom Gouw, Hugo Uittenbogaard en ondergetekende en inmiddels al weer aan de 25ste editie toe. Van ETU-Cup gepromoveerd tot World Cup en dus een sterk veld aan de Turkse Rivièra komende zaterdag. Namens ons landje nemen Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Kirsten Nuyes een duik in de nog immer warme Middellandse Zee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.