Van Mola tot mafketels en snookeraars – Wim’s Tri Journaal 12

VRIJDAG – Als Ironman in de picture staat, blijft Challenge meestal niet lang achter. Deze week zag ik al ergens zo’n mooie slogan voorbij komen dat de weg naar Roth de gemiddelde Europeaan veel geld bespaard en toch dezelfde euforie biedt als deelname aan Hawaii. De beide wereldwijde organisaties leven constant op voet van oorlog, zo lijkt het. Maar misschien is het wel het spel. Iedereen blijft er scherp door en de triathlonwereld is er (nog) niet slechter van geworden. De Challenge-family krijgt er – net als Wesley en Jolanthe deze week – weer een kindje bij: de race in Paguera-Mallorca. Voor mijn gevoel is er elke week wel een triathlon op dat eiland, maar dat geldt natuurlijk evengoed voor Lanzarote. Daarover volgende week meer en live reports van de speaker ter plaatse…

12072547_979574042063804_890986844104919034_n

Het wordt in badplaats Paguera een interessante race met veelvoudig Ironman-winnaar Marcel Zamora, met de Tjsech Filip Ospaly maar ook met Mario Mola, de topatleet op de Olympische afstand gaat zich in navolging van zijn illustere landgenoot wagen aan de halve afstand. Aan Nederlandse zijde mogen we bij de vrouwen best wat verwachten van Marleen Honkoop, Lynn Peters en Renate Post.

Het belooft goed weer, zeker geen winter. Want die komt pas op 19 februari zo is ons verteld en dan meteen weer met een Elfstedentocht. Wat een beetje Facebook al niet kan doen…. De wintertriathlons zijn dan voor ons Kaaskoppen weer een prima tijdverdrijf al liepen de evenementen de laatste jaren hard terug. Zo nemen we met een weemoedig gevoel over enkele weken in Drenthe afscheid van die winterklassieker in Assen. Gelukkig is daar Groningen, dat volgend jaar het Nederlands kampioenschap wintertriathlon mag organiseren. Gefeliciteerd. Mooi dat het hoge noorden blijft meetellen.

Teun Sweere - NK wintertriathlon
Teun Sweere – NK wintertriathlon

Barry Siff is gekozen in het ITU-bestuur. De Amerikaan is president van USAT, de landelijke bond in de States. ITU en USAT ging niet altijd even gemakkelijk door één deur, maar sinds de Grand Final in Chicago is dat anders.

Ook de Britten hebben hun kandidaten voor triatleet van het jaar voorgedragen. Bij de mannen Alistair en Jonathan Brownlee en Gordon Benson, bij de vrouwen Lucy Hall, Vicky Holland en Non Stanford. In de juniorengroep komen we uiteraard Ben Dijkstra (Fries bloed in de aderen) bij de nominees tegen. Hij won vorig jaar nog de kwalificatiewedstrijd in Weert voor de Youth Olympic Games.

12168115_1010835715604815_636025491_n

Last but not least: we waren ze een beetje vergeten ‘de Martin Feijens’ in de wereld. Dat selecte groepje Weirdo’s voor wie een hele triathlon een sprintje vormt en voor wie het na een 5 of 10-voudige triathlon nog steeds niet genoeg is. Maar gelukkig, we hebben er weer een. Luke Tyburski is zijn naam, Australiër. Hij begint zondag aan zijn Ultimate Triathlon. Eerst zwemt hij de Straat van Gibraltar over en crawlt nog wat kilometers (20 in totaal!) tot aan Marbella, vervolgens fietst hij zo’n beetje langs de hele Spaanse kust om vervolgens nog veertien marathons af te leggen tot aan Monaco. En dat alles in twaalf dagen.

Ik denk niet dat we Martin er nog mee uit kunnen dagen. Zijn zoon Niels alias The Terminator verdient met een paar potjes snooker meer dan zijn vader met al die duizenden zwem-, fiets- en loopkilometers bij elkaar gesprokkeld heeft. Gekke pappa!

Niels Feijen
Niels Feijen

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.