Swisseye Freeride: hybride run, bike en casual-zonnebril

Tine Deckers Swisseye zij
Belgische prof-atlete Tine Deckers met de Swisseye Freeride bril

Sinds half augustus hebben we uitgebreid de tijd kunnen nemen om de Swisseye Freeride zonnebril te testen. Dat we uitgerekend nu, in deze donkere herfstdagen, met onze review komen, ligt er vooral aan dat we zelf de bril konden uitproberen in de meest tropische omstandigheden voor en na de Ironman van Hawaii. Bovendien vonden we in Hawaii nog twee atleten die met een Swisseye bril het WK Ironman afwerkten…

Swisseye wordt sinds 2015 in België verdeeld door Kim Callebaut en Kris Semminck, vooral bekend van SWS handbuilt custom wheels. Het Zwitserse merk staat garant voor een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, met een gevarieerd aanbod in modellen, gaande van superlichte fietsbrillen tot erg coole casual zonnebrillen. Vanaf 2016 wordt SWS ook exclusief verdeler van Swisseye voor Nederland.

Swisseye Orange Matt

Dat wij kozen voor de Freeride Orange Matt mag geen verrassing heten. Oranje is de huiskleur van trikipedia.nl en dus waren we meteen verknocht aan de looks van de Freeride. Een mooi feature van deze reeks is dat de tint van de glazen het kleurenschema van de bril volgt. Waar Wim Van De Wielle in Hawaii koos voor de Blue Matt, genoten wij er vooral van om de wereld door een oranje bril te zien, wat sowieso voor een wat zonnigere tint zorgt.

Wim Van De Wielle Hawaii finish
Wim Van De Wielle, derde Belg in Hawaii, finisht met de Swisseye Freeride Blue Matt

De Freeride is niet meteen de lichtste zonnebril op de markt, maar is met zijn montuur van 28 gram het ideale hybride model voor zowel fietsen en lopen als voor alledaags vrijtetijdsgebruik. Zelf verkiezen we overigens liever een iets stevigere bril zoals deze Freeride boven het lightweight model F16. Waarin de Swisseye Freeride zich onderscheidt is in de zeer lichte neusbrug. Bij andere brillen, zowel bij goedkopere als bij duurdere modellen, hebben we al snel last van te grote druk op onze neusvleugels, wat zeker bij langere fietstochten zelfs leidt tot irritatie. Door de perforaties in de neusbrug bij de Freeride hadden we hier geen last van. De neusbrug en de brilbenen zijn gemaakt van een anti-allergeen rubber voor optimaal draagcomfort.

Anti-aandamp coating

Qua vormgeving voelt de Swisseye Freeride neutraal aan, met een breed kijkveld en voldoende ruimte tussen de glazen en je ogen. In combinatie met de anti-aandamp coating van Swisseye, zorgt dat ervoor dat wanneer je overmatig zweet, de glazen niet aandampen. Wij namen tijdens een paar looptrainingen op Alii Drive in Kona de proef op de som en moesten geen enkele keer ons poetsdoekje/opbergzakje bovenhalen. Het Swisseye zakje dat bij de Freeride zit, doet namelijk ook dienst als poetsdoekje.

SWS EYEWEAR   Product

En dan wellicht het belangrijkste: de Freeride biedt de juiste bescherming tegen de zon. De oranje tint van de glazen houdt je scherp én zorgt nog voor een goed zicht wanneer je in een schaduwrijke omgeving terechtkomt of door een tunnel rijdt of loopt. Bovendien heb je nauwelijks last van weerkaatsing in de glazen wanneer de zon in je rug priemt.

Geen spijt van

De Freeride is redelijk solide. Daar waar we zelf met lichtere modellen al wel eens het probleem kenden (andere sloddervos-triatleten zullen het verschijnsel van een rondslingerende zonnebril wel kennen) van krassen, is de Swisseye tot hiertoe krasvrij gebleven, ook dankzij de speciale anti-kras coating van Swisseye. De lenzen zijn gemaakt van polycarbonaat en zijn onversplinterbaar.

Tine Deckers Swisseye voor

In Hawaii koos de Belgische profatlete Tine Deckers voor de lichtere F16 fietsbril, maar ze testte ook onze Freeride en was er meteen voor te vinden. “Ik ben al een tijdje fan van mijn Swisseye sportbril, maar combineer hem met een gewone zonnebril voor alledaags gebruik. De Freeride lijkt me net een prima bril om altijd te gebruiken, ook buiten het sporten om. Voor de helft van de prijs van de topmerken heb je hier een zonnebril waarvan je geen spijt gaat hebben,” aldus Tine.

De verkoopadviesprijs van de Swisseye Freeride is € 65,90. Op de website van SWS kan je bekijken bij welke dealers je de Swisseye zonnebrillen kan krijgen. Het Freeride gamma bestaat uit acht kleuren én biedt de mogelijkheid tot plaatsen van bifocale en optisch aangepaste lenzen.

Hans Swisseye
Speaker Hans, cool in trikipedia.nl oranje met de Swisseye Freeride (foto: Chris Hofkens)

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.