Internationaal triatlon in woelige waters – Wim’s Tri Journaal 18

Prijs Challenge Almere

VRIJDAG – Toen de triatlons in Zeeland stuk voor stuk het loodje legden, vonden we dat wel jammer maar niet meer dan dat. Triatlons in Zundert, Nuenen en Stein na zoveel jaar ter ziele (ergens rond 2010), gaf al iets meer reuring. Stein kwam gelukkig snel terug en Nuenen heeft volgend jaar ook weer iets. Maar vandaag is de hele triatlonwereld in rep en roer. De Challenge van Bahrain gaat namelijk niet door. En daarmee is de toch al verminkte Triple Crown meer dan onttroond. Abu Dhabi was veelbelovend met Terenzo Bozzone en Daniela Ryf op koers voor de 1 miljoen dollar winst. Oman lag echter al te gevoelig in het immer woelige Midden-Oosten. Geen nood, Zell am See was een goed alternatief (inmiddels dus al over van Challenge naar Ironman-brand). Ryf won ook daar, dus de Zwitserse bank stond al kaar om het miljoen in de kluis te leggen. En dan komt vandaag dit bericht.

Collega Hans zat tijdens een van de vele etentjes in Hawaii in de buurt van de Zwitserse Ironman-wereldkampioene en kon uit alles opmaken dat ze klaar was voor de finale-stunt in Bahrain. Niet dus. Feestje afgeblazen. Of het moet alsnog de 70.3 Ironman eind dit jaar op dezelfde locatie worden. Waarom ook niet. Onze Chinese vriend zal er samen met een paar sjeiken niet van met de ogen knipperen. En ’s werelds beste triatlete Daniela Ryf (de Gwen Jorgensen van de lange afstand) komt het meer dan toe.

De afgelasting is ook slecht nieuws voor de winnaars van de halve Challenge Almere Amsterdam. Die kregen als hoofdprijs namelijk een gratis deelname in de Challenge Bahrain cadeau. Winnares Charlene Ottevaere vond het al een beetje dubbel dat ze een prijs kreeg waar nog een stevig prijskaartje aan vast hing qua reis- en verblijfskosten en vraagt zich nu luidop af wat er gebeurt met haar “prijs”.

Zwemtraining in betere omstandigheden...
Zwemtraining in betere omstandigheden…

Geen afgelasting, wel drastische maatregelen op Lanzarote. Daar liet collega Ruud weten dat er morgen niet gezwommen wordt in de finale van het Ocean Lava circuit. Het wordt een run-bike-run met een loop van 5 km om het zwemnummer te vervangen en een ingekorte fietsproef van 45 km. Tot slot volgt dan nog wel een halve marathon. Ruud ging zelf kijken waarom: “Femes ligt onder het water en de stenen. Het is totale chaos onderweg.” Noodweer in Lanzarote… misschien heeft Ruud net iets te hard geroepen tegen ons dat hij lekker naar de zon trok… Al was er tot gisteren geen vuiltje aan de lucht, toen zelfs Alex De Boer mee het lekker warme zwemwater ging testen. Het prototype van de nieuwe Mach4 van Dare2Tri mag morgen helaas terug de kast in…

Het weer in het zuiden van Italië lijkt minder wispelturig, zodat dit weekend de Mediterraanse Kampioenschappen triatlon over de olympische afstand gewoon doorgaan. In deze laatste ETU European Cup van een lang seizoen komen nog vijf Nederlanders in actie. Marco van der Stel, Menno Koolhaas en Jorik Van Egdom starten in Catania (Sicilië) bij de mannen en Maya Kingma en Elianne Huitema bij de vrouwen.

De kalenders, de kalenders. Het gaat eigenlijk nergens anders meer over. Ironman heeft twee nieuwe Italiaanse races toegevoegd, waaronder Rome. De Elbaman begint meteen een tegenoffensief, want dat is toch het Almere van de Azzurri.

Nee, dan Nederland. Daar gaan we tenminste nog verdraagzaam met elkaar om. Ik bedoel natuurlijk in triathlonland, op ander vlak zouden landgenoten daar nog een puntje aan kunnen zuigen. Dat bijvoorbeeld het NK sprint en het NK halve in hetzelfde weekeinde zat afgelopen seizoen, dat zat zowel Veenendaal als Klazienaveen niet lekker. Thomas van de Wal vond het ook al niet leuk dat een niet nader te noemen speaker daardoor verstek liet gaan, dus kondigde hij prompt een nieuwe datum voor de heerlijke Drentse klassieker aan. Het NK halve triathlon 2016 in Klazienaveen, beste vrienden, vindt plaats op zondag 17 juli. Da’s 1 week voor het WK Rotterdam en twee weken voor Ironman Maastricht. Keurig toch? Enne… Thomas. Ik kan er niet meer onderuit nu hè?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.