Haaienvrij zwemmen voor 750 dollar – Wim’s Tri Journaal 20

escape from alcatraz triathlon

DINSDAG – Hier zeuren we wel eens over hoge inschrijfgelden, maar da’s nog niks bij wat de organisatie van de roemruchte Escape From Alcatraz-triathlon vandaag bekend maakte. Wie een kans wil maken deze heroische wedstrijd te doen, legt vanaf volgend jaar 750 keiharde dollars neer. Het is het bekende vraag en aanbod-verhaal, volgens de Amerikaanse organisator. Zo lang hij binnen no-time duizend deelnemers heeft, kan hij het gerust doen. Nou ja, er wordt ook nog bij verteld dat het steeds moeilijker wordt om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. Het kost een aardige duit om de haaien een beetje uit het zwemparcours te weren, maar dan heb je ook wat.

Dan maar de film gekeken. The great escape from Alcatraz blijft een legendarische rolprent. Trouwens, afgelopen weekeinde kwamen ook Iron Man 1 en 2 voorbij op de vaderlandse kanalen. Toch heb ik maar weinig zwemmende, fietsende of lopende acteurs gezien. Het circuit van Monaco wel, maar ook dat had weinig sportiefs in zich.

Welke wedstrijden gingen zondagavond nog niet mee in WTJ? Welnu, de laatste World Cup 2015 was in Tongyeong. De Koreaanse klassieker werd gewonnen door weer een nieuw Brit Matthew Sharp en de Japanse Sato. Onze zuiderburen waren er wel, wij ontbraken. Tongyeong brengt bij Maaike Caelers (vorig jaar derde) en Neiske Becks (ooit vijfde) ongetwijfeld mooie herinneringen boven.

De 70.3 Miami was wederom voor broertje Raelert, zullie Michael dus. En de Amerikaanse Sarah Haskins was al weer aan haar vierde 70.3-winst op rij toe. Een populaire wedstrijd ook voor in Amerika woonachtige Nederlanders. Ze waren met zes dit keer en Barend Wurth was in de top 300 terug te vinden als snelste landgenoot. Op 2500 deelnemers dus hè.

Iets zuidelijker overleefde Mexico, in tegenstelling tot Lanzarote, dus het natuurgeweld wel. De giga-storm/orkaan Patricia scheerde in elk geval voorbij Los Cabos want daar ging de Ironman gewoon door. Daar kwalificeerde zich ook een van de eerste Nederlanders voor het WK in Kona volgend jaar: Derk de Korver werd zesde overall en winnaar in zijn age-group M30. Deze Ironman was een ‘age-group only’-event. Gefeliciteerd Derk. Maar het maakt niet uit hoe je Kona bereikt, áls je het maar bereikt. Ook dat kost wat, maar het heeft toch net dat beetje meer dan van een gevangeniseiland naar de vaste wal zwemmen. Dunkt me.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.