Moeder natuur bederft tri-pret steeds vaker – Wim’s Tri Journaal 19

Ocean Lava Lanzarote

ZONDAG – Natuurgeweld levert soms mooie plaatjes op, maar meestal veel ellende. Steeds vaker worden ook evenementen onaangenaam verrast met moedertje natuur. Het bloedhete juliweekeinde, hoog water in Amerika en nu dus ook zelfs op de immer zonnige Canarische Eilanden. Ocean Lava werd zaterdag haast letterlijk vloeiende lava. De bruine vloeiende massa dwong de organisatoren de tri- om te zetten in een duathlon.

Ruud stond desalniettemin zijn mannetje als speaker en al snel was de sfeer op Lanza weer als vanouds. Marijke Zeekant tweede op de korte afstand, Marco Hoogenraad zeventiende op de lange. Een waardig Ocean Lava-ambassadeur dus. Brooke Brown alias mrs. De Boer won de duathlon. Richard de Haan had zich het wedstrijdje van zijn broer heel anders voorgesteld. #raareiland werd het nieuwe hagstag. Ook de dertien andere landgenoten presteerden op de 57e verjaardag van Harrie Impelmans – mister STL – prima. Harrie had ook nog een nieuwtje: Marjon Huibers wordt de nieuwe race-director van Stein. Ze coördineerde dit jaar al het zwemonderdeel in zowel Stein als Maastricht.

Andere wedstrijden hadden minder last van regen of wind. Dat maakt ze op voorhand niet minder zwaar. De eerste 70.3 IM in Turkije bijvoorbeeld was voor de broers Omar en Milan Brons geen eenvoudig debuut. Dat Frederik van Lierde won was goed voor de sport, maar Omar en Milan zaten er op een 19e en 23e plaats bij de profs uitstekend bij. Niels Ros werd achtste M25, Chantal Bakker kwam als zevende F40 over de streep in Belek, een badplaatsje in de buurt van Antalya. En ook hier: twintig Nederlanders aan de start. Maar wel: een dubbelfeestje voor onze zuiderburen, want ook Alexandra Tondeur was de allerbeste. Haar eerste 70.3-winst!

Brons en Van Lierde Turkije

De Challenge had ook nog een wedstrijd. In het Italiaanse Forte Village werd ‘the battle of the race-directors’ uitgevochten. Jefry Visser mocht namens Almere in de ring en was de derde van de ‘Challengers’. Goed werk Jefry! Danielle Kurpershoek werd keurig 25e bij de vrouwen.

En dan hebben we nog een prima seizoensluiter van Jorik van Egdom en Marco van der Stel gezien. Net naast het podium in Catania weliswaar, maar zo duiken onze toppers toch met een goed gevoel de winter in: vier en vijf in een ETU-cup, het komt niet wekelijks voor. Menno Koolhaas was een middenmoter dit keer en Maya Kingma komt langzaam weer op nivo: ze werd in de tweede Siciliaanse stad negende.

Dat ook de crossduatleten volop in hun seizoen zitten bewezen de wedstrijden in Weert en Nijverdal. Komende dagen meer daarover. Nu volstaan met de winst voor de Belg Rik Thijs (op naar de Hel van Kasterlee) en Laura Gorter in de Limburgse bossen en op zondag met Frank Schotman (vorig jaar zilver op het NK) en Susan Visscher op de Sallandse heuvelrug bij Nijverdal. Er is nog meer, Huub Maas werd tweede in zijn eigen marathon van Etten-Leur. Maar alles op zijn tijd. We gaan de week weer in met zes verse WTJ’s immers. Een week waarin mijn twee rechterhanden Hans en Ruud eindelijk ook weer thuiskomen. Het zou tijd worden heren.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.