Even googelen: het eerste Nederlandse WK ticket – Wim’s Tri Journaal 21

WOENSDAG – Voer voor de komende wintermaanden. Derk de Korver is volgens mij de eerste Nederlander, die verzekerd is van deelname aan het WK Ironman 2016. Zijn zesde plaats overall en winst M30 bezorgde hem in zijn vierde poging (eerder probeerde hij het in Zurich, Louisville en Arizona) een slot voor het Walhalla van onze sport. Derk de Korver is volgens mij ook de allereerste Nederlander, die zich zowel voor het WK Ironman als het WK 70.3 Ironman kwalificeert. In Santa Cruz was zijn klassering toereikend voor de legendarische dubbel.

Genoeg redenen om meer van deze volslagen onbekende landgenoot aan de weet te komen. Plaatsgenoot Paul Musters kent hem, heeft hem ontmoet in San Francisco. “Mooie kerel, komt uit Weert, maar van Maaike Caelers heeft ie nog nooit gehoord. Haha.” Derk blijkt in Mountain View te wonen. Naast triathlon werkt hij als marketeer bij het grote Google. Dus googlen maar 😉 Paul weet dat hij traint in het zwembad op de Google-campus en dagelijks over de Golden Gate Bridge naar de heuvels van Sausolito trekt voor zijn fiets- en looptrainingen.

Even later reageert Derk zelf vanuit Mexico, waar hij zijn startbewijs voor Hawaii verzilverde. Hij is inderdaad al heel wat jaartjes weg uit Nederland, dus verontschuldigd hij zich voor zijn geringe kennis over de triathlon in zijn geboorteland. De dertiger is een laatbloeier bovendien. “Vijf jaar terug liep ik de Singelloop van Utrecht, daarna ben ik in Ierland in aanraking gekomen met triathlon om vrijwel meteen de Ironman Zwitserland aan te vangen. “Ik ben op mijn best in warme, heuvelachtige omstandigheden. Verrassend voor een Nederlander misschien, maar daarom koos ik voor Los Cabos. Vanwege de hurricane was het ongewoon warm.” Het zwemmen ging in een pr van 57 minuten. Op het keerpunt zat De Korver achter een kopgroepje. “Pas daar wist ik dat mijn grootste concurrent tien minuten achter lag.” De drie rondes marathon moesten onder tropische omstandigheden, zonder één spatje schaduw. “Iedereen had het zwaar, mijn directe tegenstander nog veel meer.” Met 20  minuten voorsprong was de Road to Hawaii veilig. Laconieke commentaar: ‘Verder valt er over het rennen niet veel te vertellen. Altijd zwaar, kop omhoog, 1 voet voor de ander. Empty the tank in laatste tien kilometer.” We gaan je volgen Derk!

Volgen doen we ook een beetje Luke Tyburski op zijn Ultimate Triathlon van Gibraltar naar Monaco. De maffe Ozzie heeft nog 65 kilometer te lopen langs de Zuidfranse kust. Hij is tien dagen onderweg.

Tenslotte maar eens vooruit blikken. Hoogtepunt dit weekeinde? Sportief gezien toch het NK duathlon hoor met alle respect voor de rijke historie van de Asser wintertriathlon. Maar de spanning is om te snijden bij de run-bike-run titels in de Drentse hoofdstad. Favorieten? Maar zatter! Alexander Picard, Stein Posthuma, Maikel Zuijderhoudt, Joep Staps, Armand van der Smissen, Gerben Schreurs, Caimin Stevens, Jan van der Meijs, Raimond van der Boom. Even adem halen en dan de vrouwen. Marina van Dijk, Jony Heerink, Talisa van der Fluit, Joyce Vrijenhoek, Dieuwertje Poort en Janien Lubben. Machtig veld . Ik tip Alexander en Marina, maar eigenlijk kan het alle kanten op.

Is het goed zo Armand?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.