Special laatste wintertriathlon Assen – Wim’s Tri Journaal 23

Na zaterdag nooit meer rennen, fietsen, schaatsen door het land van Bartje

DONDERDAG – Wat een heerlijke herfstweer. Zon en vallende bladeren, temperatuurtje van een graad of 18. Echt tijd voor de wintertriathlon. Zaterdag is het voor de 32e keer de Hoogmis van de loop-fiets-schaatscombinatie. Maar in Assen wel meteen ook de laatste keer. In 1984 deden 175 atleten mee aan de door oud junioren wereldkampioen schaatsen Jan Heida en Herman Strijbosch georganiseerde eerste editie. Opdracht toen 20 kilometer lopen, 100 kilometer fietsen en 40 kilometer schaatsen. Het evenement was bedoeld om de pas gerenoveerde ijsbaan De Smelt (what’s in a name?) in Assen een boost te geven. Nu heet het sportcomplex overigens Stadsbroek. De directie van De Bonte Wever heeft besloten de kunstijsbaan na deze winter voorgoed te sluiten.

 

Nu 31 jaar later valt het doek van de winterse variant op Almere, zoals het destijds in de kranten stond. Jan Heida was overigens de eerste commerciële organisator van duursportevenementen, bracht ook het bondsblad nog een tijdje uit en samen met zijn Drentse team mocht ik als speaker mee naar de wintertriathlons in Thialf, Inzell en Ottawa. Hij introduceerde ook de eerste crossduathlons in de Beekse Bergen. Mooie tijden. Uiteindelijk botste de expansiedrift van Jan en Herman met de Asser coördinatoren als Rieks Poelman en collega Harm Noor is de juiste man op de juiste plaats in deze klassieker.

Het NK duathlon hebben we al voorbeschouwd. Al waren we nog wel de Nederland studentenkampioen tijdrijden Daan de Groot vergeten te vermelden. Outsider!

Nu dan de wintertriathlon, inmiddels over de halve afstanden als in de beginjaren. Mijn streekgenoot Teun Sweere is de te kloppen man. De Zevenbergenaar kan geschiedenis schrijven door op gelijke voet te komen met de legendarische Axel Koenders, die de eerste vijf edities won. Sweere staat op vier…

Met zes zeges is Ada van Zwieten overigens recordhouder. Mark Koks (4), langlaufspecialiste Marianne Vlasveld (4), Arjen Kuper (3), Karin Klaver (3), Wim Nieuwkerk (3), Roos Hoogenboom (3), Marcel Snippe (2), Geurie Vastenburg (2) en Bianca Broers (2) wonnen ook meer dan eens. Pas in het vierde jaar deden voor het eerst vrouwen mee: Lenie van der Hoorn, een jaar eerder nog Elfstedentocht-winnares won als pioniersvrouw de wedstrijd.

Martin Veenhuizen is zaterdag Sweeres grootste uitdager. Martin heeft trouwens plannen voor een doorstart. Jeroen Lute heeft kans op een medaille, maar voor de organisatie is het mooiste geschenk toch de deelname van wintertriathlonmonumenten als Floris-Jan Koole (winnaar 1991!), tweevoudig winnaar Guido Gosselink (2003/2004), vroegere podiumkandidaten als Tiedo Tinga, Kurt van de Nes en Harco Schaafsma. Jacob (en Syb) van der Ploeg, Gerard Terwisscha en Wilfred Reuvers. Nog langer geleden is het dat we Keimpe Roedema en René Brinkman (winnaar van het SPC-klassement 1988!) in actie zagen. Officials Michiel van Niekerk en Hans Geerts begeven zich weer eens op het ijs en ga zo maar door. De burgemeester en een gedeputeerde lossen het startschot.

 

Gezien haar vorm is Laura Gorter favoriete voor de overwinning met Eline Lute-Kuin als geducht concurrente. De ervaring komt van Geke Venema en voor de geschiedschrijving van het laatste hoofdstuk halen Marion Visser, Janet ten Kate en oud-winnares Yvonna Tinga loopschoenen, fiets en schaatsen uit het vet.

 

Op de site van de organisatie stond gisteren het volgende:

 

Een historisch moment afgelopen nacht. De inschrijfmodules werden gesloten. Niemand kan zich ooit nog weer inschrijven voor DE WINTERTRIATHLON van Assen.

Bedankt Assen voor drie decennia mooie sportmomenten in herfstig Nederland!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.