Bierbuikjes trainen voor triathlon – Wim’s Tri Journaal 24

Hey bierbuikmannen, het is geen korfbal waar jullie voor gaan trainen!

VRIJDAG – Surfend langs uitslagen op bijvoorbeeld de ITU- of Ironman-site besef je hoe mondiaal de triathlonsport wel is. Bij de International Triathlon Union zijn 155 landen (Senegal was het 155e land, waar president Marisol Casado hoogstpersoonlijk langs ging) aangesloten. Dat kunnen ze bij de schaatssport niet zeggen en zo zullen er meer Olympische sporten zijn, die zo’n bereik nooit halen. Ik moest er aan denken toen ik zojuist las dat vanavond het wereldkampioenschap korfbal begint. Al twintig jaar worden ‘wij’ wereldkampioen, al twintig jaar is België verliezend finalist.

 

Zo voorspelbaar is triathlon dus niet. Wij koesteren de momenten waarop Rachel zich kwalificeert voor de Spelen, waarop Bas een Ironman wint of anderszins internationale successen geboekt worden. Minder mondiaal is de wintertriathlon. Zowel de internationale als de onze met schaatsen. De ITU kon de laatste jaren nauwelijks nog wedstrijden in de sneeuw vinden, maar een WK komt er toch wel weer in het Zeltweg, Oostenrijk. Jammer genoeg hebben we even geen opvolger voor Marianne Vlasveld. Teun Sweere bijvoorbeeld schijnt niet te kunnen langlaufen. Dus richt hij zich iets meer op zwemmen, nu de wintertriathlons wat dun gezaaid zijn. In een groot artikel in BNDeStem brengt hij een ode aan de bakermat van zijn sport: Assen. Wim Nieuwkerk legt daarin nogmaals uit dat zijn topsportcarrière echt voorbij is. Hij leest op Twitter wel of Stein dan wel Alexander zijn opvolger wordt.

Opvallend overigens hoe vaak er tv-reportages gemaakt zijn tijdens de Wintertriathlon van Assen. Meer dan van welk ander NTB-evenement ook. De AVRO later NCRV en RTL. Ze klopten regelmatig aan bij dit concept. Mark Koks zei ooit dat hij zijn sponsors vooral te danken had aan de wintertriathlon. Televisie ontbrak helaas dit jaar in Almere. De NOS was in Maastricht en de EO bedacht de format Rennen voor Twee met Oud Gastel als apotheose. Ondanks de best aardige kijkcijfers (300.000) krijgt het programma in deze vorm volgend jaar geen vervolg. Maar geen nood, RTL4 heeft al een nieuw kijkcijferkanon in petto: Real Men. Keihard kerels uit de provincie gaan de ultieme uitdaging aan om hun gezondheid te verbeteren en fitter te worden. Dag bierbuik, welkom conditie. Zoiets. En die conditie hebben ze hard nodig, want ze gaan meedoen aan…..een triathlon. Onder leiding van Guy van der Reijden worden de Beermen dus Ironmen! Het programma wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens. De eerste aflevering is 10 november al te zien.

 

Had ik het eerder deze week niet over de Ironman-films waarin geen zwemmer, fietser, loper te bekennen viel maar wel de Formule 1 van Monaco, gooit die autosport nogmaals roet in het eten. In Melbourne dus. Twee topevenementen samen begin april, dat lukt dus niet in de grote Australische stad. Maar Ironman is inventief genoeg om razendsnel een nieuwe wedstrijd uit de hoge hoed te toveren. Snelle tijden hadden ze altijd wel en het was wel een ‘favourite one’ van Yvonne van Vlerken, dubbel zilver haalde ze in Skippy-land.

Yvonne van Vlerken in IM Melbourne
Yvonne van Vlerken in IM Melbourne

Voor morgen/zaterdag: succes Teun Sweere! Hou de Westbrabantse eer hoog. Er gloort wel hoop voor zijn tegenstanders, want Teun kon de afgelopen weken niet trainen in zijn vaste sportcentrum. Het pand is namelijk tijdelijk in gebruik voor de opvang van vluchtelingen….. Dus als de Zevenbergenaar niet wint, dan ligt het aan…..de oorlog in Syrië.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.