Marijke Zeekant: “Rotterdam 2017 biedt Nederlandse agegroepatleten een unieke kans

 

Een mooiere gelegenheid als de afsluitende Ocean Lava wedstrijd op Lanzarote van het seizoen 2015 was er niet te bedenken om eens aan tafel te schuiven met Marijke Zeekant en eens haar triathlon carrière onder de loep te nemen. Velen denken dat Marijke Zeekant pas na haar succesvolle roei-periode (WK 86 brons, OS Seoul 88 7e) aan de triathlonsport begon. Niets is minder waar, want al ver voor het begin van de successen deed Zeekant mee aan de Bosbaan triathlons in 1983 en 1984. Daarnaast was Marijke ook actief in de organisatie van de Bosbaan triathlon In 1985 was ze voor het eerst deelneemster aan een WK roeien. Oorspronkelijk stamt Zeekant uit het lange afstandzwemmen, ondermeer 2 succesvolle deelnames aan de zwemmarathon Staveren-Medemblik.

Op de vraag waarom de Ocean Lava wedstrijd als seizoensafsluiter meldt Zeekant dat op Lanzarote zijn, voelt als thuiskomen. Vele malen was zij op Lanzarote voor trainingsstages en wedstrijden, bv. de Ironman in 1998 en 1999, resp. 5e en 3e bij de Pro’s. Samen met partner Pim Veeger staat het duo inmiddels voor 1279 triathlonwedstrijden. Pim heeft er 787 op zijn lijstje staan, Marijke 492.

Marijke Zeekant is inmiddels een fenomeen in de agegroepwereld. Er wordt angstvallig naar haar gekeken door de concurrentie als zij ten tonele verschijnt in wedstrijden. Wereld-, Europese en nationale titels prijken op haar erelijst. Een vaste concurrente is Ellen Hart, ook al zo’n triathlonfenomeen, dit jaar winnares D55 IM Hawaii en ook de winnares van de WK in Zell am See, waar Marijke beslag legde op de tweede plaats .De tussenstand in de onderlinge strijd bij wereldtitelwedstrijden is in het voordeel van de Nederlandse; 2:1.

Gevraagd naar haar mooiste herinneringen qua sportwedstrijden prijkt natuurlijk haar deelname aan de Olympische Spelen in Seoul 1988 bovenaan. Daar achter volgen twee triathlonwedstrijden; haar agegroup winst op WK Hawaii en het WK Nice, waar ze voor het eerst deel uit maakte van de Nederlandse selectie met o.a. Rob Barel en Eimert Venderbosch.

HET doel voor 2017 zal de wedstrijd in Rotterdam zijn. Zo’n kans om te strijden op het allerhoogste niveau voor agegroupers in eigen land laat Zeekant zich niet ontnemen. “In mijn wedstrijden zoek ik altijd de concurrentie op. Vandaar ook dat ik in Nederland o.a. meedeed aan de Eredivisiewedstrijden. In Rotterdam zullen heel veel sterke agegroupers uit alle landen aanwezig zijn. Mijn hoop is dan ook dat heel veel Nederlandse agegroup triatleten de kans zullen aanpakken om dit ook mee te maken en massaal zullen starten in Rotterdam 2016 en zich op die wijze te kwalificeren. Het is een unieke kans om de Grand Final mee te kunnen maken in 2017. Ik heb dat kunnen doen in Hamburg en Londen, onvergetelijke ervaringen”.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.