Ocean Lava Lanzarote; meer dan een storm in een glas water

De achtste editie van de Ocean Lava triathlon van Lanzarote gaat de boeken in als een bijzondere. Nog nooit waren de weergoden zo wispelturig; het ene moment windstil en zonnig, het andere moment noodweer, waardoor de wegen onbegaanbaar waren.

Mr and Mrs Ocean Lava: Kenneth and Anna Lis Gasque
Mr and Mrs Ocean Lava: Kenneth and Anna Lis Gasque

In aanloop naar de Ocean Lava wedstrijd op Lanzarote werd door de 300 deelnemers al angstvallig naar de weerkaarten getuurd, het weer was van slag op het vulkaaneiland. Daar waar normaal 150 mm regen in een geheel jaar valt, voorspelden de meteorologen in een week tijd meer als de jaarlijkse hoeveelheid hemelwater. Ook had Mr Ocean Lava Kenneth Gasque een bijkomend probleem te handelen; ecolibacterie in het zwemwater.

Twee dagen voor de wedstrijden gingen de hemelpoorten echt open; een heus noodweer teisterde het eiland Lanzarote, waardoor wegen onbegaanbaar werden.

Fietsparcours Ocean Lava Lanzarote
Fietsparcours Ocean Lava Lanzarote

De wedstrijd werd omgezet naar een Run Bike Run, waarvoor alle deelnemers  begrip toonden. Wellicht ook al door de wijze waarop racedirector Kenneth Gasque dit besluit bekend maakte; “My name is Kenneth and I am not God. If I was God you would swim, bike and run”. Ook de fietsafstand voor de mensen op de halve afstand werd ingekort naar 43 km , sommige gedeeltes van het eiland waren gewoon niet begaanbaar.

Terwijl de toeschouwers in Arrecife in de stralende zon wachten op de terugkeer van de atleten, werden deze vergast op een enorme bui inclusief hagelstenen tijdens de fietsproef.

De langste wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse pro-atleet Victor Manuel Gonzales, de winst bij de dames ging naar Miss Dare2Tri Brooke Brown, de in Nederland woonachtige Canadese Pro. Zij werd zelfs overall 4e op slechts 22 seconden van de derde man.

lanzarote okt 2015 460

Er streden 14 Nederlanders mee om de ereprijzen. In deze Ocean Lava race strijden atleten van dezelfde leeftijd tegen elkaar, waardoor er vele medailles mee naar Nederland konden:

Lange afstand:   Marco Hoogenraad 1H49 (18e OA), Pim Veeger 1H54, Johan Wagenaar 1H37, Alex de Boer 3H47, Richard de Haan 1H55, Erik Millian Schöbel 3H28

Midden afstand: Paul Veenboer 1H50, Marco Veenboer 1H18, Ger Vis 1H55, Willem Boon 1H71, Marijke Zeekant 1D58 (2e OA), Erika Vis 1D53

Korte afstand: Brigitta Honingh 1D49, Regine van Dodewaard 2D31.

De wedstrijd werd “in stijl” afgesloten, toen tijdens de prijsuitreiking opnieuw een noodweer los barstte en de straten in Arrecife volledig blank kwamen te staan.

De finishstraat daags na de wedstrijd
De finishstraat daags na de wedstrijd

 

Ruud de Haan

De andere helft van het bekendste speakerduo van Nederland, zoekt elke maandag zijn stem terug, beweert zelf ooit aan triatlon gedaan te hebben, hoopt dat er geen beeldmateriaal bovenkomt van die Speedo-periode... ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.