Aan winterslaap wordt niet gedaan – Wim’s Tri Journaal 25

Winterslaap? No way! Niet voor Louman, Gorter, Posthuma, Heerink en vele, vele anderen

ZONDAG – Zou het woord winter nog van toepassing kunnen zijn als bij 17 graden en volop zon voor de laatste keer de Asser driekamp lopen, fietsen, schaatsen kon worden gehouden. Het is vaker warm geweest dan extreem koud in deze wedstrijd, hoewel er ook wel een paar echte barre edities waren. Het werd voor de Stichting Wintertriathlon een afscheid in stijl met een spetterende finale op het ijs tussen Richard Louman en viervoudig winnaar Teun Sweere. Wie zijn geld op Richard had gezet, was spekkoper. In geen enkele voorbeschouwing werd hij genoemd. Ten onrechte, want de 40-jarige inwoner van het Gelderse Heelsum was al twee keer vierde geworden. Hij weerhield Teun dus van een vijfde zege. Geen tweede Axel Koenders dus. Om het cirkeltje dan maar rond te maken: Richard Louman krijgt trainingsadviezen van…..Axel Koenders.

Dertig seconden slechts tussen nummers 1 en 2. Dat is – in wintertriathlontermen – een fotofinish. Zelden was Assen zo spannend, want ook de derde man Richard Kramer zat binnen een minuut van de winnaar. Laura Gorter had het bij de vrouwen iets gemakkelijker, maar petje af voor Geke Venema. De Friezin klopte de op papier sterkere Eline Lute. Geke heeft toch ook een dijk van een palmares inmiddels. Alle master-titels zal ik u besparen.

Louman was voor velen dus de ‘dark horse’, maar bij de Olympische waterpolo- en roeiploeg weten ze hoe deze man hen pijn kan doen: Richard is namelijk als krachttrainer verbonden aan het NOC*NSF. Ook de turners en schermer Bas Verwijlen hebben met deze krachtpatser te maken. Nog een geluk voor de triatleten dat ie vaker op dan in het water te vinden is. Overigens was de sprint afstand voor Robert Beute. Hij dankte met een spandoek de vrijwilligers en organisatie voor 32 jaar wintersportplezier, waar hij overigens 26 keer aan mee deed. Voormalig nationaal kampioene Yvonna Tinga won de sprint bij de vrouwen.

In de middaguren. Nog steeds mooi weer en ’s lands beste duatleten bijeen voor het NK korte afstand. Na Teun Sweere nieuwe kansen voor ‘mijn West-Brabant’, maar opnieuw zilver. Alexander Picard (uit het land van de Acht van Chaam) fietste de longen uit zijn lijf, maar tegen de loopsnelheid van Stein Posthuma kon niemand op. Een terechte kampioen, deze Delftenaar. In Horst had ie eigenlijk al de Europese titel verdiend, maar een overijverig jurylid oordeelde anders….

Na Stein en Alexander duurde het even vooraleer coureur Daan de Groot het brons op kwam halen met direct erna duathlon-godfather Armand van der Smissen. De laatste was tussen 1997 en nu goed voor acht titels. Zo ver zijn de opvolgers nog lange niet, maar Armand zag goede opvolgers bij de junioren. Jelle van Lanen bijvoorbeeld, al weer toe aan zijn derde titel dit jaar. Of Youri Keulen, krachtmensje uit Limburg. Of Shirin van Anrooij, die net als zusje Lindy duursport combineert met veldrijden. Joyce Caro had het zonder tegenstand wat makkelijker.

Nu we toch bij de vrouwen zijn. Jony Heerink uit Keistad Amersfoort klopte stadgenote Marina van Dijk en de Utrechtse Joyce Vrijenhoek. Je kunt ook zeggen: een triatlete klopt de duatlonspecialistes. Ook Stein doet triathlons. Het was sinds 1997 niet meer voorgekomen dat ‘ook zwemmende duatleten’ de titels grepen. Toen: Rob Barel en Irma Heeren.

Kampioenen verder Raimond van der Boom (H40), Armand van der Smissen (H45), Edwin Ophof (H50), Wout Graafmans (H55), Raul Veldhuizen (H60), Gerrit ten Brinke (H65), Marike Beute (D40), Audrey Breur (D45), Elly Visser (D55). Tot slot de belofteskampioen: Henk van Leeuwen uit Breda. Toch nog een Westbrabants succes 😉

Zondag bolden we uit met de crossduathlons in Noordwijk, waar lange afstand specialisten Machiel Ittmann en Carla van Rooijen te sterk waren voor de concurrentie. Met de extreem lange crossduathlon in Reusel met vrijwel alleen maar Belgische deelnemers en Rik Thijs en Debby Urkens aan het langste eind trokken. Meer daarover in de komende WTJ’s evenals de winst van Pien Keulstra in de Diepe Hel Holterbergloop, de monstertocht van Irene Kinnegim door Engeland en het nieuwe werelduurrecord op de baan voor Remco Grasman. Hoezo winterslaap?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.