Daniela Ryf uit de kleren, in het geld – Wim’s Tri Journaal 26

Zwemmend in het geld? Daniela Ryf kan het met Triple Crown

MAANDAG – Jammer dat het XTerra-circus de laatste jaren niet meer in Nederland is. Kijkduin draaide een aantal jaren mee, maar haakte na wat financiële tegenvallers af. Hanneke Boon kwam weliswaar voor Zweden uit, daar woont ze al langer, maar de triatlete is nog wel een beetje van ons. Ze werd vijfde bij de F30 en zeventiende agegrouper in totaal. Mark Waaijenberg, samen met zoon Quirijn in actie, verbeterde zich bij de Abrahammengroep: van vorig jaar een 22e naar een 18e plaats nu. Geen wereldtitels ditmaal voor Oranje, zoals eerder wel Leo Meeuwisse, Hans Dieben en Riikka Vreeswijk. Geduld loont bij het WK XTerra. Ook voor de Amerikanen, die met Josiah Middaugh vijftien jaar na Michael Tobin eindelijk weer een wereldkampioen kregen. Op Bermuda hoefden ze er minder lang op te wachten: Flora Duffy prolongeerde haar titel. Mooi trouwens dat o.m. Tobin en ook Nicolas Lebrun uitkomen in de aparte categorie ‘Legends’. Lijkt me wel wat om hier ook eens een aparte serie met legendes te laten meedoen. Koenders, Stam, Kiens, Van Zelst, Van den Bos, Zwartkruis, Sybesma, Wiltenburg, Heeren om er zo eens een paar te noemen.

Is de Rond d’n Ekker duathlon van Reusel te zwaar voor Nederlandse sporters? De complete top tien bestaat uit Belgen, voor wie de wedstrijd slechts een aperitief voor hun eigen Helletocht door Kasterlee inhoudt. Wij Ollanders troosten ons met de derde plaats van Yvonne Troost en de winst op kortere afstanden van Emilie van der Geijn en Wessel Coppelmans bij de jeugd. Joost Adriaans weet wel waar het aan ligt. “Een week voor het NK nog zo’n loodzware crossduathlon, nee daar begin ik niet aan.” Hij trainde zich op de korte afstand naar een vijfde plaats, beste landgenoot meteen.

Als de kust vrij is van Duitse kuilen gaan de Nederlandse duatleten liever naar de Beachduathlon van Langevelderslag (mooie naam) bij Noordwijk. Let op Machiel Ittmann trouwens nu en komend seizoen. Hij keert na negen jaar terug in de Challenge Almere. Ik dicht hem podiumkansen toe. Ophorstrunner Christiaan Solleveld rouleert ook steeds beter en Carla van Rooijen gaat geen uitdaging uit de weg. Nog even melden dat Jisk Hoogervorst en Tamara Kruijsheer de korte afstand wonnen en iedereen in Valkenburg weet hoe de vlag erbij hangt.

De 70.3 Ironman Taiwan? Jawel hoor, gewoon drie Nederlanders en Alexander Vranken op de 200e plaats onze snelste man in Azië. Het Noosa Tri-festival? Zeker wel: oud-Brabander Jack van Stekelenburg 21e.

 

En verder? Irene Kinnegim superwoman in White Rosa Ultra 100 in het Britse Huddersfield, Roland Besselink winnaar van de Randerodecross, Rani Skrabanja en Mark van Erp de snelsten in de Bergloop Maastricht, Maurits Heikoop laureaat van de Najaarscross in Bleiswijk, Janien Lubben haantje de voorste in de Polluxrun van Klazienaveen, Florian Schmidt de beste in de VOV-Run Vries, Natascha van der Vis superieur in de Dwingelderveldloop en – zoals gisteren al gemeld – Pien Keulstra de hardloopklassieker Diepe Hel Holterbergloop. Mark Saathof bij de mannen 40 ook trouwens. Wie zei er ook weer dat triatleten in geen van de drie onderdelen excelleren? Pien liep niet eerder 20 kilometer in wedstrijdverband. 1.24.39 uur is een daverend debuut. Meer Pien in het interview dat Ruud met de landskampioene had.

 

Tot slot. De eerste triathlonmiljonaire is aanstaande. Daniela Ryf heeft alle troeven in handen nu haar mecenas sheik Nasser Bin Hamad de 70.3 Ironman van Bahrain alsnog heeft uitgeroepen als finale van The Triple Crown Series 2015. De Zwitserse won eerder de Challenge Dubai en het WK in het eigen Zell am See. Bij een hattrick wachtte haar de superbonus van 1 miljoen dollar. Tot Challenge Bahrain er plots de brui aan gaf. Maar dat kan haar protégé op de olievelden toch niet verkroppen. Bahrain heeft nog de 70.3 en dus kan Ryf – nu vijf weken in training in Thailand – straks cashen en Dagobert Duck nadoen op het eerste onderdeel…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.