Van Fredericia naar Geleen, via Embrun, Rotterdam en de kust – Wim’s Tri Journaal 27

Remco en Ramses: ouwerwets rammen op de fiets

DINSDAG – Het was vandaag weer de beurt aan Challenge om een nieuw land te veroveren. In Denemarken, waar Kopenhagen al was afgestaan aan Ironman, wordt nu de bekende triathlon van Fredericia ingelijfd. In 1995 werd hier voor het eerst een lange afstands-race gehouden. In 1997 waren de Europese kampioenschappen in Fredericia met Menno Oudeman, Martin Breedijk, Marcel Swart, Richard van Diesen en Jacqueline van Vliet allemaal in de top tien, doch buiten het podium. Weer later werd Marijke Zeekant tweede in 2000. Een jaar later waren de wereldkampioenschappen in Fredericia. Frank Heldoorn, Bianca van Dijk en weer Marijke waren onze toppers toen. Nu dus zeggen we ‘welcome to the Challenge Family!’

Sombere wolken voor een andere evergreen. De Franse lokale overheid schijnt steeds meer moeite met de Embrunman te hebben. Gerard Ionesco, sinds jaar en dag organisator van een van de zwaarste triathlons ter wereld laat weten dat alle wedstrijden op 1 dag (15 augustus) worden gehouden en dat het loopparcours anders wordt. Hij ziet de toekomst niet rooskleurig in. “Het gemeentebestuur ziet ons voor een stelletje amateurs aan.” Wat een grove onderschatting van deze waardevolle race, geliefd bij menig Nederlands klimgeit.

 

Nee, dan is het in Rotterdam een stuk beter gesteld. De organisatie van het WK paratriathlon en de Grand Final was vandaag te gast op het gemeentehuis bij de dolenthousiaste sportwethouder Adriaan Wethouder. “Een prachtig evenement op de Rotterdamse sportkalender en een geweldige stimulans voor de triatlonsport. Rotterdam biedt met de stad een uniek podium.” Evenementenorganisatie TIG Sports (afgelopen jaar garant gestaan voor het WK Beachvolleybal in Nederland, waardoor ICAN Amsterdam niet in het stadscentrum kon finishen overigens) presenteert zich overigens op het 10e NTB Congres op 21 november aan de congresgangers.

De wielerbaan van Geleen grossiert in werelduurrecords. De gewiekste eigenaar van de baan schrijft geregeld een werelduurrecordpoging uit in een bepaalde leeftijdsgroep. Soms zijn het bestaande records, maar in het geval van Youri Keulen bijvoorbeeld werd een vers record voor 18-jarigen neergezet. Zondag was het de beurt aan Remco Grasman, die we incidenteel nog wel eens in de duathlons tegen komen. De beul uit Lelystad met zijn karakteristieke kop en schrikbarende tattoos viel het record van de 40-plussers aan. Het was een heel moeilijk uur in zijn sportleven, erkende Remco na afloop. Hij had volgens Garmin 48,2 kilometer/uur willen rijden, maar omdat hij op de Limburgse baan maar moeilijk de ideale lijn kon vasthouden rolde er een afstand van 46,716 kilometer/uur uit. Nog altijd verbluffend en de bevestiging dat Grasman nog altijd vanuit kansloze positie bij een eerste run op kan stormen naar de koppositie.

 

Over rammen op de fiets gesproken. De KMC Beach Classic was weer staaltje ouwerwets beukenop de ATB door Ramses Bekkenk, die we helaas te weinig in de crossduathlons tegen komen. De eerste triatleet was Jos van Dorp op een 65e plaats. De vrouwelijke duursporters zaten meer vooraan: Alieke Hoogenboom tweede, Jessica Glasbergen kwam als vierde in haar eigen stad aan. Geen kleinigheidje hoor, die 130 kilometer over het strand tussen Hoek van Holland en Den Helder.

 

Tot slot. Ziggo Sport komt 12 november in de lucht. Ook alle andere sporten (lees: geen voetbal) komen in beeld. Dus dat betekent vanaf volgend jaar elke zondagavond een tri- of duathlon. Het zondagavondje met het bord op schoot keert terug, wat ik je brom.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.