Een mooie winter voor een typische zomersport – Wim’s Tri Journaal 29

 

DONDERDAG – Na Etten-Leur, twee keer Almere, Groesbeek en Pijnacker is zaterdag Valkenburg aan de Geul strijdtoneel van het Nederlands kampioenschap crossduathlon. Het is de laatste loot aan de boom van multidisciplinaire sporten met inmiddels ook een Europese titelstrijd. Vorig jaar nog afgelast vanwege te weinig deelnemers, nu is de Limburgse organisatie helemaal terug met dit NK. En dus verzekerd van een mooi deelnemersveld. Dat begint al bij de jeugd, waar Jelle van Lanen (Snelle Jelle) opgaat voor zijn vierde titel in 1 seizoen, maar local hero Thomas Schijnen tegenover zich vindt. Duelletje Shirin van Anrooij en Kim van ’t Verlaat zien we ook naar uit.

Broer Franklin van Anrooij viel al eens in de medailles, maar Ewout Buijs en natuurlijk Youri Keulen zijn geduchte concurrenten bij de junioren. Het is allemaal de opmaat voor een spannend NK bij de ‘grote jongens en meisjes’. Waar Linda van Vliet haar rood-wit-blauwe tricot kan verdedigen, lukt dat superveteraan Arie de Jong vanwege blessures helaas niet. De nummers twee en drie van Pijnacker zijn er wel bij: Frank Schotman en Mitchell Huenders. De laatste speelde een tactische rol bij het NK in Weert, weet u nog? De kans is groot dat Joost Christiaans eindelijk eens in de medailles gaat vallen, maar het blijft dringen voor de drie podiumplekken. Carlos Baltus, Hendrik Venema, nieuwkomer Tibor Gijssen, Christiaan Solleveld, misschien ook Joep Staps of – recht van de ijsbaan in Assen – Robert Beute. Dat laatste geldt ook voor Laura Gorter, zaterdag nog winnaar in Assen. Ingrid van Lubek is er, Lindy van Anrooij, Silvia Brouwer en Maud Golsteyn. En dat allemaal om Linda van Vliet naar de troon te stoten.

Wie zijn nu de meest succesvolle crossduatleten op de NK’s tot nu toe geweest? onderstaande medaillespiegel leert ons dat Arie de Jong en Bert Streumer echte champ-fighters zijn geweest.

Arie de Jong                      4-1-0

Bert Streumer                  4-0-0

Lindy v Anrooij                 3-1-1

Evert Scheltinga               3-1-0

Annet de Bot                    3-1-0

Jarrich v Woersem          3-1-0

Erik van der Heijden      3-0-0

 

Opvallend dat van bovenstaande zevental alleen Lindy van Anrooij, tussen de vele veldritten door, als enige ingeschreven heeft om haar medaille-aantal op te schroeven. O ja, voor onze vrienden van trikipedia.be wordt dit open NK ook interessant. Een ijzersterk trio in de vorm van Paul Embrechts, Bart Borghs en William Busch zal er alles aan doen om een Nederlandse titel net even van haar grootste glans te ontdoen.

 

Ver van huis zijn atleten actief in Brazilië (Mark Schoonhoven), Florida (Leonie Verstegen doet een poging zich voor de tweede keer te kwalificeren voor Hawaï) in Mandurah. In laatstgenoemde wedstrijd zijn Yvonne van Vlerken en Per Bittner. Yvonne gaat dus niet voor titelprolongatie in Florida, maar kiest voor deze 70.3 IM in Australië.

Een week later leven we mee met het volgende Ironman-avontuur van Dirk Wijnalda en Rahel Bellinga in Arizona. En van Bart Candel weten we nu al dat hij het nieuwe jaar inluidt met het verdedigen van zijn Israman-titel. Het wordt voor onze typische zomersport een mooie winter, beste vrienden!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.