Over gehaaide man Lance, haaienvechtende organisatoren en haaienvrezende Rachel – Wim’s Tri Journaal 30

 

VRIJDAG – Het is al bijna net zo’n hardnekkig gerucht als een reünieconcert van de Beatles: de terugkeer van Lance Armstrong als atleet en dan bij voorkeur als triatleet. Het verdeelt de sportwereld in twee kampen. Horden sportliefhebbers hebben de Amerikaan definitief de rug toegekeerd, maar zeker zoveel anderen zien hem maar wat graag nog eens in actie. Ik behoor tot die laatste groep. Niet meer in de wielrennerij hoor, daar hoort ie niet meer thuis. Maar ik weet niet beter of hij is in de – pak ‘m beet – tien triathlons waaraan hij meedeed nooit betrapt op doping. De afgelopen dagen was Lance trending topic in tri-tweets. Kennelijk loopt ergens volgend jaar zijn straf af en mag hij weer eens zonder enkelbanden bewegen. Laat maar komen, deze veertigplusser, die de wereld vast nog iets wil laten zien. Iedereen verdient een tweede kans, zeg ik altijd maar.

De Nederlandse kalender 2016 raakt inmiddels aardig gevuld. Schreven we in WTJ nummer 16 al dat het NK run-bike-run over de lange afstand aan Almere was toegewezen, inmiddels is ook de datum bekend. Het wordt zaterdag 4 juni, de dag waarop sportorganisatie S2f (met ook alle bestuursleden uit de Challenge-organisatie) al een 1e Divisie-triathlon had gepland. Daar wordt dus de lange duathlon aan toegevoegd. Na honderd jaar 😉 Noord-Limburg is het ook wel eens aardig om een ander decor te zien voor de duatleten van de lange adem. Let wel: het is geen Powerman, want mister Powerman John Raadschelders broedt nog altijd op een andere locatie in het land voor de PM Holland. Wij denken in de richting van onze hoofdstad.

Over Amsterdam gesproken. De sterke organisatie in West (team Ralph Hienkens en Klaas de Leth) hebben nu juist weer het NK Olympische afstand triathlon in handen. Drie keer raden in welk weekeinde? Juist, zondag 5 juni. Tel daar nog eens bij op dat mogelijk ook Nieuwkoop in dat weekend zit en dat zelfs het WK lange afstand duathlon in Spanje ook begin juni valt en je mag je afvragen of het allemaal wel zo gelukkig gekozen is.

 

Jefry Visser maar even geraadpleegd. Hij laat weten dat Almere vanwege een veelvoud aan grote evenementen in mei en half juni niets anders kon doen dan voor 4 juni te gaan. “Bovendien was dat al enige tijd onze datum met de 1e Divisie. Amsterdam is sinds dit jaar gaan switchen.” Ralph Hienkens op zijn beurt is er nog niet klaar mee. Hij verwijt de organisatie niets, maar de NTB des te meer. “Aan datumbescherming heeft de bond nog nooit gedaan. Nu weer twee NK’s in hetzelfde weekeinde. Misschien twee verschillende doelgroepen, maar zo ga je niet met je trouwe organisatiepartners om.”

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Misschien moet de minister-president maar eens ingrijpen. Mark Rutte heeft van alle triatleten alleen Wouter Duinisveld ooit ontmoet, denk ik zo. Zijn collega Angela Merkel begrijpt het beter. Die had onlangs een hartelijke ontmoeting met Ironman-champ Jan Frodeno. Da’s toch goed voor de sport. Vanavond inschakelen op Bahama-TV voor de race van Rachel Klamer. Ze is er niet gerust op trouwens op dat onbewoond eiland (vrij naar Kinderen voor Kinderen). Het schijnt namelijk dat er nogal wat haaien in de baai zwemmen. Wat hebben die haaien toch met triathlon?

Welnu, ik zeg haai-haai, baai-baai. Tot zondagavond. Voor WTJ nummer 31. Terugblikken op alles wat dan in het weekeinde is gepasseerd. Enjoy!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.