Uitslagen of niet, we hebben onze laatste kampioenen te pakken – Wim’s Tri Journaal 31

 

ZONDAG – Mijn oude chef sportredactie zei altijd: als je er niet naar toe kunt, moet je na afloop niet zeuren dat je de uitslagen niet uit eerste hand hebt. Ik moest eraan denken toen zaterdag wel overal foto’s verschenen van het NK Crossduathlon, er complimenten werden uitgedeeld aan de goede organisatie en het zeer selectieve parcours, maar de resultaten nergens online te vinden waren. De goedwillende organisatoren waren meteen de gebeten hond, want: geen vlotte uitslagen, dan rammelt het kennelijk langs alle kanten. Ik deel die mening niet. Hoewel ik ook jarenlang meegedaan heb aan de race om zo snel mogelijk tri- en du uitslagen met de rest van de wereld te delen, ga ik er niet meer om smeken. Als ze er zijn prima, zo niet: dan had ik er maar naar toe gemoeten. Wie er niet bij is, telt niet.

Dat gold pijnlijk genoeg ook voor Arie de Jong. De Fries kampt met reumatische klachten aan zijn gewrichten in de voet. Arie heeft medicijnen, maar het duurt even voor ze effect hebben al hoopt de ‘Beul uit Oosterwolde’ deze winter nog wel zijn come-back te kunnen maken. Van zilver dook Frank Schotman door naar goud. Mooi voor iemand die in Gouda woont. Het was Schotmans derde nationale titel. Als mountainbike was hij de Nederlands beloftenkampioen van 2005 en hij won op de ATB der landelijke marathontitel in 2010. Na vele wereldbekerwedstrijden nam hij in 2013 afscheid van de (inter-)nationale mountainbikesport. “Ik ga een beetje hardlopen”, zei hij toen in Apeldoorn waar hij lopend met zijn ATB zijn topsportcarrière beëindigde. Daar komt nu weer een crossduathlonvervolg aan.

Zilver voor de revelatie van het seizoen Tibor Gijssen en brons voor stadgenoot Hendrik Venema. Hij was samen met Joost Christiaans de routinier in het veld. Een stuurfoutje van een tegenstander werd Joost fataal, maar zoals dat in onze sport gaat: geen verwijten over en weer. Nee, snel accepteren en meteen dankbaar voor de hulp die Joost kennelijk langs alle kanten kreeg aangeboden. Dan been zag er anders wel lelijk uit!

Geen tegenslag gelukkig voor Maud Golsteyn, die wel weer een succesje kon gebruiken. Moest ze wel vol aan de bak om Linda van Vliet van een derde titel af te houden en ook Laura Gorter had de wintertriathlon van Assen prima verteerd.

Het rijtje compleet makend: de meest bekende kampioene Ingrid van Lubek (D40), de Zeeuwse zusjes Lindy (D16) en Shirin van Anrooij (D12), Friezin Kim Vankoughnett (D45), voor de vierde keer dit jaar ’s lands beste Jelle van Lanen (H12), ook drie keer Youri Keulen (H18), Glenn Wesseling (H20), linea recta van het Asser ijs Robert Beute (H40), Michael Krijnen (H45), na veel zilver nu goud Hans Bader (H50), Rob van Zanten (H55), Raul Veldhuizen (H60) en met zes tegenstanders H65 kampioen Gerard van Wissen.

 

Zo, alle titels en truien zijn voor dit jaar uitgedeeld. We zoeken ons heil verder over de grenzen. De Bahama’s bijvoorbeeld. Lijkt misschien Luilekkerland maar voor Richard Murray en Rachel Klamer was het keihard sporten om een topklassering te behalen. Het lukte wel, Richard werd tweede achter Gomez, Rachel vijfde in het superveld. Na afloop gaf Mark Holowesko het tweetal nog een zakcentje mee voor de terugreis: 65.000 dollar. Het zou ook wel tijd worden dat triatleten er geen bijbaantje meer bij moeten nemen.

Voor het andere tri-koppel Yvonne van Vlerken-Per Bittner verliep 70.3 Ironman Mandurah voor 50 procent goed. Yvonne scoorde achter de ongenaakbare Caroline Steffen (reeds haar 12e 70.3 IM-winst, waarvan vijf dit jaar!) een prima tweede plaats, maar Per moest ziek uitvallen op de halve marathon.

Prachtige sportmomenten dus in het eerst november-weekeinde. Kunnen we nog wel een weekje op teren in de komende WTJ’s. Prettige werkweek alvast voor hen die dit weekeind wat minder gecasht hebben in de races!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.