LAURENT VIDAL (1984-2015): REPOSE EN PAIX – Wim’s Tri Journaal 33

 

DINSDAG Vandaag staan we stil bij de tragische dood van Laurent Vidal. Fransman, toptriatleet en echtgenoot van Andrea Hewitt uit Nieuw-Zeeland. Zij was bij hem toen hij – kennelijk rustig – in zijn slaap is overleden. Internationale koppels zijn in onze sport niet ongebruikelijk. Laurent mocht slechts 31 jaar oud worden. Overleden aan een hartstilstand nadat eind vorig jaar in Kaapstad bij een zwemtraining al hartritmestoornissen bij hem waren geconstateerd. Toen liep het goed af, maar leefde de triatlonwereld ook al mee. Vandaag overal geschokte collega’s.

 

 

 

 

Laurent Vidal deed zowel aan de Spelen in Beijing als Londen mee. In de Britse hoofdstad boekte hij zijn grootste succes: vijfde op de Olympische Spelen. Daarnaast werd hij derde in de WTS-races van Kitzbuhl en Sydney en won de World Cup-race in Mooloolaba en de open Oceanische kampioenschappen in Geelong en Wellington. Tot vorig jaar legde hij de focus op Rio om daarna aan langere afstanden te beginnen. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.

 

Laurent en Andrea reisden de hele wereld af. Volgens oud-bondscoach John Hellemans was hij 51 procent Kiwi en 49 procent French. Twee keer heb ik Laurent ontmoet en ook gesproken. Dat was bij mijn laatste keer speakeren in Alanya, waar hij derde werd en op de Europese kampioenschappen in Holten 2009. Zijn bevlogenheid voor de sport was enorm. Hij had een duidelijke filosofie over de sport, die in zijn optiek groter zou gaan worden dan de Tour de France. Hij overtuigde me meteen.

 

Zijn actieve carrière was relatief kort: van 2002 tot 2013. Maar natuurlijk ging hij niet verloren voor de sport. Niet voor niets nam hij zitting in de atletencommissie van de ITU. ITU-president Marisol Casado zei vandaag dat Laurent Vidal dankzij zijn positieve uitstraling en ongelofelijke energie een onvergetelijke indruk maakte op iedereen, die hem leerde kennen. “Wij zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor de sport heeft gedaan. Laurent is veel te vroeg heen gegaan en wij allen zullen hem missen.” Hij coachte zijn vrouw Andrea nadat hij zelf de topsport vaarwel had gezegd.

 

Voormalig topatleet James Elvery was getuige bij de bruiloft van Vidal en Hewitt. “Ik heb Andrea gesproken. Ze verkeert in shocktoestand en is nu bij de familie van Laurent in Frankrijk. Hij was een bron van inspiratie voor velen.”

We vervolgen met prettiger nieuws. Vanavond om half tien begint op RTL4 de serie Real Men. Zware jongens, die gaan trainen voor een triathlon. De serie is grotendeels al opgenomen, behalve de wedstrijd zelf. Die is komend weekeinde in de Algarve. Uitslagen opzoeken mag wel, maar nog niet verklappen hoe het afloopt hè.

 

Over die andere serie gesproken. Rennen voor Twee had afgelopen weekeinde een heerlijke reünie met alle teams, met Leontien van Moorsel en met presentator Bert van Leeuwen. Hoewel dus geen vervolg op EO-televisie hebben de teams Rootlieb, Schelvis en Hurkmans al toegezegd volgend jaar weer in Oud Gastel mee te doen. Ook Leontien probeert Maarten van der Weijden en Erben Wennemars te enthousiasmeren voor een uniek trio-team!

Om deze aflevering toch met een glimlach te eindigen. Danne Boterenbrood liep haar eerste marathon, de Berenloop op Terschelling. Een paar minuten achter Geke Venema kwam ze na 3.21 uur over de streep. Zie in bijgaand filmpje hoe de voormalig landskampioene zich daags na de 42 kilometer voelde….

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.