Het Weesper nest: vrouwen erin, mannen eruit – Wim’s Tri Journaal 36

VRIJDAG – Real Men, de nieuwe RTL trisoap beleeft dit weekeinde zijn apotheose met een triathlon in Portugal. De mannen zijn heel wat kilootjes kwijt, maar kunnen ze een Olympische triathlon aan? We zien het nog niet meteen in de eerstvolgende aflevering van dinsdag. Afstemmen doen we ook op NBC voor de altijd magnifieke registratie van de Ironman Hawaii. Toch altijd weer een bijzonder momentje, in vroeger jaren mocht er zelfs op geen enkele zender iets getoond worden van de race voordat de NBC dat deed. Exclusiviteit heet dat. The one and only Dave Scott (@DaveScott6x) verheugt zich er ook al op.

 

 

Maar na morgen kan Ziggo Sport gewoon de beelden opvragen hoor.

In eigen land zijn zondag twee wedstrijden. De 26e uitgave van de crossduathlon Pijnacker, daarmee ’s lands oudste in haar soort. Jarenlang de enige race, die nog op het programma stond van John Engele. Nu is dorpsgenoot en TRIP-lid Rolf de Jong mede-favoriet. Maar ook Hendrik Venema, Christiaan Solleveld en Paul Schermers dingen mee naar de winst op het parcours van de ijsvereniging, waar vorig jaar Arie de Jong en Linda van Vliet nog de landstitels behaalden. Carla van Rooijen duikt de blubber in en neemt de beroemde Pijntjes-brug.

De tweede wedstrijd is tevens de tweede in de Wintertriathlon Cup 2015/16. Op en rond de Alkmaarder ijsbaan De Meent maken de deelnemers zich op voor deze winterse duathlon: lopen en schaatsen. Wie worden de opvolgers van Teun Sweere en Laura Gorter?

Nou ja en waar kunnen we nog meer starten? Dubai heeft een halve morgen, gaat Till Schramm winnen. Nog een Australische Challenge-race, de halve van Buenos Aires en ook Mozambique doet mee. Maar wij schakelen even over naar Weesp.

 

Want er is nieuws van het sterke triathlonteam van TTW. Teamlid Barry Dooper laat weten dat – in navolging van Team4Talent vorig jaar – zijn formatie zich gaat richten op de lange afstand. TTW Vodafone/Citystarter eindigde dit jaar op een knappe zesde plek in het eindklassement. Barry: “Ik ben erg trots op deze prestatie met name Amsterdam was een sterke race, maar onze jongens zetten ook topprestaties op de 70.3 en Ironmans neer en Carlo van Lienden, Chris Brands en Steff Overmars waren groots op Hawaii. Ook de broers Omar en Milan Brons manifesteerden zich al op de 70.3.” Hoe het team er uit gaat zien, maakt Barry binnenkort bekend.

Keert TTW heren dus niet terug op het hoogste niveau in Nederland, de dames van de Weesper-formatie zijn juist gepromoveerd naar de Eredivisie. Reden om het team te versterken met niemand minder dan Mirjam Weerd. Mirjam zegt zeker de lange afstanden niet vaarwel, maar wil zich graag op snelheid meten. Ook de naam van Tamara Schijff is inmiddels bekend. De Huizense werd in West-Brabant door ene WvdB enthousiast gemaakt om na omzwervingen in de biathlon

langlaufen, schieten voor de niet-kenners) weer eens een driekamp te doen. Haar Gastelse terugkeer in de wedstrijd die Mirjam overigens won, is uitstekend bevallen.

 

Uitsmijter van de dag is Eric McElvenny. De Amerikaanse oud-marinier en oorlogsveteraan na Afghanistan doet de Ironman Arizona zondag op 1 been. Hij zal Dirk Wijnalda en waarschijnlijk Rahel Bellinga niet voorblijven, maar hoopt wel de wereldbesttijd voor triatleten met een beenamputatie te breken. Dat staat op 9.57 uur. Aan de vele tri/duatleten dit weekend in actie: GO FOR IT!

See you Sunday-evening!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.