De Kona-dromen komen uit voor Huib en – opnieuw voor Jac – Wim’s Tri Journaal 38

MAANDAG – Is op maandag alles weer anders? Nee, dat niet. Niet in Parijs, maar ook niet in Beiroet of Bagdad. De wereld verandert niet door plots geen oog meer te hebben voor alledaagse dingen. Voor sport bijvoorbeeld. En dus. Terug naar Langkawi, waar het groepje Kona-gangers voor 2016 is uitgebreid met Jac(ques) van Leeuwen en Huib Dekker. ‘Djeck’, zoals we de Diemenaar met een fascinatie voor futuristische bolides (fietsen dus) noemen, was in de verlammende Maleisische hitte de snelste onder de 55-plussers en goed voor een 67e totaaltijd. Overigens stond hier nog geen week geleden dat Trijnie Roozendaal-Rep absoluut recordhouder is met 49 finishes, maar dan rekende ik toch buiten Jac, want die was in Malaysia reeds aan zijn 51e toe. Top of the bill dus.

Jacq van Leeuwen tijdens zijn 51e IM
Jacq van Leeuwen tijdens zijn 51e IM

Huib Dekker is zo ver nog niet, maar de Amsterdammer leert snel. Want reeds in zijn vierde Ironman slaagt de 45-plusser erin om zijn Kona-droom uit te laten komen. In de Aziatische Ironman, die ook een paar jaar op de kalender ontbrak, was de nog tamelijk onbekende Dolfijn-triatleet goed voor een 35e plaats totaal en tweede M45. Dat we deze Dekker minder goed kennen dan de Limburgse Martijn heeft ook te maken met de mondiale bedrijfsactiviteiten van Huib. Volgens Marijke Zeekant, die wel eens met hem traint, is de Kona-ganger de komende tijd vooral in Atlanta te vinden. Maar goed, we tellen hem wel mee in het voorlopige kwartet van Hawaii-gangers. Langkawi trok een recordaantal Nederlandse deelnemers: zes…. Naast het duo vader en zoon Wortelboer (Willehard en Jonathan ), Dave Lommen en natuurlijk Tineke van den Berg. Het was ‘motherfucking hot’ liet Tineke na afloop op facebook-weten. Verdere uitleg is bijna niet nodig. Ze ging vast voor een volgende top tienklassering, het werd een 18e plaats en veertiende bij de pro’s net binnen de elf uur. Voor haar wellicht een race om snel te vergeten. Niet voor Mike Aigroz en Diana Riesler natuurlijk, ze pakten de volle winst. En wat te denken van de 48-jarige (!) Natascha Badmann, die derde wordt. Huiswerk voor komende winter: is zij de oudste triatleet ooit op een Ironman-podium?

Tineke van den Berg
Tineke van den Berg

Van de tropische hitte in Maleisië naar het natte en koele Tempe, Arizona. Altijd een snelle race en ook nu waren er weer supertijden van Lionel Sanders (7.57) en Meredith Kessler (8.44). Voor wat het waard is natuurlijk. Met hoge verwachtingen waren ongetwijfeld ook Dirk Wijnalda en Rahel Bellinga afgereisd. Cadeautjes worden niet uitgedeeld in Ironmans, maar als ik zo Dirks rijtje van vijf heles bekijk, dan is het toch weer een topseizoen geweest voor de Hellas-man. Met een vijftiende plaats in 8.40 uur sluit hij een indrukwekkend kwintet af.

5e IM seizoen 2015 voor Dirk Wijnalda
5e LD race seizoen 2015 voor Dirk Wijnalda

Rahel had beslist ook korter gewild, maar eenmaal over de finish zal ze toch best tevreden zijn. Hulde aan al onze Ironman-triatleten het afgelopen weekeinde. Op de halve van Dubai deden voor Nederland Joyce Hoornik en Ilne van Niekerk mee. De dames deden er zo’n zeven uur over, maar ze waren er wel bij. Luxemburger Olivier Goddart, afgelopen zomer nog in Almere in de top tien won die race (ik wees hem nog op het Luxemburgs record, waarop we het eens waren dat Dirk Böckel geen echte Luxemburger is…) evenals Melanie Benson.

Rahel Bellinga na de finish IM Arizona
Rahel Bellinga na de finish IM Arizona

Morgen nog iets meer over de nationale wedstrijdjes in Pijnacker, waar het na afloop altijd goed toeven is in de Tinteltent van de ijsvereniging en over de winterduathlon in Alkmaar. En over het debuut van Tour-renner Dylan van Baarle in die Pijnacker-duathlon.

Tot slot: hartelijke felicitaties aan de Stichting Triathlon Amsterdam-West, die voor twee jaar het NK Olympische afstand/Eredivisie kreeg toegewezen. Hartje stad levert dat prachtige plaatjes op. Meer dan terechte keus. Het is al tien jaar prachtig in en langs de Sloterplas en het wordt nóg mooier in de hoofdstad!

Morgen ook nog Vonny down onny

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.