Slechts weinigen weten dat Lance Armstrong ooit bij de crossduathlon Pijnacker was – Wim’s Tri Journaal 39

 

DINSDAG – Moest vriend Per Bittner helaas uitstappen, zijn Yvonne van Vlerken blijft maar podiumplaatsen in de wacht slepen. Zondag was het in het Australische Shapperton opnieuw prijs. Achter de Australische Rebekah Keat was het zilver voor Vonny, die deze winter gewoon doorraast ergens eindigend in oktober op Kona. De had voor de tweede keer startnummer 22 en dat vond ze eigenlijk iets te veel tweeën, maar goed Yvonne was ook de eerste die haar prestatie relativeerde. Als wereldburger vernam ze aan de andere kant van de wereld heus wel dat het in Europa goed mis was. Evengoed blijft het fenomenaal wat The Flying Dutchgirl telkens weer laat zien.

The Flying Blond Dutchgirl
The Flying Blond Dutchgirl

 

Niet elke Powerman krijgt een topveld, maar het mannenveld in de eerste PM van de Filippijnen (
Pilipinas) mocht er wezen. Het komt echt niet overal voor dat de wereldkampioen Gael le Bellec buiten de prijzen valt. Van het podium verdrongen door nota bene onze eigen Thomas Bruins. Trackstars The Run School is apetrots op hun coach Thomas, zo laten ze overal weten. Het is inderdaad een verbluffende prestatie. Terwijl koning/keizer Rob Woestenborghs op ‘woeste’ wijze afscheid nam van de duathlonsport met een magnifieke zege, staat kroonprins Thomas klaar om de troon over te nemen. Tussen hen in de Franse kampioen Benoit Nicolas. Net als Langkawi was het ook in Pilipinas bloedjeheet.

Thomas Bruins 3e Powerman Filippijnen
Thomas Bruins 3e Powerman Filippijnen

Winterduathlons zijn er twee in Nederland: Tilburg over enkele weken, Alkmaar afgelopen zondag. Teun Sweere en Laura Gorter hebben de smaak te maken. Na Assen waren ze ook op en rondom De Meent de sterkste loopschaatsers (noem je dat zo?). De specialisten vielen in de medailles met Martin Veenhuizen en Kurt van de Nes op twee en drie. Eline Lute ging met zilver aan de haal, echtgenoot Jeroen won de korte afstand net als Angela de Boer.

Hendrik Venema
Hendrik Venema

Toch nog even Pijnacker. Hendrik Venema won er twee jaar terug al eens. Hij was een van de weinigen, die een week na het NK nog eens volle bak ging in langs de Dobbeplas, Nootdorp en Delftse Hout. Wegrenner Sjoerd Kouwenhoven gaf uitstekend partij, maar deed zijn helm te vroeg af en de NTB-jury is nog niet aan haar winterslaap begonnen. Dus schoven Christiaan Solleveld en Michael Krijnen een plaatsje op. Bij de mannen 50 was Wim Dokter de snelste, maar prachtig om te zien hoe good-old John Engele (in 1989 zesde in Almere!) wederom tweede werd in zijn thuiswedstrijd. Hij deed ze als enige alle 26.

12277159_1024244684263918_497739961_n
John Engele

Leuk dat de organisatie de hele oude uitslagen heeft afgestoft, zodat we nu weten dat Daniëlle Overgaag (of moeten we zeggen mevrouw Oerlemans) in 1992 deze crossduathlon op haar naam schreef. De legende gaat dat haar toenmalige vriendje haar op die koude novemberdag coachte. Dat vriendje heette….Lance Armstrong. Pijnacker trekt altijd veel wielrenners trouwens. Nu weer Tour-renner en Ronde van Engeland-winnaar Dylan van Baarle. De Rhenenaar deed in de duo’s mee en fietste alles en iedereen naar huis. Noblesse oblige. O ja, de dames niet vergeten natuurlijk. Tegen de mountainbike-capaciteiten van Alieke Hoogenboom-Griffioen kan niemand op. Met enorme voorsprong won ze voor de derde keer in haar loopbaan de winterduathlon-klassieker in het Groene Hart.

Afgelopen weekeinde genoten van de NBC-reportage over Ironman Hawaii? Ik wel, professionele registratie. Daar kan geen livestream tegenop. En deskundig commentaar. Vanavond weer triathlon-tv van heel andere orde: Real Men op RTL, tweede aflevering. De mannen hebben inmiddels hun triathlon in het Portugese Sagrès achter de rug. Met wisselend succes, kan ik alvast verklappen.

Brabant krijgt er een nieuwe triathlon bij. In het Oostbrabantse Cuijk gaat ervaren triatleet Rob Reuser c.s. een ambitieuze driekamp als onderdeel van het Cuijks Waterspektakel neerzetten. Dave Rost is ambassadeur van de race. Binnenkort meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.