Op Hawaii gelden andere wetten, dat weet Bas als geen ander – Wim’s Tri Journaal 40

WOENSDAG – Het was misschien lang stil rondom Bas Diederen na zijn uitstappen op Hawaii, maar iedereen kan gerust zijn: Bas gaat er volgend jaar weer vol tegenaan. Hij hoopt zich opnieuw te kwalificeren voor het WK, maar zal dan op een andere manier naar de archipel in de Pacific afreizen. Hij zei dat in het L1-programma AvondGasten, waar hij voor het eerst uit de doeken doet waarom zijn missie faalde. Aanvankelijk dacht Bas dat het met het zware voorprogramma (Frankfurt en Maastricht) te maken had, maar gedurende de elf dagen die hij op Oahu doorbracht kwam het besef dat hij hier twee jaar terug zijn vader verloor.

Het is een mooi gesprek geworden, waarin Bas ook de steun van zijn moeder, vrouw Monique en het hele Team4Talent roemt. Als geen ander weet Bas in wedstrijden alle bijgedachtes uit te schakelen, het is dan focussen op de race. Maar hij beseft nu dat voor Hawaii, de sterfplaats van vader Jos, andere wetten gelden. En dus zal zijn team ook op dat gebied expertise in huis halen. Het persoonlijke verhaal was ook gelardeerd met mooie momenten. Zo kijkt de Limburger nu al uit naar zijn thuiswedstrijd: de tweede Ironman Maastricht. En wij met hem.

Interview Bas Diederen over verloop Hawaii 2015

In Amerika wordt de Hall of Fame uitgebreid met voormalige wereldkampioene Siri Lindley en Ironman-veteraan Ken Glah. Zij voegen zich bij de imposante rij van inmiddels 33 Amerikaanse kampioenen.

En tenslotte: we waren hem een beetje uit het oog verloren, dachten dat hij misschien asiel had aangevraagd, maar hij is dan toch gefinisht. Luke Tyburski legde tussen Marokko en Monaco 2000 kilometer zwemmen (de Straat van Gibraltar over), fietsen (1300 Spaanse kilometers) en lopend (14 Franse marathons) af. The Ultimate Triathlon, zo noemde hij de race waarvan hij enige deelnemer was. Hij deed twaalf dagen om tussen beide M-landen de triatlonnen. Het bracht bovendien veel geld in het laatje voor het goede doel.

Aan de triathlon van Guadaloupe deden in de vorige eeuw francofielen als Floris-Jan Koole en Nick Marijnissen mee. Bij de 18e editie was Nicole Erato, woonachtig op Sint Maarten de beste bij de vrouwen. De Fransman Stephane Lenoir won bij de mannen. Aanstaande weekend verhuist het tropisch tri-circuit naar St. Lucia en de Cayman Islands.

In de wintermaanden is het tijd om nieuwe plannen te smeden. Overlegje hier, vergaderingetje daar. En zaterdag natuurlijk het 10e NTB-congres in het Huis van de Sport. Na een welkom van voorzitter Wim van Oijen presenteert TIG Sports zich als organisator van het WK paratriathlon in Rotterdam, de nieuwe communicatiestrategie (o.m. website) wordt toegelicht door Martijn Keijsers. Nelly Voogt lanceert de VSG Tool voor sportmedisch advies, waarna het jaarplan in regiobijeenkomsten worden besproken. Om 15.15 uur is dan de huldiging van de sporters van het jaar. Morgen meer over de kandidaten waaronder Bas. Tenslotte worden de teamcompetities gepresenteerd.

 

Hopelijk is er livestream, want de redactie van trikipedia.nl is diezelfde zaterdag in Oud Gastel. Voor overleg, voor nieuwe plannen, nieuwe acties, nieuwe evenementen, maar ook voor de 2e Heerlijk Avondjeloop. Een wedstrijd over 10 kilometer in feeëriek verlicht ‘Glowy Gastel’. Cultuur en sport komen hier samen. Misschien best aardig in een tri/duathlonloos Nederlands weekendje?

 

 

 

 

Interview Bas Diederen over verloop Hawaii 2015

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.