Tri/duathlon is gelukkig geen jurysport. Mea culpa aan de vergeten kampioenen – Wim’s Tri Journaal 41

DONDERDAG – Ik moet bekennen dat ik tot aan mijn medewerking aan deze website nooit van de term Throwback Thursday gehoord. De echte social media-fanaten of hashtagers weten dat er wekelijks op donderdag wordt terug geblikt op de bewust datum. Vandaag zou dat dus moeten slaan op 19 november. In een zomersport als de onze niet bepaald een datum waar veel op gebeurd is. Goed, de Apollo 12 landde op 19-11-1969 op de maan. Maar zolang daar nog geen triathlon is gehouden, houdt het op. Een beetje doorzoeken leert echter dat de alom betreurde Benny Vansteelant vandaag 39 jaar geworden zou zijn. Geboren in Torhout, bij Nederlandse popfans vooral bekend van het legendarische dubbel Rock-festival, wist Benny de absolute wereldtop in de duathlon te bereiken met liefst acht wereld- en vijf Europese titels. En dat in zo’n betrekkelijk kort tijdbestek. De zwarte septemberweek, nu ook al weer acht jaar geleden, kan ik me nog goed heugen. Toen het nieuws van zijn dood ook op Ameland waar we toen waren voor de Tri-Ambla doordrong, ging er een schok door het deelnemersveld. Een waardige minuut stilte viel de grootste duatleet aller tijden ten deel.

Benny Vansteelant - duathlonfenomeen
Benny Vansteelant – duathlonfenomeen

Tri- en duathlon zijn (gelukkig) geen jurysporten. Turnen, dressuur, kunstschaatsen. Al ben je nog zo goed, je bent altijd overgeleverd aan de willekeur van een jurylid. Soms is het ook appels met peren vergelijken. Eens per jaar huldigen we ook in onze NTB-disciplines het principe van ‘de meeste stemmen gelden’. Dat betreft dan de verkiezing van sportman, sportvrouw, sporttalent, paratriathleet en agegrouper van het jaar. Aan het eind van het 10e NTB-congres in Nieuwegein worden zaterdag de winnaars bekend gemaakt. Een ‘vakjury’, waar ondergetekende deel van uitmaakt heeft een voorselectie gemaakt. Maar ik geef hierbij onmiddellijk toe dat we inderhaast hebben gehandeld en een aantal kampioenen volstrekt over het hoofd hebben gezien. Mea culpa namens de mezelf en waarschijnlijk ook de voltallige jury. We beloven beterschap, sterker nog: we gaan volgend jaar maandelijks elkaar met updates bestoken teneinde een veel beter beeld te hebben.

Daar zijn de Martijnen, de Dirken, de Piens, de Rahels, de Carlo’s, de Pleuni’s, de Jacs en de Gekes in deze wereld niet mee geholpen, maar het komt echt goed. Desnoods kiezen we eind dit jaar nog een aparte ‘trikipedia.nl-kampioen 2015’ ter genoegdoening.

Dat gezegd hebbende, doe ik niets af aan de geweldige prestaties van onderstaand rijtje kandidaten. Zij zitten zaterdag met samengeknepen billen te wachten op het verlossende woord. NTB-leden hebben 50 procent zeggenschap in de uiteindelijke keuze, de NTB-coordinatoren eveneens 50 procent.

Winnaars 2013
Winnaars 2013

 

Sportman 2015 (Rob Barel Award):

Bas Diederen

Jorik van Egdom

Mark Oude Bennink

Marco van der Stel

Sarissa de Vries en Yvonne van Vlerken

Sportvrouw 2015 (Thea Sybesma Award):

Rachel Klamer

Yvonne van Vlerken

Sarissa de Vries

Lindy van Anrooij - kandidate Talent van het Jaar
Lindy van Anrooij – kandidate Talent van het Jaar

Talent van het jaar (Gijs Klerkx Award):

Lindy van Anrooij

Niek Heldoorn

Menno Koolhaas

Quinty Schoens

Onze para-triatleten in Rio
Onze para-triatleten in Rio

Paratriatleet 2015:

Joleen Hakker

Saskia van den Ouden

Jetze Plat

Geert Schipper

Age Groupers NK Klazienaveen

Agegrouper 2015:

Rob Kwaaitaal

Jack Niessen

Rob Noordzij

Linda van Vliet

Riikka Vreeswijk-Kelja

tweet

 

De laatste was overigens emotioneel op het moment dat ze haar kandidatuur vernam. In een tijd van gesloten grenzen en naturalisatie snap ik de reactie van Riikka ook wel, die nu eindelijk ook voor Nederland mag uitkomen. Ik wil besluiten met de geruststellende gedachte dat de uiteindelijke winnaars sowieso grote kampioenen zijn, ware ambassadeurs ook van onze sport. Voor wie er naast pakt: het is een eretitel. Niet meer, niet minder. Volgend jaar mogen jullie weer zo hard mogelijk van A naar B zwemmen, fietsen en lopen. Dan komen er geen jurybordjes met negens of tienen aan te pas.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.