De grootmeester zet ons weer met beide benen op de grond – Wim’s Tri Journaal 44

MAANDAG – Het IM-woord heeft toch iets meer aantrekkingskracht op sportmensen dan het PM-woord. Zofingen uitgezonderd, loopt het niet altijd even storm bij de Powerman-races. Dieptepunt leek me toch wel de wedstrijd in Alabama in betere tijden nog eens gewonnen door Armand van der Smissen telde afgelopen zondag zegge en schrijven veertien deelnemers. Chris Legh won, die kennen we dan nog wel. Daarna was het 34 minuten (!) wachten op de nummer twee. Iets meer spanning bij de vrouwen, waar Pam Cox met 20 minuten voorsprong de zege greep. Tussen de veertien zowaar een in Amerika wonende Nederlander: Sietze Slinkman werd twee uur na Legh veertiende, dus laatste. Ten aanzien van de Powerman-beleving, denk ik: werk aan de winkel John Raadschelders, al heeft het aan zijn nimmer aflatend enthousiasme nooit gelegen. Hem kennende tovert ie eerdaags nog wel een mooie race uit zijn hoed.

In Lake Phukett dook trouwens good-old Jurgen Zäck weer eens op. Vijftiger, maar nog goed genoeg voor een top 10-klassering hoor. Dat de oudjes ook op social media scherp blijven bleek vandaag toen Guido Vroemen het aandurfde om de Rob Barel-Award wellicht na vijf keer ‘Bas’ maar om te zetten in de Bas Diederen-Award. Rob was het er volmondig mee eens, hoog tijd voor nieuwe helden. Maar de grootmeester voegde er wel fijntjes aan toe: nog 20 EK/WK podiums en 4 x top 15 Hawaii te gaan. Rob brengt ons allemaal weer down to earth.

 

Ook in Duitsland zijn sportverkiezingen aan de orde van de dag. Jan Frodeno werd als beste Saarlander sportman uitgeroepen en landelijk was juniore Laura Lindemann de beste van jeugdsporter van het land. In Zwitserland werden Daniela Ryf en Sven Riederer uitgeroepen tot triatleten van het jaar. Daniela was nog blijer met de uitverkiezing van haar wondercoach Brett Sutton tot coach van het jaar. Je kan ervan vinden wat je vindt, maar Sutton heeft inderdaad al wel heel wat kampioenen gecreëerd.

Genomineerd was afgelopen weekeinde ook Joleen Hakker in de groep paratriatleten. In die categorie blijft Jetze Plat natuurlijk een fenomeen. Hij won voor het derde achtereenvolgende jaar de titel. Maar Joleen had haar moment of fame uiteraard vrijdag al gehad toen ze bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD te gast om te praten over de watson app, zodat ook visueel gehandicapten naar de bioscoop kunnen. Doet me denken aan het jaarlijkse triathlonfeest van de NTB, zoals we dat in de jaren 90 nog vierden en waarbij ik in een soort Jan Lenferink-RUR setting onder meer de allereerste blinde triatleet interviewde. Naast sporten waren zijn grootste hobbies: naar de schaatswedstrijden in Thialf en naar de bioscoop gaan!

Het grote geld stroomt onze sport nu echt binnen. Onze grote Chinese vriend Dalian Wanda mag zich sinds afgelopen weekeinde officieel eigenaar noemen van Ironman. Naar verluid is het nieuwe opperhoofd op de eerstvolgende IM Cozumel al eregast. Wist je trouwens dat de Wanda Group in krap twintig jaar tijd 1 miljoen Chinezen aan een baan geholpen heeft? Toegegeven, ze zijn per saldo met velen, maar toch.

Heet van de naald: Lindy van Anrooij zegt de (cross-)triathlonsport vaarwel. Ze beseft dat ze een keuze moet maken uit triathlon en veldrijden. De Zeeuwse 2-voudig wereld-, 3-voudig Europees- en 4-voudig nationaal kampioene crosstriathlon kiest voor het laatste. “In het veldrijden kan ik mezelf verder ontwikkelen en krijg ik daartoe ook de ruimte. Voor de triathlon wordt het stoppen op het hoogtepunt.” Lindy bedankt coach Johan Neevel en TV Almere-eredivisieteam voor de mooie tijd. Wij bedanken haar voor de topprestaties, die ze van jongs af aan liet zien. Shirin blijft wel behouden voor de triathlon.

Lindy kan nog altijd de prachtige bokaal winnen van De Prestatie Van Het Jaar. Morgen komen de aanvullingen, zodat gekozen kan worden uit een top 50 van prestaties. Dus Pleuni, Pien, Martijn, Teun, Stein en Jony. Ook jullie komen er nog bij. Nog een nachtje geduld.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.