Nationale kalender: voor elk wat wils. Bas kan ook nog Limburgs beste worden – Wim’s Tri Journaal 43

 

ZONDAG – Zonder echte wedstrijden kan er toch veel gebeuren in de wereld van triathlon. Dat hebben we onder meer te danken aan het 10e NTB-Congres zaterdag in het Huis van de Sport te Nieuwegein. Zelfs voor niet-congresgangers was het nieuws uit het congres inspirerend genoeg om er volgend jaar met z’n allen voor te gaan.

De vaderlandse triathlonseizoenen worden met het jaar mooier, zo lijkt het. WK paratriathlon Rotterdam, Ironman Maastricht, Challenge Almere, ETU Cups Weert, Holten, Rotterdam. Het was allemaal al wel bekend, maar we noemen het nog maar eens. Sinds zaterdag weten de 210 (!) teams aan de Teamcompetities ook waar ze aan toe zijn. Lotto Eredivisie-teams bestaan dan bij de mannen uit 5 atleten. Bij de vrouwen en in de lagere divisies doen kwartetten mee.

Het seizoen begint vroeger dan ooit met een zwembadtriathlon in Amsterdam op 24 april als Eredivisie. Een bassin als zwemdecor is niet nieuw, want de allereerste Eredivisie-wedstrijd vier jaar terug was in het zwembad op de campus van de TU Twente, daar waar het allemaal begon. Van Mirandabad gaat het een dikke maand later nogmaals naar Amsterdam, maar dan de vertrouwde Nieuw West-wedstrijd waar de elfde editie wordt opgeluisterd met het NK Olympische afstand. 010 Rotterdam is een geheel nieuwe sprint-race op 16 juli. Vertrouwd is Veenendaal met het NK sprint op 27 augustus en Almere sluit de rij weer met de relay op 11 september.

In de 1e Divisie is de Teamcompetitie-organisatie verheugt dat Holten over de streep getrokken is. De Overijsselse klassieker heeft als hoofdwedstrijd natuurlijk de ETU-Cup, maar doet nu toch mee. Verder daarin UTT Enschede, Almere, Stiens en Bosbaan. De 2e divisie is verdeeld over noordelijke en zuidelijke wedstrijden. Arnhem, Amsterdam Nieuw-West, Groningen, Zeewolde en Vroomshoop vormen Noord. Nogmaals Arnhem, Weert, Oud Gastel, Leiderdorp en Apeldoorn zijn de zuidelijke races. In de 3e Divisie komen Utrecht, Ouderkerk, Rutbeek en Spijkenisse er nog eens bij.

Voor elk wat wils dus met als gemene deler dat elk evenement verzekerd is van gemiddeld 200 triatleten die in teamverband meedoen aan de Divisie-wedstrijden. Zelfs aan een 4e Divisie wordt al gedacht, maar niet eerder dan in 2017. In vijf jaar tijd is dit fenomeen wel zeer snel gegroeid.

Te snel, menen sommigen, maar dan vergeten ze hoe hard de sport groeit, hoeveel nieuwe leden de NTB jaarlijks bijschrijft en alle verdere ontwikkelingen. Moesten vijf jaar terug organisatoren soms het bijltje erbij neerleggen vanwege te weinig inschrijvingen, tegenwoordig staan overal in het voorjaar al wachtlijsten. Mijn eigen wedstrijdje (Oud Gastel) moest voor volgend jaar de 1e Divisie inruilen voor een 2e. In het laatste juniweekeinde lijkt de kalender uit te puilen met wedstrijden (Amsterdam, Zeewolde, Stiens) en wat blijkt: na 1 dagje voorinschrijvingen openstellen, staat de teller al op bijna 200 aanmeldingen!

Wat zeker meetelt is de verdere specialisatie tussen lang en kort. Terwijl de Teamcompetities zich toch vooral richten op sprint, soms OD, is er natuurlijk ook grote vraag naar het langere werk. Almere, Maastricht, Nieuwkoop, Stein, Klazienaveen, Leiderdorp en Oud Gastel zijn interessant voor atleten, die aan een uurtje wedstrijdsport niet genoeg hebben. Het verklaart deels ook het terugtrekken van het vrouwelijke Trivio Long Distance Team, nochtans een sterke factor in de Eredivisie. Maar ze opteren nu waar ze voor zijn weggelegd: de lange adem.

Bas Diederen is ook van de lange adem. Meer dan terecht kreeg hij zaterdag de Rob Barel-Award en dat alweer voor de vijfde keer. Ook geen twijfels bij de andere titels: Rachel Klamer (sportvrouw), Quinty Schoens (talent), Jetze Plat (para) en Riikka Vreeswijk-Kelja (agegroupers). Morgen wat uitgebreider daarover alsmede over onze eigen verkiezingen, die toch ook wel erg leven getuige de vele reacties. We hebben alvast een schitterende bokaal en zullen trachten hem te laten uitreiken door een bijzonder persoon.

Toch nog een wedstrijdje dit weekend? Zeker wel. Lake Phuket, de Thaise klassieker. Weer een Raelert-winst, Michael dit keer. Onze beste man: Jacob Buijk uit Hardinxveld-Giessendam: 31e. Beste vrouw: Simone Braendli.

Tot slot: sportman van de NTB worden is al heel mooi, maar Bas Diederen neemt het ook nog op tegen Tom Dumoulin in de strijd om sportman van Limburg

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.