De eerste vijf voor Hawaii – Wim’s Tri Journaal 46

Heleen bij de Vaate schaatst

WOENSDAG – De Erasmusprijs ging vandaag naar Wikipedia, de internet-encyclopedie. Koning Willem-Alexander reikte de prijs (een geldbedrag van 150.000 euro) uit aan drie gedreven Wikipedianen. Ik deel een beetje in de trots, want in het verleden vulde ik regelmatig de tri- en duathloninformatie aan op de grootste vraagbaak ter wereld. Maar feitelijk maken we allemaal deel uit van de Wikipedia-gemeenschap. Even hadden Ruud en ik nog het plan opgevat met Trikipedia op de proppen te komen, tot onze sympathieke zuiderbuur Hans op visite kwam, deelnam aan onze triathlon in Oud Gastel en op zoek was naar een Nederlandse redactie voor zijn trikipedia-format. Het duurt nog even, maar eens staan ook wij drieën voor de koning om de Erasmusprijs in ontvangst te nemen. Nou ja, iets minder mag ook.

Trikipedia
Trikipedia

De volgende Ironman kondigt zich aan. Cozumel, de tweede Mexicaanse IM-race. Bekend bij Yvonne van Vlerken, die de eerste twee uitgaven won en daarna nog twee keer terugkeerde. Bekend bij Bas Diederen, die er doorbrak met een tweede plaats achter Ivan Rana. En ook Dirk Wijnalda en Edo van der Meer legden ooit de hele af op het 760 vierkante kilometer grote megatoeristisch eiland in de Caribische Zee. Michael Weiss verdedigt zijn titel, Nicola Spirig doet dat om meerdere redenen niet. Ze herstelt van een blessure en focust volgend jaar op een herhaling van Londen 2012. Helaas ook geen Nederlanders dit keer.

Het rijtje van Hawaii-qualifiers breidt zich komend weekeinde dus niet uit. Vijf mannen hebben zich tot dusverre verzekerd van een startbewijs op 8 oktober 2016 in Kona. We noemden eerder al Derk de Korver (winst in Los Cabos), Jac van Leeuwen (laureaat in Langkawi) en zijn trainingsmaatje Huib Dekker (2de in Langkawi). Gelukkig krijgt onze website steeds meer aandachtige lezers, want de afgelopen weken kwamen er mailtjes/apps binnen van nog twee landgenoten die zich nu al op kunnen maken voor het Walhalla van de triathlonsport. Laten we er een goede gewoonte van maken om al die gelukkigen nader voor te stellen.

Ruud Prins

Het was namelijk niet Derk de Korver, die zich eerste qualifier mocht noemen, eerder al was er Ruud Prins in Barcelona. “Precies een week voor Kona 2015 wist ik dat ik het jaar daarop daar zou zijn”, aldus de 55-jarige Rotterdammer doch geboren Hagenees. “Ik heb jarenlang atletiek gedaan, van de sprintnummers tot de marathon. In 2003 was de XTerra Kijkduin mijn eerste triathlon en een paar jaar ook mijn enige.” Prins, in het dagelijks leven fitness-coach, debuteerde in 2007 op de 70.3 van Antwerpen, kon toen naar het WK maar deed dat niet.

De Challenge Barcelona was in 2009 zijn eerste hele. “Iets boven de elf uur na 17 jaar geen marathons en met amper 12 trainingsuren per week. Dat ligt nu op 22 uur.” Zijn negende plek in Kopenhagen een jaar later was al veelbelovend, maar in Regensburg en Zurich stapte hij uit. “Na dat debacle besloot ik er in Barcelona nog één keer vol voor te gaan. Ik trainde op schema’s van Lance Watson na een kuitblessure in het voorjaar. Barcelona ging goed. Ik zwom nog nooit zo hard, het stimuleerde om aanvallend te rijden en een marathon te lopen, die tot 25 kilometer goed ging.” Zijn derde plaats H50 in 10.04.20 uur was een slot waard. Ruud woont samen met Josette, ze hebben twee dochtertjes Lola en Nicki.

Patrick De Vries

De derde Noord-Hollander straks op Kona is HPC-triatleet Patrick de Vries. Schreven we bij de Ironman Florida nog dat hij er met zijn zesde plaats net naast pakte, toen wisten we nog niet dat de winnaar al gekwalificeerd was. Via het roll-down systeem kregen de volgende vijf mannen 45 een slot. Na een bikkelharde strijd finishte hij in 10.15.08. Met 435 tegenstanders in zijn leeftijdsgroep ging hij de strijd aan. “Het was niet mijn snelste race, maar daar waren de weersomstandigheden ook niet naar. Bij het zwemmen (voor het eerst in 17 jaar zonder wetsuit) moest twee keer een enorme branding worden getrotseerd. Het fietsen was vlak en snel, maar bij de marathon leek het of je met een natte dweil in je gezicht wordt geslagen. Een loodzware, maar mooie dag. En dit weer was een goede training voor wat me in Hawaii te wachten staat.” Na Leonie Verstegen vorig jaar (die zich nu in Florida niet plaatste) is Patrick de Vries de tweede HPC-triatleet op Hawaii.

Us Olympic training site schaatsen

Vijf keer maar liefst was Heleen bij de Vaate op Kona te zien. Voor de triatlete in ruste is de drang om een zesde keer aan de start te staan niet zo heel groot. Heleen, via Frankrijk nu naar The States uitgeweken, doet vooral leuke dingen. Maar nog wel sportief zo te zien, zoals op de foto op de US Olympic Training Site in Milwaukee. Rijdt hier de aanstaande wintertriathlonkampioene van Groningen?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.