Dat wordt elke week naar Amsterdam volgend jaar… – Wim’s Tri Journaal 47

DONDERDAG – Het is weer TBT-tijd al heb ik het gevoel dat nostalgisch aangelegde triatleten de hele week graag terugblikken op hun al dan niet glansrijke carrières. Zo verkneukelt Eric van der Linden zich al op zijn terugkeer naar Holten. De drievoudig winnaar snorde ter inspiratie een filmpje op uit 2004 toen hij Rasmus Henning en Shane Reed (toch niet de eerste de besten) zijn hielen liet zien.

De Adelaar uit Schagen deed afgelopen jaar in de relax-modus mee aan de 2e Divisie, maar volgend jaar gaat het allicht een tikkie harder. Bovendien maakte hij er tegen ondergetekende in zijn Maastricht geen geheim van dat hij volgend jaar zijn camera op het bordes van het stadhuis monteert om zelf mee te doen aan de Ironman. Het debuut van onze enige mannelijke World-Cup winnaar op een hele, ik kijk er naar uit.

Nog verder terugkijken kan Gregor Stam. Sterker nog: die komt in het zwart-wit tijdperk uit als hij op zolder oude foto’s vindt van de Rotterdam marathon 1982. Moederziel alleen loopt Gregor door wat lijkt op het Kralingse bos. Een massaal evenement was het toen nog niet. Kort daarna komt hij een nog mooiere prent van de onvolprezen Soenar Chamid tegen: Almere EK 1985. In de stromende regen voor volgepakte tribunes zet de thuisfavoriet zich aan de marathon. Met niet meer dan een minuscuul hardloopbroekje van Nike aan. Heerlijk om terug te zien. En godfather Gregor is terug hè. Hij liep Amsterdam marathon al en maakt zich volgend jaar ook op voor de terugkeer in Rotterdam 34 jaar (!) na dato. Intussen hebben slimme organisatoren in Oud Gastel Gregor al verleid tot een terugkeer in de sport, die hem groot maakte….

Verkiezingen. We blijven er dagelijks op terugkomen. Nu weer in Veenendaal, waar zowel Jorik van Egdom als Mark Hamersma genomineerd zijn voor het Sportgala Veenendaal. De prijs is menigmaal gewonnen door Rob Barel uiteraard. Jorik en Mark moeten nog tot 9 januari wachten, Youri Keulen werd gisteren al verblijd met de sportprijs van de gemeente Beek. Het zal niet bij deze enige tri- en duatleet blijven.

Vanavond toch maar eens de Lance Armstrong-film bekijken. Veel over te doen geweest, kwaliteit zou povertjes zijn. Maar toch. Voor ons sportliefhebbers verplichte kost, niet waar? Over mannetjes in het geel gesproken (hoewel Lance ze alleen nog maar ingelijst aan zijn muur mag hangen), al de Minions uit de film Verschrikkelijke Ikke bij elkaar deden ons denken aan de start van een wedstrijd met alleen maar gele badmutsen. Kijk zelf maar.

Dan wordt er volop gespeculeerd over het NK run-bike-run. Henry Dullink, groot promotor van deze discipline, jubelde op Facebook al dat op 25 juni Amsterdam-Ijburg gastheer zou worden van het Nederlands kampioenschap over de standaard afstand. Drie weken eerder is immers in Almere al het NK lang. Je zou bijna denken dat we volgend jaar wekelijks naar de hoofdstad rijden voor een tri- of duathlon. En dan te bedenken dat er elf jaar geleden geen enkele Mokumse wedstrijd bestond. Want, en dat is echt topsecret nog, maar wie een beetje googled wordt al snel wijzer: op 10 juli komt er nóg een grote Amsterdamse race bij. We volstaan even met alleen het logo. Fantaseren mag.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.