Van Powned via Powerman en Pariaman tot de Snieklaasloop – Wim’s Tri Journaal 49

 

ZONDAG – Een soms wat andere benadering van de triathlonsport, dat stond de redactie van trikipedia.nl voor ogen toen we in het weekeinde van de Ironman Maastricht in de lucht gingen. Hier en daar een tikkeltje brutaal, dan weer ondeugend. En dit weekeinde werden we op Twitter zelfs als het Powned van de triathlon gezien! Eén doel hebben we in elk geval al bereikt: spraakmakend zijn we zeker. Zo was de duathlonwereld even in verwarring. Is het NK nu wel of niet aangewezen? Is de Powerman Holland wel niet veilig gesteld. Powned vraagt het Powerman 😉

De razend drukke organisator Lars Vreugdenhil (Stichting I Follow You) geeft opheldering. Op de NK aanvraag voor IJburg moet hij geduldig het groen licht van de NTB afwachten en die Powerman? “Die komt er. Maar volgend jaar waarschijnlijk nog niet. De Arena is maar 1 weekend beschikbaar namelijk 9 en 10 juli, maar dan is onze hoofdstad helemaal in de ban van het EK atletiek. Die dag is onder meer de halve marathon en veel finales. De NOS pakt daar enorm uit, dus een Powerman erbij is net te veel van het goede. Dat geldt ook voor de vrijwilligers. Ik heb er 350 nodig, dat lukt ten tijde van het EK atletiek moeilijk. Tot slot: NOC*NSF stelt voor duathlons geen subsidies beschikbaar, want geen Olympische sport. Da’s een fikse tegenvaller voor een internationaal evenement als Powerman.”

Maar het parcours is er. Een iconische locatie voor start, wissels en finish namelijk de Amsterdam Arena en een fietsparcours in de Ronde Hoep plus meerdere looprondes door de Arena. We zaten er dus nog niet zo ver naast. Lars is door John Raadschelders himself gevraagd de licentie voor Powerman Holland over te nemen. “Een grote eer”, zegt de Amsterdammer, die mij in zijn doen en laten doet denken aan Marcel Gierman.

 

In onze vroegere kolonie Indonesië (Nederlands Indië dus) komt buiten badminton de triathlon nu ook steeds nadrukkelijker op de sportagenda te staan. De Metaman in Bintan is een populaire wedstrijd over de volledige afstand en zaterdag was in Pariaman de triathlon. Het mooie is dat Pariaman gewoon een bestaande plaatsnaam is, het heeft niets met minderbedeelden te maken en is ook niet de zoveelste variant op Ironman. Geen Nederlandse atleten overigens aan de start wel uit Duitsland (oud Holten-winnaar Jonathan Zipf) en heel Azië en Oceanië. Winnaars: Jumpei Furuya (Jap) en Emma Jeffcoat (Aus). Landskampioen werd Jouhari Johan (twintigste totaal).

We hebben trouwens een crossduathlon laten liggen vorige week. Oké, zo wild als een konijn, maar dat doet hier niet ter zake. De Forza run-ATB-run Haaksbergen, daarover gaat het. Erik Hofstede won hem met slechts vijf seconden voorsprong op Jeroen Lute en Harald Derks had ook lang zicht op de overwinning. Bij de vrouwen lag het veld iets verder uit elkaar met een zege voor Kim Lammers. Bij de jeugd was de talentvolle Ruben Slot royaal de beste op het parcours rondom de dubbele watermolen. Plaatselijke heldin Ruth Witbreuk was beste meisje.

Ook nog even een weekje verder terug naar Ouddorp voor het open WK strandrace op de ATB. Marco Akershoek deed natuurlijk mee voor eigen publiek. In het professionele topveld werd Marco 57e. Peter Res zat ook nog bij de eerste honderd. Maar echt in de ‘wereldtop’ zaten Hans Bader en Jos van Dorp respectievelijk vierde en zevende van de wereld!

Aan hardlopen doen we nu vooral in deze periode. Linda van Bemmel won dit weekend de Bosloop Harderwijk, Rens Gosselink de Bovenbergloop in Markelo, Jack Niessen de Zandboscross in Deurne, Alexander Picard en Huub Maas de Stratenloop Waspik, Tiborr Gijssen, Jony Heerink en Yvonne Troost de Vlasakkerloop van Amersfoort, Audrey Breur de Garden Pleasure Cross van Anna Paulowna, Marlies Groenewold de Ringvaartloop Aalsmeer, Jelle van Lanen, Hilde Pape en Mireille Baart de Zwarte Pietenloop in Bemmel, Kars Eijsink, Aje Niks en Sarah-Lynn Reuver de Zandstuve Bosloop en Heleen van der Meijden het Rondje Rhenoy en – last but not least – Elianne Huitema de Snieklaasloop in Zwolle. Aan resterende podiumplaatsen beginnen we maar niet…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.