Kijani versterkt zich, Latijns Amerika in en de miskende plak van Rachel – Wim’s Tri Journaal 50!

MAANDAG – Het vijftigste Tri Journaal begint met twee belangrijke transfers in de Eredivisie. Kijani (het team heet trouwens voluit Ask4benefits-Kijani) heeft zich bij de dames weten te versterken van Inge Heus en Tanya ten Velden. Inge kwam dit seizoen nog uit voor De Dolfijn Amsterdam, Tanya maakte deel uit van het DTC-team Heerhugowaard. Beide Noordhollandse triatletes zijn een meer dan welkome aanvulling, vindt ook coach Marc van der Kort. “Met ons relatief kleine damesteam was de druk vrij hoog om elke keer fit aan de start te staan. Beide dames kiezen voor ons vanwege het teamgevoel. We verwachten dat zij zich samen met Trudy Veenstra, Heleen van der Meijden, Nicole Voet en Juriena de Vries in de strijd om de podiumplekken zullen mengen.” Kijani eindigde dit jaar vijfde in de Lotto Eredivisie. Knap want het jaar daarvoor promoveerden ze nog vanuit de 1e Divisie. Promotie naar de Eredivisie maakte dit jaar het mannenteam van Kijani, reden om zich komend jaar ook te versterken met een ‘nationale topper’. Wie dat wordt maakt het team woensdag bekend.

De wedstrijduitslagen sijpelen op maandag altijd nog een beetje na. De Ironman Cozumel bijvoorbeeld finishte pas in de late zondagavonduurtjes. De Duitser Stefan Schmid verraste met de winst voor de Amerikaanse krachtpatser Matt Russel en titelverdediger Michael Weiss. Welsh-woman Corinna Abraham klopte verrassend haar landgenote Leanda Cave. Het nog altijd verbazingwekkende Deense mirakel Camilla Pedersen greep het brons. In dat veld werd de ‘Dordtse’ Brooke Brown negende. De enige deelnemer met Nederlands paspoort was Hans Siemelink. Voor hem was een 45e plaats in zijn categorie weggelegd, hetgeen hem dus nog niet opnieuw naar Hawaii brengt. Legendarisch was de finish van de Canadees John Wragg, eerder dit jaar ook actief in Maastricht. Met het bereiken van de Mexicaanse eindstreep heeft Wragg er 200 Ironmans op zitten oftewel 760 kilometer zwemmen, 36000 kilometer fietsen en 4800 kilometer lopen. In Vlaanderen zeggen ze dan: Is er nog zand over? Goed nieuws ook voor Guatemala: Raul Tejada verbeterde het Guatemalese record met twintig minuten….

Nog dieper Latijns Amerika in komen we via de Challenge Florianopolis (met ruim 800 vrijwel allemaal Braziliaanse deelnemers) in Punta del Este terecht. Dat ligt aan de Uruguayaanse kust. Helaas was de Atlantische Oceaan wat al te onstuimig, zodat het zwemonderdeel op deze eerste (70.3-)Ironman in Uruguay moest worden gecancelled. In tijdritvorm werd vervolgens met fietsen begonnen en daarna de halve marathon. Igor Amorelli en Ariane Monticeli bezorgden Brazilië een euforisch triathlonweekend. En de 11.500 kilometer tussen Hilversum en Punta del Este waren voor Ciska Wilson geen probleem om haar eerste halve Ironman te doen. De enige Nederlandse inbreng finishte op een 22e plaats bij de veteranes 40+. “Dat kan beter.”, concludeerde ze. Altijd goed om te horen.

 

Andersom geredeneerd beleefden de NTB-coaches weer een prachtige talentdagen in Dordrecht en Zeist onder de wervende slogan: ‘Ik wist niet dat ik het in me had’. Vanuit Dordrecht gingen 21 aanstormende talenten op zondag door voor een volgende trainingsessie met alle cracks langs de zijlijn op zoek naar hun eigen opvolgers feitelijk. Weer anderen waren een paar dagen in Parijs voor het grote Science & Triathlon Congres en zo timmerde ieder op zijn manier weer aan de weg naar de top. Hopelijk gaan de toekomstige topprestaties gepaard met erkenning van bijvoorbeeld de landelijke media.

Met het schaamrood op de kaken moest De Volkskrant zaterdag vaststellen dat de zilveren plak van Rachel Klamer op de European Games in Baku slechts met een paar regeltjes was afgedaan. Als schrale troost levert dat Rachel op de valreep nog een extra titel op namelijk die van ‘meest onderschatte medaille 2015’. Met belangwekkend zilver sluiten we deze gouden aflevering af.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.