Transfermarkt komt op gang: Van Thiel naar Kijani, Wolthuizen naar Squadra Kalas – Wim’s Tri Journaal 52

WOENSDAG – Het heeft even geduurd, maar de transfermarkt is nu toch in volle gang. Waren het vooralsnog de ‘internationale transfers’ van Marco van der Stel en Donald Hillebregt nu komen de Eredivisie-teams los. Maandag kondigde Kijani al aan dat het damesteam zich heeft versterkt met Tanya ten Velden en Inge Heus (beiden uit gedegradeerde teams respectievelijk DTC en De Dolfijn), vandaag werpt teammanager Marc van der Kort de belangrijkste troef op tafel voor het gepromoveerde mannenteam van Ask4benefits-Kijani. Het Betuwse team krijgt er niemand minder dan Stefan van Thiel bij. De voormalig Nederlands kampioen Olympische afstand verlaat dus landskampioen Squadra Kalas. Drie jaar kwam Van Thiel uit voor de Squadra’s, nu acht de 30-jarige triatleet uit het Brabantse Zeeland de tijd rijp voor een nieuwe stap in zijn carrière. Van Thiel nam dit jaar ook deel aan de Ironman Hawaii en zal tussen de Eredivisie-wedstrijden door ook lange afstanden blijven doen. Het blijft niet bij Van Thiel. Ook voormalig waterpolo-topper Rick Nijhoving en de jonge Belgische triatleet en eveneens hardzwemmer Lars Baeyens komen het team versterken. Afgelopen weekend waren alle Kijani’s al bijeen op het Rondje Rhenoy, waar ze voor het eerst gezamenlijk in de teamkleuren zebra-zwart-geel-rood uitkwamen. Het herenteam bestaat verder uit Bart Rijborz, Carlo Pullens, Geert Lantink, Jeroen Leuverink en Peter van Liempt. Coach Gonny Rosendaal vindt het lastig om een voorspelling te doen. “ We hebben een mooi gemengd team met ervaren atleten en jonge atleten, met zwemkanonnen en supersnelle lopers. Waar we gaan eindigen vind ik erg lastig in te schatten. We hopen natuurlijk te verrassen.”

Gonny maakt zelf ook een overstap. Van het dames longdistance team, dat niet langer uitkomt in de Eredivisie naar het mannenteam van partner Marc. “Ik ben benieuwd hoe het is om deze mannen te coachen na drie jaar dames coachen. Ik heb er in ieder geval veel zin in!”

Squadra Kalas, de Eindhovense formatie van teammanager Robin den Oudsten dankt Stefan voor de drie mooie jaren en wenst hem veel succes in de nieuwe formatie. Natuurlijk heeft Squadra Kalas meteen een aanstormend talent in huis gehaald in de vorm van Devi Wolthuizen. Hij kwam afgelopen jaar nog uit voor het tweede team van TC Twente in de 1e Divisie. De 28-jarige Tukker was in zijn eerste sportleven een topzwemmer met verschillende Nederlandse titels op school- en wisselslag. In 2011 beëindigde hij zijn topsportcarrière, maar na drie jaar begon het weer te kriebelen. Nu in de triathlon. Het contact tussen Squadra Kalas en Wolthuizen – onder meer winnaar van de Twentse Triathlon Tour – bestond al langer, maar is nu definitief.

Dat renners in de Tour de France in de beginjaren de trein namen om stukken af te snijden is bekend. Dit jaar kwam ook het nieuws naar buiten dat op de Amsterdam marathon een aantal ‘zich recreant noemende deelnemers’ een kortere weg door de hoofdstad namen. Vals spelen in de sport is van alle tijden. Nu ook in de triathlon met de Canadese triatlete Julie Miller. Deze tante, nota bene wereldkampioene W40 op de lange afstand, neemt het kennelijk niet zo nauw met de uitgezette fiets- en loop parcoursen op bijvoorbeeld de Ironman Canada. Waarom zou je 42 kilometer lopen als het via-via ook in 30 kan? Officials viel het op dat ze wel erg snelle splittijden realiseerde. De bond nam de zaak hoog op en schorst de vrouw nu voor twee jaar. De ITU gaat nu onderzoeken of ze in Weiha wel terecht wereldkampioene geworden is. En Julie? Die beweert doodleuk dat ze tot vier keer toe onderweg haar chip kwijtgeraakt is. Dream on mrs. Miller!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.