Bloeiende ruilhandel in triatleten. Miljoenen in Bahrain, maar ook in Maastricht! – Wim’s Tri Journaal 53

 

DONDERDAG – Als één schaap over de dam is. Na de mutaties bij Kijani en Squadra Kalas komt de transfermarkt echt goed op gang. Want ja, als Devi Wolthuizen het verlies van Stefan van Thiel bij landskampioen Squadra Kalas compenseert, dan valt er bij TC Twente weer een gaatje te vullen. Bovendien, zo meldt teamcaptain Guido Gosselink, verlaat ook Ynze Keulstra de groen-witte formatie. Hij is de nieuwe aanwinst voor het Canyon Fusion—team. Stijn Jansen komt wel weer naar TC Twente, dat ook aan Triathliemer Pim Venderbosch trok. Maar Trimates was ze voor, zodat de Didammer zich bij de oranje-formatie van Marijn de Jonge aansluit. Gosselink berust erin dat veel van zijn talenten uitvliegen: “Dat is het lot van een opleidingsvereniging. Jan-Roelf Heerssema blijft onze kopman en verder zijn het allemaal pure clubatleten. Dat is ook veel waard.” De dames, die jaar tweede achter Hellas, versterken zich wel met de zeer ervaren atlete Saskia Bekhuis.

Dan kreeg ik na het WTJ van gisteren wederom ‘heel Mokum’ over me heen. De Dolfijn was helemaal niet gedegradeerd uit de Eredivisie. Stom van me inderdaad. Alleen de nummer tien acteert een treetje lager volgend seizoen: DTC dus. Marijke – altijd scherp – Zeekant wees me erop. Maar een echte dolfijn is nooit boos, lacht altijd. En passant vertelde ze dat de Amsterdammers de weg terug naar de top zullen inzetten met Pleuni Hooijman terug in de gelederen en de aanvulling van Neiske Becks. Beide atletes komen uit het Trivio Long Distance Team dat – zoals bekend – zich terugtrekt uit de Eredivisie ten faveure van de lange afstandswedstrijden. De razend populaire (zie Poll) Pleuni woont en werkt momenteel trouwens in Engeland, maar zal voor De Dolfijn regelmatig de Noordzee oversteken.

 

DTC eruit en Triathliem erin. Het frisse meidenteam uit Didam en omstreken moet Lynn Kamphuis laten gaan. De Doesburgse keert terug naar haar oude liefde: open water zwemmen. Daarin behaalde ze in het verleden al enkele Nederlandse juniorentitels. Sharon Zuijdervliet afkomstig van TV Arnhem neemt haar plaats over. Triathliem brengt verder Charlotte Lenting, Iris Dijkstra, de zusjes Anne en Tessa Wittenveen en Fenna Heijnen in. Qua leeftijd het jongste team in de Eredivisie.

 

Morgen vast nog meer transfers. Nu even naar de wedstrijden in december. Al maanden gaat het over de Bahrain 70.3 IM. Ik kan me niet voorstellen dat Caroline Steffen of Jodie Swallow het Daniela Ryf al te moeilijk gaan maken bij haar greep naar de derde winst en dus de 1 miljoen dollar. Na afloop houden de dames samen pakjesavond in de woestijn. Bart Aernouts maakt goede kans op de winst nu Jan Frodeno afhaakt. James Cunnama is Barts grootste uitdager.

 

Een week later – en daar komen we de komende dagen heus nog vaker op terug – is dan de Giathlon, de grootste indoor triathlon van Nederland met zo’n 250 deelnemers en tal van prominenten (sporter en andere BN-ers). Allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Fonds Gehandicaptensport. Vandaag 4 december is de laatste kans om in te schrijven. Kom beste tri-vrienden: één keer per jaar mag geld geen rol spelen. Doe mee aan dit speciale evenement, waar landelijk grote mediabelangstelling voor bestaat.

Veel media-aandacht was er ook bij de Ironman Maastricht-Limburg begin augustus. 63 journalisten zorgden voor 77 krantenartikelen, 55 minuten televisie en 3849 berichten op social media. De eerste editie trok 24.000 toeschouwers, waarvan 10.500 speciaal voor de Ironman. 27 procent was buitenlander. Van de 877 deelnemers kwam 73 procent van over de grenzen (47 nationaliteiten, een Nederlands triathlonrecord!). Samen waardeerden zij het evenement met rapportcijfer 8,1. Economisch vaarde Maastricht wel bij de wedstrijden: er werd voor 2.776.000 euro uitgaven gedaan. Ik denk dat ik morgen met deze cijfers maar eens naar onze burgemeester stap. Misschien ziet onze edelachtbare een 70.3 Ironman Oud Gastel dan ineens wel zitten…

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.