Gaan we naar Groesbeek, Tilburg of Dordrecht? – Wim’s Tri Journaal 58

 

WOENSDAG – Zullen we het aanstaande weekeinde alvast onder de loep nemen? Want nu is het misschien over de landsgrenzen rustig qua wedstrijden, maar hebben we zelf drie uiteenlopende evenementen. Het gloednieuwe indoor triathlonevenement in Dordrecht, de Giathlon genaamd. De glorieuze terugkeer van de crossduathlon van Groesbeek en de grappige schaatsloop van Tilburg.

 

Groesbeek is gelukkig weer terug op de Cerberus en NTB-kalender. Het motorcircuit aan de Nijmeegsebaan is ook wel een heel apart circuit om een crossduathlon te houden. Helaas kampte de vereniging twee jaar terug met het beruchte ‘post-NK syndroom’. Dat is zoiets als: hoogtepunt bereikt, niks meer te halen en dan valt het ineens stil. Dan vraagt het meestal om nieuwe mensen om de draad weer op te pakken. De gevestigde orde in de crossduathlon is present. Dus landskampioen Frank Schotman, Tibor Gijssen, Hendrik Venema, Carlos Baltus, Christiaan Solleveld en Michael Krijnen. Extra aandacht voor Joost Christiaans, die zijn come-back na die smerige smak in Valkenburg. Joost is trouwens de enige oud-winnaar in het startveld. Laura Gorter en Inge Heus mogen het bij de dames gaan uitvechten. Aan de voorbereiding van de speaker zal het niet liggen. Ruud snakt al weken weer naar een wedstrijdje, nou zondag mag hij weer!

 

Jammer dat de hele decembermaand vrij is van Nederlandse wedstijden behalve op zondag de dertiende. Op en naast de Ireen Wüstbaan wordt over diverse afstanden eerst geschaatst en dan gelopen. Teun Sweere gaat de degens kruisen met de Belgische topper Patrick Damen en ook de eerste winnaar Jan van Loenen is van de partij. Het is de vijfde keer dat de schaatsloop wordt gehouden. Geen NTB-race overigens, maar die keuze laten we graag aan de organisatoren.

 

 

En het trio is compleet met de Giathlon. Een evenement waar al bijna een jaar uitbundig reclame voor wordt gemaakt. Aanvankelijk aangekondigd als de grootste indoor triathlon van Europa met aan de Sportboulevard van Dordrecht ruimte voor wel 500 atleten. Welnu, zoveel zijn het er niet geworden. Maar met zo’n tweehonderd gedreven sporters, die allemaal geld inzamelden voor het Fonds Gehandicaptensport, wordt het wel een festijn. Waarschijnlijk zal blijken dat de locatie en dus ook de Giathlon de komende jaren kan uitgroeien tot een gigathlon! Ook benieuwd hoe oud-bokster Arnold Vanderleyde, schaatser Carl Verheijen en Jochem Uytdenhage, hockeyer Bob de Voogd, zwemster Sharon van Rouwendaal en de wielrenners Bram Tankink, Bas Tietema en Kenny van Hummel het er vanaf brengen. Zij zijn slechts een paar van de prominente ambassadeurs die aanwezig zijn of daadwerkelijk meedoen. Van triathlonzijde zijn Jorik van Egdom, Rob Musters en Sandra Wassink ambassadeurs, maar zeer fanatiek in het binnenhalen van zoveel mogelijk geld zijn zeker ook Marijke Zeekant, Mark en Marco Muller, Joost Friderichs en natuurlijk zijn de paratriatleten present: Jetze Plat, Geert Schipper, Saskia van den Ouden en coach Bas de Bruijn. Zij koesteren natuurlijk hun nog jonge opvolgers zoals Josh, die ook een Olympische droom koestert.

Menig Twents triatleet laat overigens alle drie de wedstrijden zitten. Want het is ook nog eens NK traplopen in Enschede. Van Tegenwindfietsen naar Traplopen. Wat wordt het een week later: NK Kelderrennen of toch maar het NK Pekkercross?

Tot slot Triathlon Power is via Twitter op zoek naar de allereerste triathlon. Eerst hadden ze iets in de jaren zestig, toen 1945, daarna 1921 en nu dan ook een loop, fiets en kano-evenement in 1902. We bestaan dus al een jaartje of 113. Kan een mooie Throwback Thursday opleveren….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.