Wim op zijn buik, legendarische Lego-movie, wereldteam BMC en de Muur – Wim’s Tri Journaal 59

11232892_1034034566618263_4658276504137816647_n

DONDERDAG – Op Throwback Thursday blik ik terug op de tijd dat ik met mijn buik op de kokosmatten witte blokjes aan het verschuiven was door de bijkeuken en kamer. De bouwblokjes (nog geen Lego) had ik genummerd. Van 1 tot 150 of zo. De nummers waren gekoppeld aan namen: 1.was Eddy Merckx en vervolgens zijn hele ploeg. 11.Joop Zoetemelk en de andere Gan-Merciers. 21.Luis Ocane enzovoorts. Door met de blokjes te schuiven kwam het peloton in beweging. De eerste etappe was dan bijvoorbeeld van de meterkast tot aan de kachel. Voor de bergritten legde ik wat kussens op de vloer of moesten de vedetten serieus via de trap omhoog. Afzien. Er kwam geen dobbelsteen aan te pas. Het was zo subjectief als maar zijn kan. Geen wonder dat de Nederlandse coureurs vele etappezeges bijeen sprokkelden. U begrijpt het al: met mijn buikspieren is niks mis mee. Nog steeds niet trouwens.

De jonge WvdB
De jonge WvdB

Hoe kom ik op bovenstaande jeugdherinnering (nee, geen trauma hoor). Twee redenen. 1.Ik zag een alleraardigst filmpje op Youtube van Lego-poppetjes, die een triathlon afleggen. Zal wel de Challenge Billund promofilm worden denk. En 2.Er is vandaag bar weinig tri-nieuws te melden. Dan verzin je maar iets anders, commanderen Ruud en Hans in koor. Bij deze.

Nou ja, we blijven wel dagelijks overleggen, vergaderen, praten en trainen. De run-bike-run fanaten en organisatoren bijvoorbeeld zaten woensdag bijeen. Zij presenteren weldra hun nieuwe rbr-series voor 2016. En bij onze zuiderburen is de nieuwe BMC-Etixx formatie gepresenteerd. Een wereldteam waar Bart Aernouts en Sofie Goos het eigen land vertegenwoordigen te midden van toppers als Will Clarke, Helle Frederiksen, Romain Guillaume (Wim als achternaam, mooi), Ronnie Schildknecht, Liz Blatchford en als nieuwkomer het Schotse talent David McNamee. Onthou die naam voor zover u hem al niet kende. Debuteren met een elfde plaats in Kona is maar weinigen gegeven. Nou ja, Luc van Lierde kwam, zag en overwon in 1996 natuurlijk. Maar die was van een andere planeet.

De MUUR
De MUUR

En – ook van onze Belgische reporters – het nieuws dat er in navolging van beroemde puisten als Alpe d’Huez en de Ventouxman (Mont Ventoux) nu ook een triathlon komt waarbij de legendarische Muur van Geraardsbergen beklommen gaat worden. Uit de jaren dat ik vaak naar de Ronde van Vlaanderen trok heb ik nog een ijsselsteentje (geen kinderhoofdje) uit de muur in mijn achtertuin liggen. Breng ik wel mee terug volgend jaar!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.