De boodschap; allemaal kijken naar Real Men; ITU en Bas op sportgala – Wim’s Tri Journaal 63

Joost Friderichs
Joost Friderichs

DINSDAG – De boodschap van gisteren is goed overgekomen. De Giathlon-organisatie kreeg gisteren al veel toezeggingen voor de tweede editie. Namens alle mensen voor wie bewegen, sporten geen vanzelfsprekendheid is: hartelijk dank! O ja, nog even de jeugdwinnaars vermelden van de Giathlon: Joost Friderichs en de ongenadig hard trappende Noelle Booy bij de oudere jeugd. Haar broertje Leon Booy en Rosalie Schouten bij de jongste Ironkids.

12347608_1036604013027985_6629642348014927663_n

Nog zo’n stukje pure triathlon promotie, die we beslist niet mogen onderschatten: het RTL-4 programma Real Men. Je kunt er lacherig over doen, je kunt het niks vinden. Feit is wel dat vijf zwaargewichten een half jaar geleden amper van triathlon hadden gehoord en zich onlangs toch in de Atlantische Oceaan gestort voor een triathlon op Portugees grondgebied.

12386812_1036604159694637_679162380_n

Calle, Maikel, Remy en Dennis laten vanavond vanaf 21.30 uur zien hoe ze het er vanaf gebracht hebben op de Olmypische triathlon van Sagrès. De heren zelf hebben besloten samen naar de slotaflevering te kijken.. Calle Crommentuyn uit het Limburgse Velden heeft de smaak te pakken. “Het was een bizar zware wedstrijd, maar nu wil ik ook in Nederland een wedstrijd doen.” Samen met Maikel heeft hij zich ingeschreven voor de Verwer & Janssentriathlon, dit jaar ook al op televisie te zien vanwege Rennen voor Twee, ook al op en top promotie. Kijken dus vanavond en na afloop via social media best waardering uitbrengen voor dit avontuur!

 

De ITU-kalender is zo goed als compleet. Alles draait natuurlijk om de Olympische triathlon in Rio de Janeiro: 18 augustus de mannen, 20 augustus Rachel Klamer en nog een paar tegenstanders…. Beide starts zijn om 11 uur aan de Copacabana. Mocht je de reis toch niet maken om het live te aanschouwen, dan is het afstemmen om 16.00 uur ’s middags. Zeven World Triathllon Series vinden nog voor de Spelen plaats: Abu Dhabi, Gold Coast, Cape Town, Yokohama, een nieuwe in Leeds, Stockholm en Hamburg. Drie weken nadat de medailles zijn verdeeld is het de after-race in Edmonton en week later gevolgd door de Grand Final in Cozumel. Maar dan zijn wij in Almere hoor, je kunt niet alles hebben. Elf World Cups telt het seizoen 2016 met in Europa de klassiekers in Kitzbuhl en Tiszaujvaros en nieuwkomer het Italiaanse Cagliari. De hele kalender valt op de www.triathlon.org te volgen met voor ons natuurlijk als uitschieters het WK paratriathlon Rotterdam en de ETU-Cups in Weert, Holten en Rotterdam.

12316226_909429812472792_7156759832299759070_n

De crossduathllon Groesbeek leverde ook op de korte afstand mooie podia op. Rik Linssen won voor ’s lands grootste talent Jelle van Lanen en Hugo Schut en Riikka Vreeswijk-Kelja waagde zich vanwege een blessure nog niet aan de lange afstand, maar won wel ‘kort’ voor Reza Hornes en Nicole Loeve. De Tilburgse schaatsloop is een samenwerkingsverband tussen ijsclub, Tilburg Road Runners en Attiola. Openen met schaatsen is best spectaculair. De Belg Patrick Damen, Bjarne de Bont en Teun Sweere kwamen gedrieën van het ijs af. Teun was de meest complete atleet van het trio. Hij haalde het ruimschoots voor Bjarne en master Harrie Wenting. Damen viel dit jaar net buiten het podium. Schaatsenrijdster Lobke Blom kwam zelfs als zesde van de baan en won onbedreigd. De jongste deelnemers was de zeven jaar geleden geboren Dassah Vishnudatt, die schaatste in het duo De Speedies en bij de duo’s zelfs tweede werd.

12376581_10153799146528909_4193981005437360955_n

Maandag werden de Go for Gold sportprijzen op het Topsport gala Limburg uitgereikt. Kandidaat was ook Bas Diederen. In theater De Maaspoort in Venlo waren meedere triatleten samen gekomen. Dat voor de derde keer op rij Tom Dumoulin Limburgs sportman werd, was meer dan verdiend. Judoka Juul Franssen werd sportvrouw van de ambitieuze sportprovincie. De Sport Award Prijs (oeuvreprijs) ging naar de kersverse triatleet Arnold Vanderlyde. Drievoudig brons. Wie doet het hem na?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.