Grensoverschrijdende Ironman, 55×13 op de Hallembaye, Davilex en de trappen op – Wim’s Tri Journaal 64

DSC_0424

WOENSDAG – Real Men zit erop, de uitslagen mogen worden prijsgegeven. Dennis Kreder werd 69e, Calle Crommentuyn 70e, Remy Lupker 72e en Maikel Kuster viel uit en Tim Voorn haakte tevoren vanwege een blessure af. Hoe je ook tegen de formule van het programma aankijkt, RTL heeft er voor gezorgd dat we zelfs in de wintermaanden naar triathlon op televisie zitten kijken. En dat moeten we koesteren.

DSC_0456 DSC_0450

Koesteren doen we ook de Ironman Maastricht-Limburg. Vandaag hielden Ironman Europe en de organisatie een persconferentie in het stadhuis van Maastricht, daar waar volgend jaar op 31 juli weer de rood-zwarte IM-carpet wordt uitgerold met hopelijk Bas Diederen en Sarissa de Vries weer in een prominente (lees: winnaars) rol. Beide top-Limburgers waren op de persconferentie om hun licht te laten schijnen over het sterk vernieuwde parcours. Aan de hand van kaartjes en film werden de routes toegelicht.

Fietsparcours IM Maastricht
Fietsparcours IM Maastricht

12347896_773315986127986_8592590435833031638_n

Voor 3,8 kilometer zwemmen zijn de triatleten opnieuw aangewezen op de Maas met het keerpunt om het Gouverneurseiland. De wisselzone blijft op het Griend. Grootste veranderingen zitten in de 90 kilometer lange fietsroute. Geen Cauberg of Keuteberg, geen Sittard-Geleen. Maar met nog meer hoogtemeters met de voor ons Nederlanders wellicht minder bekende kuitenbreker de Hallembaye (55×13 Bas?). Daarmee zijn we meteen over de grens, want van de 180 kilometer trappen gaat bijna 100 kilometer over Belgisch grondgebied. Wel blijven het twee rondes van 90 kilometer. Landgoed Alden Biesen wordt een hotspot in het parcours. En Sittard, waar toch minder volk stond dan verwacht, wordt vervangen door de zeer levendige stad Bilzen en Lanaken. Over sfeer gesproken. Valkenburg wordt opnieuw aangedaan, echter wordt de Cauberg vervangen door Geulhemmerberg. De drie looprondes van 14 kilometer door stad en over Sint Pieter worden vervangen door vier rondjes van 10,5 kilometer, met opnieuw de Sint Pietersberg en het Onze Lieve Vrouweplein en de Markt en doorkomst door het stadion. Ook daar dus meer hoogtemeters. Voor het publiek valt er dus nog veel meer te genieten.  Dat de primeur een schot in de roos was, getuigt de grote belangstelling voor de tweede Ironman Maastricht-Limburg. Vorig jaar had de organisatie 796 deelnemers. Het aantal inschrijvers is nu al ruim 1100. Organisator Bjorn Steinmetz verwacht op 1500 uit te komen, maar ik durf al best aan 2000 te denken! De Ironkids gaan ook “gewoon” finishen op de Markt in Maastricht op zaterdag.

CWW2O1VUsAARU0R

Van de buitenlandse deelname weten we nog niet veel. Naast Bas en Sarissa zien we Mark Oude Bennink en Martijn Dekker terug en ook Edo van der Meer is zich al aan het warm rijden op die Hallembaye. Zouden er trouwens veel grensoverschrijdende Ironmans zijn?

11831723_1475374232783893_5429661359369769315_n

Transfernieuws is een beetje stilgevallen. Nou vooruit Davilex vandaag. Hugo Kwaaitaal gaat zijn vader Rob opvolgen in de basis van het team met verder de vertrouwde gezichten Niek Heldoorn, Frank Heestermans, Maikel Zuijderhoudt en Maximilian Sasserath. Commentaar van Rob: ‘Ik kan Hugo niet meer bijhouden! Ik blijf als reserve beschikbaar.’

Van het NK Tegenwindfietsen naar het NK Traplopen is in het malle Nederland maar een kleine stap. De 101 meter hoge Alphatoren in Enschede leent zich al enkele jaren voor dit fenomeen van onder meer brandweerlieden, maar ook gewone atleten. Op voorhand weet je dat triatleten zich daar ook aan wagen. Chantal Wiggers werd bijvoorbeeld tweede, Hasse Keulstra vierde en Deborah Wissink zesde. Bij de mannen was Guido Gosselink goed voor een achtste plaats en Frank Wiebes (wie kent ‘m nog?) werd 28e. De kinderen van Guido en Anke deden het ook voortreffelijk: Rens en Annemarie wonnen, Eveline werd tweede. Bovendien kwamen ze uitgebreid in beeld tijdens het NOS Jeugdjournaal!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.