Hoe warm wordt het in de hel, rbr-series, Mark, Beau, Bold en Beautiful – Wim’s Tri Journaal 65

DONDERDAG – De warmste zeventiende december zit er bijna op: 16,6 graden. Eigenlijk wel weer voor een goede triathlon. Helaas, we hebben ze voor dit jaar niet meer in de aanbieding. Zondag sluiten de die-hards het wedstrijdseizoen af met de roemruchte Hel van Kasterlee. De Belgische sportliefhebbers drommen in het doorgaans vredig dorpje Kasterlee samen om superkampioen Rob Woestenborghs een ‘schoon afscheid’ te bezorgen. En – koud of warm – de ‘Hel’ is altijd zwaar. Het duel Rob versus Seppe Odeyn is zeer de moeite waard. Met ook Rik Thijs en Bart Borghs erbij belooft het een interessante strijd. Van Nederlandse zijde zijn Michel Besseling, Geke Venema en Yvonne Troost in staat een hoge klassering te halen. Geke werd vorig jaar al tweede in de zware duathlon in het verleden al gewonnen door de Nederlandse atleten Alieke Griffioen, Camille Hendrikcx, Ans Lammertink en Jacomina Eijkelboom.

logo rbr

We blijven even bij duathlon, want op de dag dat alle nieuws uit Maastricht kwam, kondigden de run-bike-runners de eerste Teamcompetitie 2016 aan. In een format vergelijkbaar met de triathlon (Eredivisie etc.) gaan duatleten in teams van vier personen de wedstrijden in. Het circuit onder de naam Run Bike Run Series bestaat uit: 20 maart TVH Hilversum; 22 mei: Centrum Fit Hoogerheide; 18 juni: Stein; 25 juni: Ijburg; 4 september: Rutbeek Enschede. Ook de run-bike-runners kunnen dus voortaan in teamkleuren elkaar steunend de wedstrijden in. Goede zaak, want zo’n circuit heeft Frankrijk al jaren.

12342428_1037513642937022_875415485789325610_n

Over de Eredivisie gesproken. Squadra Kalas was nog niet klaar met ‘inkopen’ doen op de transfermarkt. Na Devi Wolthuizen is vandaag de naam van Mark Hamersma bekend gemaakt. De landskampioen plukt de getalenteerde Veenendaler weg bij TTW Weesp. De 22-jarige Hamersma scoorde met name goed in crosstriathlons: brons op het EK, zilver op het NK. Mark is blij met de overstap: “Het is heel tof dat ik deze kans krijg en de volgende stap in mijn ontwikkeling mag zetten bij de landskampioen.” De teamleiding roemt hem ook vanwege zijn cross-capaciteiten. Het team wil zich daar ook internationaal mee manifesteren. “De versterking is nodig om de eredivisie wederom te winnen.”

10622116_1037548562933530_1289780812_n

 

Hadden de Real Men uit de RTL-4 Serie al ingeschreven voor de triathlon van Oud Gastel, de presentator van dat programma komt volgend jaar in actie tijdens de triathlon van Holten. Beau van Erven Dorens is de zoveelste prominent, die mee doet aan een triathlon. Hij deed eerder dit jaar de Amstel City Swim met o.m. Pieter van den Hoogenband en Maarten van der Weijden. Precies ook die voormalig topzwemmers waren bij de Spierathlon en Rennen voor Twee betrokken. En al jaren zien we de zanger van De Kast Syb van der Ploeg in de wedstrijden. Over de landsgrenzen kwalificeerde onlangs de Bold & The Beautiful-actricte Katherine Kelly Lang zich voor Kona.

10592015_1037548456266874_2016630609_n

 

De loopwedstrijden gaan onverdroten door. Een kort overzicht van afgelopen weekeinde nog. Cincy Brussé die tweede wordt in de Scharenborg Crosloop, Ruben Geys wint de l´Avant Sylvestre Cross in Reusel en er is winst voor Tanya ten Velden en Lucienne Groenendijk in de St. Georgecross te Spierdijk. De Almeerderstrandcross wordt onder meer gewonnen door Sione Jongstra, Ilona Eversdijk, Tamar Veltman en Lesley Dreyling. Jony Heerink is de snelste in de Koude Polderloop van Nijkerk, Birgit Landewe tweede in de Nijverdalse Bergcross en Janien Lubben is het snelste bij de Schuler Snert in Nieuw Schoonebeek.

In de NK Strand MTB race van Noordwijk was Esther Kortekaas goed voor een derde plaats. Sportman en journalist Thijs Zonneveld was trouwens de beste. Ik hoop dat Thijs in zijn columns ook op triathlon een keer zijn licht laat schijnen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.