Unstoppable Ben, Danke Thomas, transgenders en het NK-medaillelijstje – Wim’s Tri Journaal 66

 

VRIJDAG – Het Glazen Huis staat vlakbij het Nationaal Triathlon Centrum dit jaar. Zou me niet verbazen als de toptriatleten zich laten zien en nog wat geld inzamelen. De meest tot de verbeelding sprekende actie komt, wat mij betreft, van Benjamin uit Hoensbroek. Terwijl de deejays Giel, Paul en Domien in het Glazen Huis zitten, gaat Be(n) Unstoppable een halve triathlon afleggen. Elke dag doet hij een onderdeel. Niets bijzonders denk je misschien, ware het niet dat Benjamin sinds een zware hersenbloeding eind 2010 halfzijdig verlamd is. Ludiek commentaar van de triatleet: “Vandaar dat ik een halve en geen hele doe.”

Omdat hij bovendien ook nog sinds twee jaar vader is van een geweldige zoon, wil hij voor Serious Request zo veel mogelijk geld inzamelen. We gaan Benjamin komende week volgen uiteraard….en steunen.

 

Thomas Dieckhoff
Thomas Dieckhoff

Veel nieuws uit de Ironman/Challenge wereld. De CEO Europa/Midden-Oosten/Afrika Thomas Dieckhoff gaat na drie jaar de Ironman Company verlaten. Dieckhoff was de afgelopen jaren regelmatig te gast in Maastricht en uiteraard ook op de wedstrijddag zelf. Dieckhoff bracht IM op een hoger niveau en wist heel wat nieuwe races aan het merk toe te voegen. De Duitser stapt terug de marketingwereld in. Een opvolger is nog niet bekend gemaakt.

Felix Walchshoefer
Felix Walchshöfer

Bij Challenge keert Felix Walchshöfer terug naar zijn basis: Challenge Roth. Zibi Szlufcik, trouw intermediair met Almere, volgt hem op. De Challenge Family bestaat inmiddels uit 48 triathlons. Het touwtrekken om wedstrijden gaat overigens gewoon door. Nu weer in Thailand, waar Laguna Phuket terugkeert naar de Ironman en Challenge dus noodgedwongen een race in Kanchanaburi er tegenover stelt. Challenge gaat naar Gran Canaria, Ironman pikt twee races in North Carolina in. Tot slot nog de Scandinavische split: in Kalmar doen de vrouwelijke profs mee, in Kopenhagen de mannen. Persoonlijk ben ik niet zo kapot van het groeiend aantal Age Group-only Ironman-races of niet toelaten van de toppers bij de mannen dan wel de vrouwen.

 

De ITU heeft haar regels ook weer bijgesteld. Qua stayeren geldt dat de 10 meter afstand van kracht blijft (in non-drafting races) en dat het op langere afstanden 12 meter wordt. Verder accepteert ITU ook de in Amerika populaire Aquabike-wedstrijden als volwaardige discipline en worden de IOC-regels voor wat betreft transgenders over genomen.

 

Jelle van Lanen met zijn 4 nationale titel truien
Jelle van Lanen met zijn 4 nationale titel truien

Vrijdag is de dag van de lijstjes, althans aan het eind van het jaar. Vandaag presenteren we de medaillespiegel van 2015. Dat wil zeggen de top 15 van de Nederlandse kampioenschappen. Wie wonnen dit jaar het vaakst goud, zilver en brons op de NK’s. We tellen mee: Almere, Klazienaveen, Weert, Veenendaal, Horst aan de Maas, Assen, Ameland, Valkenburg, Amsterdam ICAN, Rutbeek en Oud Gastel. In totaal vielen 279 tri- en duatleten een of meerdere malen in de medailles. Volgende week vrijdag volgt de zegetabel 2015.

1 Pien Keulstra 5 1 ***
2 Jorik van Egdom 4 1 **
3 Jelle van Lanen 4
3 Shirin van Anrooy 4
5 Youri Keulen 3 1
6 Menno Iedema 3
7 Hans van Wijk 2 3 1
8 Robert Beute 2 2
9 Gerrit ten Brinke 2 1
9 Geke Venema 2 1
11 Rahel Bellinga 2 *
11 Aart van Wijk 2
11 Mark Oude Bennink 2
11 Lucienne Groenendijk 2
11 Lindy van Anrooy 2
11 Raul Veldhuizen 2
11 Edwin Ophof 2
11 Geert Schipper 2

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.