Handballende triatleten, crossen, hellevegen en witte baardjes – Wim’s Tri Journaal 67

Lambert Schuurs ontmoet koninklijk echtpaar
Lambert Schuurs ontmoet koninklijk echtpaar

ZONDAG – Zijn er eigenlijk triatleten, die voorheen goed in handbal waren? Jazeker. Lambert Schuurs, topspeler bij HV Sittardia en in het Nederlands herenteam, was in de jaren negentig ook een gedreven ultraloper en triatleet. Eigenlijk is hij de moderne versie van Jaap Eden, want Lambert deed ook aan ijshockey en tal van andere sporten. In de jaren dat Limburg behalve in Stein ook nog wedstrijden in Sittard en Roermond had, kwam ik hem regelmatig tegen. Maar verder? Zijn er nog niet veel linken te maken met de sport, die momenteel hot is in Nederland dankzij de historische tweede plaats van de dames op het WK in Denemarken. Maar dat merk je meestal later pas. Noeki Klein en Rianne Guichelaar gingen ook pas na hun waterpolocarrière de triathlonsport opzoeken. Maar zij hadden dan al wel het juiste watergevoel.

1935613_902183419889393_3043806605748697112_n

Het was een zachte zondag, dat betekent ook dat op voorhand gevreesde evenementen zoals de Hel van Kasterlee of – in mindere mate – de Pekkercross beter te verteren waren dan voorgaande jaren. In die laatste cross kwamen de Trimates Gerbert van den Biggelaar en Rob Musters voor eigen publiek goed uit de verf met een vierde en zesde plaats. Marco Akershoek is ook een lekkere sportwinter aan het houden. Hij won zondag de Mescherbergloop in Limburg. De Ouddorper triatleet maakt zichtbaar progressie op het looponderdeel. Let op Marco dus volgend jaar!

In Kasterlee was Geke Venema opnieuw goed voor een tweede plaats. De strijd bij de vrouwen was een spannende. Inge Roelands lag lang op kop, maar wordt uiteindelijk derde. Oersterke Friezin Geke werkt zich naar de tweede plaats en lijkt nog even zicht te hebben op de zege. Maar dan ineens is er Debby Urkens, voormalig Thai-bokser die alles en iedereen knock-out loopt op de extreem lange afstanden in deze crossduathlon. Zij mag zich ‘de helleveeg’ noemen. Bij de mannen is de spanning op enig moment wel weg. Dat is het moment waarop Seppe Odeyn aan het eind van de 130 kilometer mountainbiken de leiding overneemt van Rob Woestenborghs. Seppe schrijft historie door zijn vierde opeenvolgende zege te boeken. Bart Borghs had er veel op staan om de laatste echte Europese duursportwedstrijd van het jaar te winnen, maar Odeyn was te sterk. Rob nam samen met vrouw Barbara en de kinderen op een waardige en emotionele wijze afscheid van de topsport. Kippenvel tot in de nok van de sporthal van Kasterlee, waar traditiegetrouw het finishpodium is opgebouwd.

En verder liepen er veel triatleten hard dit weekeinde al waren ze nauwelijks te herkennen. Signalement: rood wollen pak, puntmuts en wit baardje….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.