Monday Madness, jaarcijfers, klaarstomen en Frodo wordt papa – Wim’s Tri Journaal 68

 

MAANDAG – Op de kortste dag van het jaar kom ik altijd tijd te kort. Op voorhand wist ik al dat het WTJ dus wel eens in het gedrang kon komen. Nee, dan onze triatleten. Die maakten er op hun eerste kerstvakantiedag een lange duurdag van. Ruim 10 uur sporten, twittert Donald Hillebregt, terwijl hij zich al weer verheugd om morgenvroeg om 7 uur opnieuw in het zwembad te liggen. Tegeltjes tellen, noemde Thea Sybesma het altijd. Ze was er vanaf op de dag dat ze triatlete af was in een mooie – voor de speaker verre – afscheidswedstrijd in haar Groningen. En Marco van der Stel heeft het over Monday Madness waarom van 7 tot 7 gezwommen, gefietst en gerend is. Maar ook nog tijd was voor een potje voetbal.

12421769_1039587916062928_589408549_n

Nee, dan het bondsbestuur en de bureaumedewerkers. Die hadden als Monday Madness een kerstdiner, waar ze (voor de gezelligheid?) de jaarcijfers doornamen. Altijd maar aan het werk. Nee, dan Rachel Klamer. Zij houdt wel van de dagen voor kerstmis. Mag ze eindelijk van Richard eens ongegeneerd gaan shoppen. Wat zou er allemaal in het winkelwagentjes van La Klamer gezeten hebben?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Die NTB-jaarcijfers zullen er vast goed uitzien. Zoals Cornelis Scheltinga terecht constateert moet triathlon weer een van de snelst groeiende sporten van Nederland zijn, want zwemmen, fietsen en hardlopen zitten alle drie in de top zes van hardst groeiende sporten. En triathlon, zo weten we nog van vorig jaar, was ook toen al in de top drie terug te vinden qua groei.

In 16 weken klaarstomen voor de triathlon? Het kan met het project Start2Tri van o.m. zesvoudig landskampioen Frank Heldoorn. De Huizenaar is een van de trainers, die beginnende triatleten in de juiste conditie brengt voor de Oostermeent Triathlon in Huizen op 12 juni. Een soort Real Men, maar dan anders.

12398892_1039587312729655_146798709_n

Zijn wij nog met de verkiezing Dé Prestatie van het Jaar bezig (u kunt nog stemmen!), bij de ITU kiezen ze uit acht prachtige foto’s de mooiste. Mijn voorkeur gaat uit naar de werkelijk schitterende opname van de Japanse Ai Ueda. Een plaatje!

1931932_1039583579396695_910662045_n 12399252_1039583629396690_622437830_n

Maar het echt grote nieuws van de dag is toch wel de verkiezing van Jan Frodeno tot Duits sportman van het jaar. Wat Thomas Hellriegel, Norman Stadler, Faris Al-Sultan en Sebastian Kienle nooit lukte, lukt Frodo wel. Een doorbraak, ook wereldwijd. Want triatleten, die in eigen land tot sportman of –vrouw van het jaar worden verkozen? Ze zijn zeer zeldzaam. Jan won dit jaar alles wat er te winnen viel, zelfs de in Duitsland populaire Bambi-TV prijs (geen idee wat het is), maar op de vraag wat de kampioen zelf als het hoogtepunt van 2015 beschouwd is zijn antwoord klip en klaar: ‘dat mijn vrouw Emma en ik ons eerste kindje verwachten.’ En zo is het!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.