Hoezo rustig met de kerstdagen? Wim’s Tri Journaal (72)

 

ZONDAG – Dat triathlon een familiesport is bewijzen de kerstdagen. Aan het triathlonfront gebeurt dezer dagen helemaal niets. En dat mag. Thuis rond de kerstboom, uitgebreid aan de dis. En toch…hier en daar nog uitbuiken op een kerstcross of oudejaarsloop. Maar de combinatiesporten liggen even stil. Voor de Oostenrijkse prof Michael Weiss maar goed ook, want hij moest tijdens de kerst voor een knie-operatie onder het mes.

1937100_1043046992383687_7651642253577380088_n

Weiss doet – behalve Ironmans – ook nog wel eens een XTerra-race. Daarover gesproken. In België mogen ze dan geen Ironman, Challenge, ICAN, Ocean Lava of ETU-cup-race hebben, een XTerra komt er wel. In Namen (Namur) op en rondom de prachtige Citadel (bekend van menig schoolreisje). Niet heel ver van huis een aanrader voor de offroad-specialisten. 11 juni is de datum.

10312621_1043046672383719_7128280318043172818_n

Het kon niet uitblijven. Ironman keert terug in China. Dat zijn ze wel verplicht aan hun nieuwe suikeroompje Dalian Wanda. Aan de zuidoost kust ligt de stad Xiamen. Daar gaat op 6 november de eerste 70.3 IM-race van start. Als ik de foto van het stadje bekijk, lijkt het zwemwater wel gemaakt voor een triathlon. In Xiamen zijn 50 slots te verdienen voor het WK een jaar later in Chattanooga, Tennessee en 15 voor Kona. Er zullen nog vele Chinese races volgen, denk ik zo.

De ‘happy Challenge Family’ is bijgevolg ook Azië aan het veroveren. Na Thailand zijn ook Vietnam en Malaysia ‘besmet’ met het heerlijke Challenge-virus. Er komt een dag dat zelfs in de binnenlanden van Papua-Nieuw Guinea een….

Linda van Bemmel was zondag de beste in de Bosloopcompetitie van Harderwijk. Michelle Fangmann trok met kerst de hardloopschoenen weer eens aan en werd prompt tweede in de Amstelvener Kerstloop. Diana Gorter werd op een andere afstand ook tweede en thuisloper Frans van Heteren was de vierde man in zijn startgroep. Op brons stond Marcel Gierman in de Wim van Beek-crossloop te Klarenbeek. Oud-duatleet Marcel Laros was ‘kasteelheer’ met de winst op de Horster Kasteelloop. Rianne de Croock was op dreef in de Kerstcross van het weer tot rust gekomen Heerlen. Tibor Gijssen, met wie mijn collega bij De Gelderlander een indrukwekkend interview had, was tweede kerstsdag winnaar van de Kerstloop te Gennep. De TOF-cross in Breda was een kolfje naar de hand van Huub Maas. Hij won voor Belg Geert Laurijssen en vierde werd Armand van der Smissen. Ook in de top: Marjon van der Wansem (3e), Maya Kingma (4e) en Alexander Picard tweede op de korte cross.

Het leken dus rustige kerstdagen. Maar als ik zo naar de reeks hardloopuitslagen kijk, dan is dat weer een eufemisme gebleken. Als we nu de komende dagen overbruggen met de nationale top 15’s van triathlon, duathlon, crosstriathlon, crossduathlon en wintertriathlon, dan komen we de donkere dagen tot aan de jaarwisseling wel door. Tot morgen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.