Back to normal, paratriatleet, Zeewolde, crossen en een gemiste kans op de sportkalenders Wim’s Tri Journaal 79

MAANDAG – En toen waren we weer in de normale modus. Iedereen weer aan de arbeid of training. De familie Diederen illustreerde dat mooi nu ook de laatste telg naar school gaat en ’s ochtends dus een hele stapel broodtrommels en drinkbekers klaar staat. Team4Talent voegde daar meteen de voorraad voor de werkdag van papa Bas Diederen aan toe 😉

12467817_1047166288638424_1265933954_n

 

Paratriatleten verleggen hun grenzen ook steeds meer. In groten getale komen ze uit in de ITU-wedstrijden, die veelal over de sprint afstand gaan. Maar we weten van Hawaii (en van Marc Herremans natuurlijk) dat de paratriatleten ook de langere afstanden aankunnen. Bas Parinussa, die vorig jaar debuteerde op het NK paratriathlon in Oud Gastel, wil via crowdfunding meedoen aan de 70.3 Ironman in Luxemburg, de enige Europese wedstrijd waar Ironman een paratriathlon-serie heeft ingebouwd. Op zijn tellertje stond al dik 1000 euro, dus dat gaat wel goed komen voor de man uit triathlon-mekka Weesp.

12472668_1047198835301836_8864742300731433642_n

We hebben in de weken van de ‘lijstjes’ nauwelijks combi-wedstrijden gemist. Of toch? Afgelopen zondag konden de duatleten het wedstrijdjaar 2016 openen in Zeewolde. Tom de Jong en (enige dame) Annemiek Veenkamp mogen zich derhalve de eerste winnaars van het seizoen noemen. Remi Jansen en Wim Dokter stonden naar Tom op het herenpodium. Bij de kids waren Naomi Werkhoven, Senna Kampinga en Jouke Westerhof er als de kippen bij voor de eerste overwinningsbloemen. De run-bike-run was deels over het rulle zand van Zeewolde.

Wel waren er natuurlijk heel wat cross- en hardloopwedstrijden. Eens kijken wat dat de tri- en duatleten zoal heeft opgeleverd. Sandra de Jonge werd winnares in de Parkenlopen van Sonsbeek (tweede overall zelfs). Tibor Gijssen was de snelste onder de Oliebollenlopers in Boxmeer. Remy Vasseur werd tweede in de halve marathon van Westvoorne, Ger Vis tweede M55 en oud-prof Maarten den Bakker tweede M45. Ruud kan zijn streekgenoot (negen keer Tour uitgereden, tweede in Amstel Gold 1998) misschien wel eens vragen een duathlon of meer te doen komend jaar. Peter Res en Eline Lute waren de snelsten in de Strand & Duinloop van Castricum. Gert-Jan Liefers en Davy Wolthuizen waren de eerste twee in de Klaverbladloop van Apeldoorn. Simone Lankhuijzen won de Oliebollencross van Haag Atletiek. Marije Dankelman en Aje Niks waren superieur in de Midwinterloop van Den Ham. En dat gold ook voor de Wiggertjes (Lisanne, Koen, Chantal en Thijs) in de SISU Oudejaarsloop van Almelo. Tanya ten Velden en Audrey Breur pakten de winst in de Oudejaarsloop van Den Helder. Duatleten Alexander Picard en Wouter Graafmans deden dat in die van Hilvarenbeek.

21614_1047198921968494_8520443923464306081_n
Ben van den Burg

Maar de grootste wedstrijd in zijn soort is landelijk toch wel de Sylvestercross van Soest op 31 december. Bij de prominenten haalt Jorik van Egdom in het internationale geweld een schitterende 22e plaats vóór heel wat specialisten. Pim Molenaar is weer in vorm richting Combiklassement Egmond: de Trias-atleet werd 40e, Donald Hilllebregt finishte als 64e in het topveld. Ruth van der Meijden zien we minder vaak in de duathlons, ze werd in Soest fraai derde. Miriam van Reijen kwam als zevende en ook Henrieke Prins (13e), Jony Heerink (14e) en Jasmijn van der Burg (15e) waren snel terug uit de Soester bossen. Ook op de mastercross grote namen als Armand van der Smissen (7e), Rob Barel (2e) en Peter van Egdom (12e). De korte cross tenslotte: Stein Posthuma 19e en Menno Koolhaas 20e. Aan snelle loopbenen zo kort voor de oliebollen geen gebrek. Ook in Soest weer iemand, die we mogelijk kunnen ‘vangen’: oud-schaatser Ben van den Burg liep mee.

Tot slot: weer even met beide beentjes op de grond bij het zien van de (inter)nationale sportkalender in de landelijke en regionale dagbladen vanochtend. Op een kalender met zo’n 400 evenementen staat zegge en schrijve 1 triathlon en dat is dan nota bene nog het EK in Lissabon. Zelfs in het uitgebreide Olympische wedstrijdprogramma worden de twee triathlons niet opgenomen. Een gemiste kans. Niet voor de NTB, die heeft er hard aan getrokken om de vele topwedstrijden wel onder de aandacht te brengen, maar de journalistiek blijft te vaak hangen in de oude sporten. We zullen de komende 362 dagen het tegendeel bewijzen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.